Rejimin kimyasal silah programında çalışan bilim adamının CIA için çalıştığı ortaya çıktı

Suriye rejiminin gizli bir kimyasal silah programında görev alan bir bilim adamının 14 yıl boyunca CIA için çalıştığı ortaya çıktı. Muhaberat tarafından yakalanan ismin Adra Hapishanesi'nde infaz edildiği kaydedildi.

Aksam.com.tr

Pulitzer ödüllü gazeteci Toby Warrick, bu hafta yayımlanan kitabında Suriye rejiminin kimyasal silah programında görev alan bir kişinin 14 yıl boyunca CIA için çalıştığını yazdı.

Aksam.com.tr’nin Intelnews’ten aktardığı habere göre, kitapta ismi paylaşılmayan ve yalnızca “Ayman” olarak anılan bilim adamının 1980’li yıllarda ABD’ye giderek eğitim almaya başladığı kaydedildi.

Suriye’ye döndükten sonra Şam’daki Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren gizli bir kimyasal silah programı olan “Intitute 3000” ekibine dahil olan Ayman, Şam yönetiminin sinir gazı, hardal gazı ve benzer diğer kimyasal silahları üzerine çalışmalar yürüttü.

Bir dönem ABD istihbaratında görev almış üç farklı kişiye dayandırılan bilgiye göre, henüz 30’lu yaşlarındayken CIA’in radarına takılan Ayman’ın Şam yönetiminin kimyasal silah programıyla ilgili bilgileri CIA ile paylaşmaya başladığı belirtildi.

Ayman’ın 2001 yılında Suriye istihbaratı Muhaberat tarafından yakalandığı kaydedilen kitapta, CIA için çalıştığı anlaşılan bilim adamının 7 Nisan 2002’de Adra Hapishanesi’nde infaz edildiği kaleme alındı.

Söz konusu bilgiler, Pulitzer ödüllü gazeteci Toby Warrick’in “Red Line: The Unraveling of Syria and America’s Race to Destroy the Most Dangerous Arsenal in the World” başlıklı kitabında yer aldı.