Suriye sınırında göreve başlayan 'KORAL' Ruslarda panik yarattı

Sinyal karıştırıcı Koral'ın sınırda görevlendirilmesi Rusların dikkatini çekti, hemen yorumlar geldi.

1

Tehdit oluşturan füze, uçak ve radar sistemlerini, sinyal karıştırma özelliği ile etkisiz hale getiren, Aselsan yapımı "KORAL" adlı yerli hava savunma sistemi, Suriye sınır hattına sevk edilerek aktif hale getirilmişti.

Milli üretim olan KORAL Hava Savunma Sistemi, 100 kilometre menzili sahip. Araç üzerine entegre edilerek kullanılabilen mobil sistemde, iki farklı unsur bulunuyor. Bu unsurlardan ilkini Radar Elektronik Destek Sistemi (KORAL-ED), diğerini ise Radar Elektronik Taarruz Sistemi (KORAL ET) oluşturuyor. ASELSAN'ın ürettiği ve 2015 tarihinde TSK'nın envanterine giren KORAL ilk olarak Ege'deki ihlallere karşı İzmir'de devreye sokulmuştu. 

 
RUSLARIN DİKKATİNİ ÇEKTİ
 
Koral'ın göreve başlaması ise Rusların dikkatini çekti. Rus siteleri gelişmeyi okurlarına duyurdu, çok sayıda yorum yapıldı. Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademizi Öğretim üyesi Konstantin Sivkov ise açıklama yaptı.
 
TASS haber ajansının haberine göre Sivkov, "KORAL sistemleri S-400'ler için bir engel teşkil edebilir ve gözleme menzilini yüzde 20 oranında düşürebilir" dedi. Sivkov,  Rusya'nın Suriye'ye yerleştirdiği S-400'lerin ise tamamen kör olmayacağı iddiasında.
 
HAVA KUVVETLERİ'NİN ETKİNLİĞİ ARTACAK
 
Koral Kara SOJ Sistemi'nde araçlar birbirinden 500 metre uzaklıkta fiber optik kablolar sayesinde irtibata geçebiliyorlar. Radar Elektronik Destek (KORAL ED) araçları düşman radar yayınlarını tespit ettikten sonra tüm bilgiyi  Radar Elektronik Taarruz (KORAL ET) Sistemine iletiyor. Sistemde hedef radarlarını karıştırıyor veya köreltiyor.
 
RUS FÜZELERİ SORU İŞARETİ OLUŞTURDU
 
Öte yandan DHA'nın haberine göre F-16’ların sınır ihlali yapan Rus Sukhoi Su-24’ünü vurmasının ardından, bölgede uçan Rus uçakları hava hava füzeleriyle göreve çıkmaya başladı. NATO’da AA-10 Alamo olan R-27 tipi orta menzilli füzeler, radar takibi yaparak hedeflerini vuruyor. Ancak askeri uzmanlar ise farklı bir detaya dikkat çekiyor:
 
HİNDİSTAN'A SATTIKLARININ YARISI ÇALIŞMADI
 
"Rusların en yeni geliştirdiği hava-hava füzesi R-77. Ancak, Ruslar menzili çok uzun olan bu füzeleri Suriye’ye getirmemesi soru işareti yaşatıyor. Ruslar en son bu füzeleri Hindistan’a satmıştı. Kendilerine gönderilen 2 bin adet füzenin yarısının çalışmadığını tespit eden Hint Hava Kuvvetleri, atış testlerinde de istediği verimi alamamıştı. Ruslar daha garantili olan orta menzilli R-27’leri Suriye’ye getirmeleri bu açıdan anlamlı."
 
F-16 uçaklarında R-27’lerin karşılığında orta menzilli AIM-120 AMRAAM hava-hava füzeleri bulunuyor. Geçtiğimiz yıl bu füzelerin en yeni modeli C7 modeli teslim edilmişti. AIM-120 C7’de pilot atış yapıp havada hedef değiştirebiliyor. Konuyla ilgili kaynaklar, sınır ihlali yapan Rus Sukhoi Su-24 uçağının AIM-120C7 füzesiyle vurulmuş olabileceğine dikkat çekiyor.