Bülent ŞANLIKAN
Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde 2002’de kurulan ‘Kaçakçılıkla Mücadele Bürosu’ kaçırılan eserlerin iadesinde önemli bir görev üstleniyor. Büro son olarak, 20 Ocak 2003’te İstanbul Yeni Cami Hünkar Kasrı’ndan çalınan çinilerden iki adet yazılı çini panoyu Londra Sohteby’s Müzayede evinde satış öncesi tespit edip iadesini sağladı. Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, tarih mirasımıza sahip çıkmak için çalışmaları yakından takip ediyor.
HER ESERE KİMLİK KARTI
Büro, Türkiye’deki vakıf eserlerinin tek tek envanterini çıkartıp kimlik oluşturuyor. Eserlerden biri çalındığında hemen İNTERPOL’ün veri bankasına bilgi verilerek arama kararı çıkarılıyor. İNTERPOL eserin satışını durduruyor. Sonrasında ise Türkiye’ye iade süreci başlıyor. Büro, bugüne kadar Türkiye’den çalınan paha biçilmez 11 eseri getirdi. Yurtiçinde ise kayıp 769 eser ait oldukları yere kazandırdı. Büro, tespit edilen yaklaşık 1000 eserin izini sürüyor.
EN ÇOK HALI ÇALINIYOR
Sanat Tarihçisi Ayşe Sanem İnan: En çok çalınan eserlere baktığımızda halı ve kilim ilk sırada geliyor. Onu metal şamdan ve levhalar takip ediyor.
İstanbul 1. sırada
Türkiye genelinde 2002-2017 yılları arasındaki hırsızlıkların illere göre dağılımına göre, en çok vakıf eseri çalınan il 568 ile İstanbul olurken, ikinci sırada 147 eserle Konya ve 3’üncü sırada ise 102 eserle Uşak yer alıyor.