Tam donanımlı müdahale! Canla başla alevlerle mücadele

Marmaris'te çıkan orman yangınında 400 hektardan fazla alan küle döndü. 41 hava aracıyla müdahale edilen yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

ENDER TÜRKKAN

Yılın en uzun gündüzünün yaşandığı 21 Haziran, Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde kabusla sonuçlandı. Marmaris'in en güzel köşelerinden biri olan Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkii yakınlarında bulunan Yedi Adalar Koyu'nun kıyısındaki ormanlık alanda önceki akşam saat 20.02 sıralarında yangın çıktı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılan alevlere ilk etapta, havadan iki helikopterin destek verdiği Muğla Orman Müdürlüğü ekipleri müdahaleye başladı.

İKİ BİN PERSONELLE MÜDAHALE

Ancak helikopterle sürdürülen müdahale, havanın kararmasıyla sonlandırıldı. Karada cansiperane devam eden mücadeleye ise İzmir, Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya'dan gelen ormancılar ile AFAD ekipleri de katıldı. İki bini aşkın kişiden oluşan ekipler, gecenin karanlığında alevlerle savaştı.

BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINDA

Bu arada Marmaris'in en sık ormanlık alanı olan yangın bölgesinden yükselen dumanlar ilçenin dört bir yanını sardı, kül yağdı. Kabus gecesi yerini sabahın ilk ışıklarına bıraktığında ise havadan müdahale tekrar başladı. Helikopter ve uçaklardan oluşan toplam 41 hava aracı da yangını kontrol altına almak için çabaladı. Alevler büyük oranda kontrol altına alındı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz ama esinti ile bir yerden başka yere sıçraması da mümkün olabilir" dedi. 400 hektar ormanlık alan küle döndü. Ancak rüzgarın şiddetlenmesiyle alevler yeniden güçlendi. Değirmenyanı mevkiindeki 20 ev boşaltılırken 68 kişi başka yerlere nakledildi.

İHA TESPİT ETTİ 8 DAKİKADA MÜDAHALE EDİLDİ

Saat 20.02'de başlayan yangını Deniz Kuvvetleri'ne ait İHA tespit etti. İlk müdahale 8 dakika içinde yapıldı. Gece karadan müdahale yapıldı, gün aydınlanmaya başladığı anda havadan da yoğun bir müdahale başladı.

Yangına 2 bin 600 personel, 172 arazöz, 191 araç, 17 dozer, 39 iş makinesi, 17 TOMA ile karadan müdahale ediliyor.

BAŞKAN ERDOĞAN BÖLGEDE

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangın bölgesinde incelemede bulundu. Başkan Erdoğan'ın yanında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yer aldı. Başkan Erdoğan, yetkililerden yangınla ilgili bilgi aldı.

BAKANLAR YANGIN YERİNDEYDİ

Söndürme çalışmaları sürerken, yangının 3 ayrı noktada aynı zamanda çıktığı, bu durumun da sabotaj ihtimalini artırdığı öne sürüldü. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, "Büyük ihtimalle sabotaj" diye konuştu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Marmaris'teki felaket, Ankara'da Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nden anbean takip edilirken, söndürme çalışmaları koordine edildi, çıkış nedenini belirlemek için de özel ekip kurulduğu bildirildi. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı da felaketin sebebini netleştirmek amacıyla soruşturma başlatıldığını duyurdu. Bakan Süleyman Soylu şu ifadeleri kullandı: Yangın başladığı andan itibaren sosyal medya şeytanları devreye girdi. İnsanlar geceden itibaren burada uyumuyorlar ve herkes bir tek ağacın kurtarılması için çaba sarf ediyor. Onlarca helikopter, uçaklar ve yerden arazözler bir büyük mücadele ortaya koymaya çalışıyorlar. Bundan ne anlıyorlar, ne keyif alıyorlar bilmiyorum."

VATANDAŞLARA UYARI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Vatandaşlarımızın sadece resmi açıklamaları takip etmesi önemlidir. Yalan haber yayan ve provokasyon amaçlı açıklamaların hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerekir" ifadelerini kullandı. Ayrıca bölgeye115 sağlık personeli ve17 ambulans gönderildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN HELİKOPTER GAFI

Yangın bölgesine giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada yaptığı basın açıklamasında yine hükümeti eleştirdi. Yangına karşı ekiplerin verdiği mücadeleyi görmezden gelen Kılıçdaroğlu, "Verin görevi bize, biz yapalım, biz bitirelim. Açalım bir kampanya uçağı da helikopteri de getirelim buraya" diye konuştu. Ancak Kılıçdaroğlu'nun bu konuşması sırasında yangın söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerin sesi canlı yayından net şekilde duyuldu. CHP'nin kurmayları da genel başkanın konuşması sırasında gökyüzündeki helikopterleri izledi.

PROVOKASYON BOT HESAPLARDAN

Emniyet Genel Müdürlüğü, orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesaplar hakkında işlemlere başlanıldığını açıkladı. Açıklamada "Etiket ve bahsetmelerle ilgili bot hesapların tespitine yönelik yapılan çalışmalar neticesinde; #marmaris etiketi (hashtag) kullanılarak 22 bin 787 farklı hesaptan paylaşım yapıldığı görülmüş; bu hesapların yüzde 59.42'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu değerlendirilmiştir" denildi.