Tanık ve bilirkişi de online dinlenecek... ‘E-duruşma' genişliyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek, adalet hizmetlerinde dijital dönüşüm kapsamında ‘e-Duruşma' sisteminin kapsamının genişletileceğini açıkladı.

AKŞAM GAZETESİ

Yeni düzenleme ile yargı süreçlerinin daha hızlı ve erişilebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Planlanan çalışmaya göre e-Duruşma sistemi artık sadece ilk derece mahkemeleriyle sınırlı olmayacak; Bölge Adliye Mahkemelerinde de uygulanacak. Avukatların yanı sıra davalı, davacı, bilirkişi, tanık ve uzmanlar da dijital ortamdan dinlenebilecek.

TEKNOLOJİYLE HIZLI ADALET

Yeni düzenleme ile ön inceleme duruşmalarının yanı sıra istinabe, yemin, isticvap ve tarafların dinlenmesi gibi usul işlemlerinin de e-Duruşma sistemi üzerinden yapılabilmesinin önü açılacak. Hâkimler gerekli gördüğünde e-Duruşma'ya re'sen karar verebilecek. Böylece yargılama süreçlerinde hız, erişim kolaylığı ve etkinliğin artırılması hedefleniyor. Adalet Bakanı Gürlek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada teknolojinin adalette daha fazla kullanılacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Avukatlarımızın enerjilerini adliyeye gidip gelmek yerine mesleki faaliyetlerine ayırabilmeleri için dijital imkânları geliştirmeye devam edeceğiz."