Suriye'ye gönderilen çalıntı kamynet parasıyla harem kurdu

İstanbul Polisi, çaldıkları otomobilleri Suriye’ye gönderen, oto hırsızlık şebekesine operasyon düzenledi. Şebeke elebaşlarından, Hüseyin T.’nin de aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Sattığı araçların parasıyla adeta “Harem” kuran Hüseyin T.’nin 8 eşinin bulunduğu öğrenildi.

LEVENT ALBAYRAK - HABER MERKEZİ

İstanbul Emniyeti’ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü, son dönemlerde, aynı marka kamyonetlerin çalınması üzerine, soruşturma başlattı. Oto Hırsızlık Büro Amirliği, benzer yöntemlerle çalınan araçların Hatay’a götürüldüğünün belirlendi. Araştırmalarda, hırsızların İstanbul ve Hatay’da, 2 farklı şebeke şeklinde yapılandığı ortaya çıkarıldı. Teknik ve fiziki takiplerde, şüphelilerin, İstanbul yapılanmasının, kamyonetleri çaldığı, TIR’lara yüklenen araçları Hatay’a gönderdiği belirlendi. Hatay’a giden kamyonetleri teslim alan çete üyelerinin ise, araçları, sınırdan Suriye’deki guruplara sattıkları tespit edildi. Araştırmalarda, suç örgütünün İstanbul yapılanmasının elebaşının Mevlüt A., Hatay grubunun liderinin ise, Hüseyin T., olduğu ortaya çıkarıldı.

Oto Hırsızlık Masası; geçtiğimiz Eylül ayında başlayan çalışmalarında tamamlanmasının ardından operasyon kararı verdi. İstanbul, Hatay, Bursa ve Urfa’daki çok sayıda adrese eş zamanlı baskın düzenlendi. Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nün de destek verdiği baskınlarda, şebeke elebaşlarının da aralarında bulunduğu 12 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.

SINIRDAN KAÇAK GEÇİŞ

Şüphelilerin Emniyet’teki sorgusunda bazı ilginç bilgiler de ortaya çıktı. Şebeke elebaşlarının çaldıkları araçları, 10 bin ila 15 bin lira arasında değişen fiyatlara sattıkları belirlendi. Kamyonetlerin Suriye’ye geçirilmesi için kaçak yolların kullanıldığı tespit edildi. Sınır boyundaki geçişlerin, tahta köprülerle sağlandığı öğrenildi. Şebeke elebaşı Hüseyin T.’nin elde ettiği gelirlerle adeta “Harem” kurduğu öğrenildi. Suriye pasaportu da bulunan Hüseyin T.’nin, 8 eşinin bulunduğu öğrenildi. Hüseyin T.’nin son evliliğini, Suriyeli 17 yaşındaki bir genç kadınla yaptığı iddia edildi.

SAVAŞTA KULLANILIYOR İDDİASI

Operasyonla 16 oto hırsızlık olayı aydınlatılırken, çalınan araçların Suriye’deki YPG, PYD ve DEAŞ gibi guruplara satıldığı öne sürüldü. Yakıt tüketimi az olduğu ve kalitesiz dizel yakıtlarda sorun çıkarmadığı için tercih edilen kamyonetlerin savaş bölgesinde kullanıldığı iddia edildi. Bazı araçların motorlarının sökülerek, jeneratör yapımında kullanıldığı da öğrenildi. Emniyet’te işlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.