Suriye'de 'güvenli bölge' kurulacak

Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda ABD'li mevkidaşı Ashton Carter ile biraraya gelen Savunma Bakanı Fikri Işık, muhatabından Suriye'de kurulması düşünülen 'güvenli bölge' için söz aldı..

Edinilen bilgiye göre Carter, yüzyüze görüştüğü Işık'a, Türkiye'nin Suriyeli mültecilerin iskanına ilişkin ortaya koyduğu 'güvenli bölge' projesinin Gaziantep'in karşısındaki alanda gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti ve "Güvenli bölge tesisine artık başlayabiliriz" dedi. Ayrıca DAEŞ'e karşı Türkiye ile güçlü bir ortaklık sergilemek istediklerini kaydeden Carter, devam etmekte olan Münbiç operasyonuna katılanların ise ağırlıklı olarak Suriye PKK'sı PYD'lilerden değil, Araplardan oluştuğunu iddia etti. "DAEŞ'e karşı kullanabileceğimiz tek kuvvet bu" diyerek ABD desteğiyle PYD'lilere kurdurulan Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) işaret eden Carter, bu gücün PKK-PYD ile anılmasını istemediklerini söyledi.

'ANGAJMAN UYUMU'

 
ABD'li Bakan Carter'ın, Rusya ile Suriye'de yaşanan gerilime ilişkin olarak ise "Rusya konusunda son derece kararlı ve güçlüyüz" mesajını verdiği öğrenildi. Carter, Suriye'de angajman kurallarını hava unsurları açısından uyumlaştırmanın akıllıca olacağını ifade etti. Carter ayrıca, ABD'nin Suriye sınırında hava polisi uygulamasına katılacağını da bildirdi.
 
TERÖRE DESTEK ZARAR VERİR
 
NATO toplantısının ikinci gününde temaslarını gazetecilere anlatan Fikri Işık, PYD/YPG'nin PKK gibi terör örgütü olduğunu Ashton Carter'a söylediğini belirtti. Işık, şunları kaydetti: "Güzel, verimli bir görüşme yaptık. Tavrımızı açıkça ortaya koyduk. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması gerektiği, bugün kısa vadeli çıkarlar için yapılacak işbirliğinin yarın çok daha büyük zararlara müttefiklerimiz açısından yol açabileceği noktalarını kendilerine vurguladık. Biz PYD/YPG'nin terör örgütü olduğunu, ABD'nin bunlarla işbirliği yapmasının yanlış olduğunu, bu noktadaki Türkiye'nin hassasiyetini anlamalarını ve PKK'ya gösterilen tavır gibi PYD'ye de ve diğer terör örgütlerine de aynı tavrı göstermesi gerektiğini ifade ettik."
 
DİYALOG KANALI AÇIK OLMALI
 
NATO'nun Türkiye'ye güvence tedbirleri başlığında verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Fikri Işık, NATO'nun Rusya ile ilgili iki kulvarlı bir stratejisi olduğunu belirterek, "Bir taraftan NATO caydırıcılığını artırmaya yönelik tedbirlere başvuruyor, diğer taraftan da Rusya ile diyalog kanallarını açık tutma, sorunları diyalogla çözme stratejisini izliyor. Biz de Türkiye olarak bu stratejiye katılıyoruz" dedi. Işık, caydırıcılık açısından NATO'nun Karadeniz'deki varlığının artırılmasına prensip olarak olumlu baktıklarını da belirtti; "Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce net olarak ifade etti. Biz Karadeniz'in bir Rus gölü olmasına müsaade etmeyeceğiz. Bizim Türkiye olarak hedefimiz Karadeniz'in bir barış, huzur ve refah denizi olması. Türkiye'nin bütün stratejisi bunu sağlamaya yöneliktir" diye konuştu. Siber güvenlik alanında da pek çok görüşmenin Varşova Zirvesi'nde karara bağlanmasını beklediklerini söyleyen Işık, NATO ülkelerinin savunma bütçelerini milli gelirlerinin yüzde 2'sine çıkarılması noktasındaki kararların da değerlendirileceğini kaydetti. Türk savunma sanayii ihracıtının 1,7 milyar doları geçtiğini kaydeden Işık, bunu 5 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.
 
Kaynak: Yeni Şafak