Akşam gazetesi
Ev, arsa ve işyeri gibi gayrimenkullerin satışları, dün itibarıyla noterliklerde de başladı. Böylece isteyen artık tapu müdürlüklerinin yanında Türkiye genelindeki 2339 adet noterde işlemini yapabilecek. İlk uygulamayı ise Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 65. Noterliği'nde başlatarak ilk tapuyu teslim etti. Yeni uygulamanın hayırlı olmasını dileyen Bakan Tunç, taşınmaz satış sözleşmelerinin tapu müdürlüklerinin yanı sıra noterliklerde de yapılmasına yönelik düzenlemenin geçen yıl yasalaştığını hatırlattı. Noterliğin bir kamu hizmeti olduğunu ifade eden Tunç, bugüne kadar çok sayıda yeni noterlik uygulamalarının hayata geçirildiğini aktardı.
HAFTA SONU İMKAN
Tunç, noterliklerde araç tescil işlemlerinin yapıldığını, mirasçılık belgelerinin verildiğini anlatarak, bu uygulamaların vatandaşlara kolaylık sağladığını dile getirdi. Taşınmaz satış sözleşmelerinin ülke genelindeki noterliklerde yapılabileceğini belirten Tunç, "Tapuda sadece hafta içi yapılabilen taşınmaz satışıyla ilgili işlemler, nöbetçi noter uygulaması kapsamında hafta sonu da gerçekleşmiş olacak. Bu da önemli bir kolaylık" dedi. Yılmaz Tunç, işlemlerin noterler denetiminde yapılacağını, bunun da uyuşmazlıkları ortadan kaldıracağını söyledi. Bakan Tunç, daha sonra ilk taşınmaz satışı işlemini izledi. İşlemlerin ardından Bakan Tunç, arsa satın alan kişiye tapusunu teslim etti. Ankara 65. Noterliği'nde, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Emine Çağlayan ve bakanlık bürokratları da yer aldı.
RANDEVU SİSTEMİYLE ÇALIŞACAK
Gayrimenkulünü satmak isteyen vatandaşlar, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesindeki e-Başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek, başvuruda bulunabilecek. Başvurulan noterlik tarafından, taşınmazın hak sahibi olduğunun tespiti ve değerlendirilmesi sonrasında ise işlem başlatılacak. Randevusuna 10 gün içinde gitmeyenin randevusu iptal olacak.
KİRA DAVASINDA ARABULUCULUK 1 EYLÜL'DEN İTİBAREN BAŞLIYOR
Fahiş kira artışlarını önlemek için getirilen yüzde 25 sınırı bir yıl daha geçerli olacak. Ev sahibi ve kiracı, kira bedelinde anlaşamazsa 1 Eylül'den sonra devreye arabulucular girecek. Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira sözleşmesinden dolayı artırımın yüzde 25'i geçemeyeceğini ifade ederek, "Zam konusunda yüzde 25 sınırı var. Sözleşme olduğu için yüzde 25'i geçemez. Hukuki bir ihtilaf olur o zaman. Diyelim yüzde 26 yapmak istedi. Kiracı imzalamaz ama. Ev sahibi tahliyeye başvurursa onun da gerekçeleri var. Yüzde 25'lik artışı ödemiyorsa o konuda sıkıntı yok. İhtiyaç nedeniyle tahliye zaten yasada var. Bunu önleyemezsin" dedi. Bakan Tunç, 'kira artışı konusunda davaların arttığı' iddialarına ilişkin soruya, "Artmış olabilir. Artırmadıysa kirayı tahliye yoluna başvurmuştur. Bu kiracıyı koruyan bir şey. Tahliye davası da 1 yılda bitmiyor" ifadelerine yer verdi. Bakan Tunç, kira davalarında arabuluculuğun eylülde başlayacağını açıkladı. Bir gazetecinin 'site aidatıyla ilgili bir çalışma var mı ?' sorusuna ise "Şu anda bizim bakanlıkta öyle bir çalışma yok" dedi.
HİZMET YAYILACAK
Yeni uygulamayı değerlendiren Sakarya Noter Odası Başkanı Mehmet Ermiş, "Tapudaki bekleme süreleri açısından vatandaşlara kolaylık sağlanacak. Sakarya'da tapu işlemlerini yapan 1-2 daire varken, şimdi 9 noter var. Vatandaşa 9 alternatif daha sunuluyor. İsteyen tapuda, isteyen noterde işlem yapacak" dedi.