İçişleri Bakanlığı, 27 Şubat 2017'de valiliklere gönderdiği yazıyla şehir içi yolcu taşıyan taksi, minibüs ve otobüslerde 7 gün süreyle kayıt yapabilen iç ve dış kamera bulundurulmasını istedi. İllerde de UKOME ve İl Trafik Komisyonları tarafından bu yönde kararlar alındı. Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odaları ise kararı taksiler için çeşitli illerde dava etti. Muğla 2. İdare Mahkemesi UKOME kararının, özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine karar vererek dava konusu işlemi iptal etti. İtiraz üzerine İzmir Bölge İdare Mahkemesi, yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu, kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığını belirterek istinaf başvurusunun reddine kesin olarak karar verdi. Ankara 11. İdare Mahkemesi ise kararın, trafik güvenliği ile can güvenliği sağladığına hükmetti. Özel hayatın gizliliğini ihlalin söz konusu olmadığını belirterek davayı reddetti.
'İHLAL SÖZ KONUSU DEĞİL'
İzmir Bölge İdare Mahkemesi, farklı nitelikteki kararların kesinleşmesi için Danıştay'a gitti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, taksilere 7/24 çalışacak şekilde iç kamera sistemi takılmasını hukuka uygun buldu. Kamerayla kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı belirtilen kararda, özel hayatın gizliliğinin ihlalinin söz konusu olmadığına hükmetti.
Yolcuyu indiren şoföre ceza
Başakşehir'de G.A isimli taksi şoförü, yolu uzattığı gerekçesiyle önce müşterileriyle tartıştı ardından da yanında çocukları olan yolcuları indirdi. Müşteri, taksi şoförünü cep telefonuyla kayıt altına alarak şikayetçi oldu. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü taksiciyi gözaltına aldı. G.A.'ya, toplamda 2 bin 215 lira para cezası uygulandı. Ayrıca taksi 8 gün süreyle trafikten men edildi.