1
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla güvenli hale getirilen Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Afrin, Cerablus ve Bab gibi bölgelerdeki yakınlarının yanında bayramı geçirmek üzere randevu alan yaklaşık 76 bin Suriyeli sığınmacıdan 36 bin 500'ü ülkesine gitti.
Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki tampon bölgede oluşturulan çadırlarda Göç İdaresi İl Müdürlüğü, jandarma ve polis ekiplerince işlemleri tamamlanan Suriyelilerin, İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce kurulan sağlık merkezinde de 0-15 yaş grubundaki çocuklarına eksik aşıları yapıldı.
Bu arada sağlık ekipleri, sıcak havadan etkilenen çocuk, kadın ve yaşlılarla özel ilgilendi, bazı sivil toplum kuruluşları alanda içme suyu dağıttı.
Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerince son kontrolleri yapılan sığınmacılar, otobüslerle vatanlarına uğurlandı.
- "Memleket gibisi yok"
Suriyeli Kemal Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın şiddetini artırması nedeniyle yaşadıkları toprakları terk ederek 5 yıl önce ailesiyle Türkiye'ye sığındığını söyledi.
Muhammed, bu yıl bayram için Suriye'ye gideceğini, anne babasıyla bir araya geleceği için çok mutlu olduğunu belirtti.
Usame Abdulhalim de yaklaşık iki yıl önce terör örgütü DEAŞ'ın köylerini işgal etmesi sonucu okulunu bırakarak Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, "Türkiye'nin bizlere yaptığı iyilikler için çok teşekkür ediyorum. Türkiye sayesinde bölgemiz terörden temizlendi, şimdi gidip okuluma kaldığım yerden devam edeceğim. O nedenle tekrar dönmeyeceğim. Türkiye çok güzel ama memleket gibisi yok." diye konuştu.
Fatma el-Baid de 4 yıl önce geldiği Türkiye'den ilk defa özel izinle ülkesine bayrama gidebildiği için mutlu olduğunu ancak babasının cenazesine katıldığı için hüzünlü olduğunu dile getirdi.
Nurettin Ahmed, 3 yıldır Türkiye'de yaşadıklarını bu süreçte hiçbir olumsuzlukla karşılamadıklarını, Türklerin kendilerini kardeşleri gibi görüp öyle muamele ettiklerini aktardı.
Bayramlaşmak için ülkelerine giden Suriyeli sığınmacıların dönüşleri 26 Haziran saat 08.00'de başlayıp 6 Temmuz saat 17.00'de sona erecek.
(AA)