1
ABD merkezli bazı uluslararası silah şirketlerinin, 2011'den beri süren Suriye iç savaşında, bölgede yükselen tansiyon sebebiyle satışlarını ve karlılığını artırdığı ve şirket yöneticilerinin bu durumdan memnun olduğu ileri sürüldü.
ABD'den yayın yapan "Intercept" adlı haber sitesi, geçen hafta Florida'daki West Palm Beach'te düzenlenen "Credit Suisse" konferansına, ABD'nin önde gelen uluslararası silah şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığını yazdı. Site, dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinden Lockheed Martin'in Başkan Yardımcısı Bruce Tanner'a ait olduğu iddia edilen bir ses kaydını yayınladı.
Konferansa ABD'nin diğer büyük savunma sanayi şirketlerinden Raytheon ve Oshkosh'un üst düzey yöneticilerinin de katılarak yatırımcılarına şirketlerinin performansları hakkında bilgi verdiği aktarılan haberde, şirket yöneticilerinin Ortadoğu'da, özellikle Suriye'de, devam eden çatışmaların şirketlerinin silah satışlarını artırdığı yönünde değerlendirmede bulundukları iddia edildi.
Orijinal olup olmadığı bilinmeyen ses kaydında Tanner'ın, Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin Suriye'deki gerilimi artırdığını ve bu durumdan firmasının "dolaylı olarak faydalanacağını" söylediği ileri sürüldü. Habere göre Tanner, ayrıca Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinin Lockheed Martin yapımı F-22 ve F-35 jetlerine duyulan ihtiyacı artıracağını, Yemen'deki savaş sebebiyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin roket ve benzeri silahlara talebinin arttığını ifade etti.
Kayda göre, Raytheon'ın üst düzey yöneticisi Tom Kennedy de ürettikleri silahlara Ortadoğu ülkelerinin ilgisinin giderek yükseldiğini, Suriye'de DAEŞ, Yemen'de Husiler meselesi nedeniyle savunma ihtiyacının arttığını dile getirdi.
Intercept'in iddiasına göre, ABD ordusuna her tür taktik savunma aracı temin eden Oshkosh firmasının savunma üretim bölümü başkanı Wilson Jones ise DAEŞ tehdidi nedeniyle bölgedeki birçok ülkenin Oshkosh tarafından üretilen silahlı M-ATV tarzı araçlara daha fazla ilgi duyulduğunu söyledi.
İnternet sitesi, Florida'daki konferansta Ortadoğu'dan gelen savaş haberlerinin yanı sıra ABD Kongresi'nde kısa bir süre önce kabul edilen savunma bütçesinin de gündeme geldiğini belirtti. Savunma sanayi şirketlerinin 607 milyar dolarlık savunma bütçesinden memnun oldukları ve yeni projelerinin gerçekleşmesi için yeteri kadar talebin oluşabileceğini düşündükleri ifade edildi.
Lockheed Martin, 2014 yılı verilerine göre 40 milyar dolarlık savunma sanayi geliriyle sektörde dünyanın en büyüğü, Raytheon ise 22 milyar dolarla sektörün dördüncü büyüğü olarak gösteriliyor.
ABD'nin silah şirketleri, ülke dışına iki yolla silah satabiliyor. Çok küçük çaplı satışlar, ilgili alıcı ile satıcı arasında karşılıklı anlaşmaya dayalı gerçekleştirilebiliyor. İhracat lisansı için devreye giren ABD Dışişleri Bakanlığı süreci takip ediyor ve 14 milyon doları aşan satışlarda Kongre'yi bilgilendiriyor.
Daha orta ve büyük çaplı silah satış süreçleri ise Pentagon üzerinden yürütülen işlemlerle tamamlanıyor ve iki ülke arasında ticari işlem muamelesi görüyor. AA