1
Türkiye kamuoyunun 17 Aralık 2013 sabahı tanıştığı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yargı erki kullanılarak yapılmak istenen darbenin üzerinden tam iki yıl geçti. 17 Aralık sabahı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda uluslarası güçlerin de içinde yer aldığı büyük bir uçumun eşiğinden döndü. Paralel Yapı’nın yargı ve emniyetteki üyeleri, 17 Aralık 2013’te kurgulanan 3 farklı dosya üzerinden darbe yapmak amacıyla saldırıya geçti. Türkiye’yi sarsan ve dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın dahi haberi olmadan yürütülen darbe soruşturmasının dosyaları UYAP’a bile girilmedi ve son ana kadar gizli tutuldu.
HAKİM AYARI
Soruşturmanın FETÖ’nün yargıdaki savcıları Celal Kara ile Mehmet Yüzgeç’in firari başsavcıvekili Zekeriya Öz, koordinesinde yaptığı anlaşıldı. Darbe girişiminin hemen ardından hükümetin dik durarak gerekli hamleleri zamanında yapması sonucu FETÖ, amacına ulaşamadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, 17 Aralık darbe soruşturması kapsamında yürüttüğü FETÖ dosyası o gün yaşananları gözler önüne serdi.
PLAN ALTÜST OLDU
FETÖ kapsamında yürütülen soruşturmalar, darbe girişiminin medya ile ilişkiler ve yönlendirme işini eski Ergenekon savcılarından ve dönemin başsavcıvekili Fikret Seçen’in yürüttüğünü ortaya koydu. İddiaya göre firari savcı Seçen, darbe sabahı daha önceden bilgilendirdiği bazı basın mensuplarını yanına çağırdı ve medyada yer almasını istediği belge, bilgi ve görüntü materyalleri verdi. Savcılığın tespitlerine göre Zekeriya Öz dahi Fikret Seçen’in onayı olmadan kimseyle herhangi bir bilgi paylaşmadı. Başsavcıya bilgi vermeyen, aylarca dosyayı UYAP’a yüklemeyen FETÖ savcıları darbe sürecinin işleyeceği iki aylık süreçte istedikleri gibi karar çıkartmak için kendi hakimlerini bile ayarlamıştı. Bunun için operasyondan bir gün önce görev alacak nöbetçi hakimler planlandı. Aralık ve ocak ayı boyunca kritik mahkemelerde hangi hakimin görev alacağı kumpas takvimine göre şekillendi. Plana göre, Çağlayan Adliyesi’nde 31 Aralık için Ali Efendi Peksak nöbetçi hakim olarak görevlendirildi. Aynı gün nöbetçi olan diğer hakim Oktay Açar olcaktı. 4 Ocak’ta nöbetçi yapılan hakim Cemil Gedikli, operasyonunun birinci dalgasının kararını vermişti. 5 Ocak’ta hakimler Davut Bedir ile Murat Üründü görev yapacaktı. Bu hakimlerin ortak özelliği ise Ergenekon, Balyoz ve Oda TV gibi davalarda görev almış olmasıydı.Nöbet görevlendirmesinde usule göre hakimlerin bu şekilde bir araya gelmesi mümkün değilken Paralel örgüte bunu da ayarlayarak işini şansa bırakmak istememişti. FETÖ’nün nöbet çizelgesiyle uygulamaya çalıştığı hain plan, hükümetin İstanbul Emniyeti’ndeki çok sayıda Paralel müdür ve polisi görevden almasıyla altüst oldu.
ÇETE HESAP VERİYOR
17-25 Aralık darbe girişimini yapa FETÖ’ye son 2 yılda büyük darbe vuruldu. Fethullah Gülen başta olmak üzere örgütün yöneticileri hakkında Ankara, İstanbul, İzmir ile Adana başta olmak üzere birçok ilde onlarca dava açıldı, Emniyet teşkilatlarında yuvalanan örgütün, binlerce suçsuz vatandaşı yasadışı şekilde dinlediği ortaya çıktı. FETÖ’nün Ergenekon, Balyoz, 17-25 Aralık gibi soruşturmaları yürüttüğü İstanbul Emniyeti’ni de üs gibi kullandığı saptandı. 6 ana soruşturma kapsamında şimdiye kadar 120’si tutuklu 500 şüpheli hakkında işlem yapıldı. (Star)