Taksilere akıllı tepe lambası

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında, çeşitli gündem maddeleri görüşüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında, çeşitli gündem maddeleri görüşüldü.

TAKSİ: Taksimetre ile bağlantılı olacak sistemde, yolculuk başladığı andan itibaren tepe lambasında 'DOLU' ibaresi yer alacak. Yolculuk bitince tepe lambasında 'BOŞ' yazacak. Taksi şoförü çağrısını yanıtladığı yolcusunu almaya giderken akıllı tepe lambası 'RZV' şeklinde değişecek. Şoförün panik butonuna basması durumunda taksinin kolluk kuvvetleri tarafından görülebilmesi adına tepe lambasında S.O.S ifadesi yer alacak. Uygulamaya geçilmesi için 3 aylık süre verildi.

Akıllı tepe lambaları taksinin önünden ve arkasından okunabilecek ve gün ışığında dahi görünebilecek şekilde çift taraflı ekranlı ve dış müdahalelere karşı korunaklı olacak.

SUÇ İŞLEYENE BELGE YOK

Hırsızlık, dolandırıcılık, parada sahtecilik, taciz suçlarını işleyen kişilere toplu ulaşım aracı kullanım belgesi verilmeyecek.

YEDİEMİN: Araç çekme ücretinin 250 liradan 400 liraya, 5 kilometreye kadar olan mesafede özel taşıma ücretinin 250 liradan 400 liraya, ilave kilometre ücretinin ise 12 liradan 15 liraya çıkarılması kararlaştırıldı. Teklif kapsamında yediemin otopark günlük ücret tarifesinin ise motosikletler için 13 liradan 20 liraya, otomobillerde 30 liradan 40 liraya, kamyonet, arazi taşıtı, minibüsler için 32 liradan 50 liraya, kamyon ve otobüsler için 52 liradan 75 liraya, iş makineleri için ise 78 liradan 100 liraya çıkarılması kararlaştırıldı.

SCOOTER: Üç firmaya ait toplam 8 bin 234 scooter kendi istekleriyle piyasadan çekildi.