'Tam kapanma için erken'

'Eğer kurallara uyarsak tam kapanma gerekmez' Türkiye'de hızla tırmanan vaka sayısı ‘tam kapanma'yı gündeme getirdi. AKŞAM'ın ulaştığı uzmanlar, “Vatandaş sosyalleşirken kurallara uyarsa tam kapanmaya gerek kalmaz” diyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Türkiye'de vaka sayılarının ani artışı nedeniyle alınacak yeni önlemler tartışılıyor. Ramazan ayı ile birlikte ek tedbirlerin alınabileceğini belirten bilim kurulu üyeleri 'Tam kapanmalı mıyız?" sorusunu AKŞAM'a yanıtladı.

VARYANTLI VİRÜSÜN TSUNAMİ ETKİSİ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan:

Yaşadığımız bu durum mutasyonlu virüsün tsunami etkisi. Sorumluluğunu üstlenmiş birey sayımız toplumda azınlık konumunda, umursamazların ise sayısı arttı. Şu anda 50 yaş altında yetişkin, genç ve çocuklarda ağır klinik tablolarla karşılaşıyoruz. Tam kapanmanın olabilmesinde sağlık sisteminin kapasitesi çok önemli. Kapasite aşıldığı noktada artık İtalya'nın geçtiğimiz yıl mart ve nisan aylarında yaşadığı gibi ölümcül durumlarla karşılaşma olasılığı var. Gidişatımız tam kapanmaya doğru maalesef gidiyor. Kontrollü sosyal yaşamı doğru şekilde uygularsak tam kapanmaya gerek kalmaz. Bireylerin alacağı önlemler kadar merkezi ve yerel yönetimlerinde bu kararları acil bir şekilde almalı. Kötü havalandırmada bulaş çok daha kolaylaştırıyor.

ÖNCE TOPLUM KORUNMAYI ÖĞRENMELİ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan:

Kişisel fikrim tam kapanmaya ihtiyacımız olmadığı yönünde. Sonsuza kadar kapanamayız. Toplumun korunmayı öğrenmesi gerekiyor. Hafta sonu yasaklarına ek olarak ilkokul 8 ile 12'inci sınıflar için saatlik kısıtlamalar gerekebilir çünkü bu grup mobilize durumda. Kontrollü risk gruplarını tanımlayarak uygulamalar yapılabilir. Aşılansak da mutlaka kurallara uymalıyız. Aşı kişinin ölümüne bir ölçüde engel oluyor. Ancak aşılanan kişiler de hastalığı yayabilir. Yani taşıyıcı olabilir. Mücadelede hâlâ aşı, maske, sosyal mesafe ve hijyen en büyük silahımız.

HER 20 KİŞİDEN BİRİ POZİTİF VAKA

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner:

Yapılan çalışmalara göre aktif vaka sayısının günlük tespit edilenin 5 ila 10 katı olduğu tahmin ediliyor. Bu durumda her 20 kişiden 1'i pozitif. Çevremizdeki herkesi potansiyel pozitif vaka olarak kabul etmek zorundayız. Kapatılan Kovid servisleri tekrar açıldı. Servisler ve yoğun bakımlar dolmaya başladı. Tüm vakaların yüzde 75'ini varyant virüsün oluşturduğu açıklandı. Şu anki önlemler salgın hızını yavaşlatmada ve vaka sayılarını azaltmada yeterli değil. Tam kapanma tabii ki en etkili çözüm olacaktır. Aslında bu pandemi süreci uzadıkça kayıplarımız daha da artıyor. Maddi kayıpların minimuma indirilerek bir süre tam kapanmanın uygulanması gerekiyor diye düşünüyorum.

YOĞUN BAKIM İÇİN SIRA BEKLEYEN VAR

Prof. Dr. Faruk Aydın, yaklaşan Ramazan ayının vakaların düşürülmesi açısından fırsat olabileceğini belirtti. Ramazan ayında tüm ülkede tam kapanma uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Faruk Aydın, "Bunun yapılmaması durumunda sayılarımız artmaya devam edecek. Yoğun bakımlarımız doldu ve yoğun bakıma girmek için sıra bekleyen hastalarımız var" dedi.

RAMAZAN'DA EK TEDBİRLER GELEBİLİR

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, "Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir. Evet devletimiz bazı kararlar alıyor. Biz de vatandaş olarak bu kararlara uymak durumundayız" dedi.

VAKA SAYISI 56 BİNE YAKLAŞTI

Türkiye'de dün yapılan 304 bin 492 testten 55 bin 941'i pozitif çıktı. Yeni hasta sayısı 2316, ağır hasta sayısı 2615, iyileşen hasta sayısı ise 37 bin 914 oldu. 258 kişinin hayatını kaybetmesi ile can kaybı 33 bin 201'e yükseldi.