Suriye ile normalleşme toplantısı 10 Mayıs'ta

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, İran ve Esed rejimi arasındaki 4'lü toplantının 10 Mayıs'ta Moskova'da yapılabileceğini açıkladı. Çavuşoğlu, Türk askerinin Suriye'den çekilmesi için terör koridoru riskinin ortadan kalması gerektiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Suriye ile normalleşme süreciyle ilgili seçimden önce Moskova'da bir toplantı olabileceğini belirterek şöyle konuştu: "Daha önce hazırlık toplantıları yapıldı. Görüşmeler zaten bir yol haritası çerçevesinde yapılıyor. İstihbarat ve savunma bakanları toplantısı, teknik düzeyde toplantılar, özellikle sahada güvenliğin artırılması, terörle mücadele gibi konular detaylı şekilde ele alınıyor. Diğer taraftan Dışişleri Bakan Yardımcıları toplantısı da yapıldı. Şimdi Ruslardan tarih geldi. 10 Mayıs'ta böyle bir toplantı gerçekleşecek. Moskova'da planlanıyor."

GÖNÜLLÜ DÖNMELİLER: "Anayasa Komisyonu kuruldu. Sekiz turda hiçbir şey olmadı. Buradan bir netice almak lazım. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmek gerekiyor çünkü DEAŞ, YPG, Suriye'yi bölmek istiyor. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Çünkü biz çekilirsek boşluğu terör örgütleri dolduracak. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmiyro. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli... Rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi değil."

TAHIL İÇİN GARANTİ YOK

RUS TURİST AZALDI: "Bu yıl Rus turist göremiyoruz. Bunun da sebebi muhalefetin açıklamaları. Diğer ülkelerden gelen turist sayısında artış var. "

SUDAN'DAKİ TAHLİYELER: "Sudan'dan bugüne kadar 2061 kişiyi tahliye ettik. Bunlardan bin 763'ü kendi vatandaşımız. Askeri bir uçakla sağlık personelimizi getireceğiz. Bundan sonra Port Sudan üzerinden vatandaşlarımızı getirmeyi düşünüyoruz. Elçiliğimiz geçici olarak Port Sudan'a taşınacak."

TAHIL KORİDORU: "Tam bir garanti yok ama uzatılması için ciddi bir çalışma var. Rusya Tarım Bankası'nın tekrardan SWIFT sistemine dahil edilmesi gündemde. Bu banka SWIFT'e dahil edilse bile, Batılı şirketlerin bu bankalarla çalışmaya çok hevesli olmadığını görüyoruz. Genel Sekreter bir Türk bankasının aracı olmasını teklif etti."

FRANSIZLARI UYARDIK: "Fransa'nın Marsilya kentinde oy kullanan Türk vatandaşları ile PKK destekçileri arasındaki gerilim konusunda Fransızları uyardık.

AB İLE İLİŞKİLER: "Yıllardır süren bir tıkanıklık var. 72 fasıldan 66'sı açıldı. Vize konusunda bugüne kadar sözlerinde durmadılar. Kılıçdaroğlu boş bir vaatte bulunuyor. AB'nin Türklere çıkardığı vize sorunları ortada."

YANLIŞ MUHALEFET: "Muhalefetin şöyle bir sorunu var, bizim dış politika adımlarımıza karşı olabilirler ama bunlar Türkiye ve Türkiye'nin çıkarlarına karşılar."

KÜSTAH ANITA TEPKİ OLARAK ERMENİSTAN'A HAVA SAHASINI KAPATTIK

Bakan Çavuşoğlu, Ermenistan'da dikilen "Nemesis Anıtı" konusunda sert konuştu: "İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından Azerbaycan ve Türkiye, Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek adına birçok adım attı. Diktikleri anıt bizim diplomatlarımızı şehit eden terör örgütlerini, teröristleri, 1920'lerde Azerbaycanlı kardeşlerimizi ve bizim vatandaşlarımızı şehit eden terör örgütlerini yüceltmek için yapıldı. Bu iyi niyet karşısında tabii ben elim kolum bağlı duracak değilim. Ermenistan uçaklarına, bizim üzerimizden birçok yere uçmaya başlamışlardı, hava sahamızı da kapattık. Eğer bunu devam ettirirlerse de başka tedbirler de alırız. Ermenistan Meclis Başkanı KEİPA toplantısı için Türkiye'ye gelecek ona izin verdik çünkü bu bir uluslararası toplantı, istisna. Ama onun dışında VIP uçuşlar dahil hiçbirine izin vermeyeceğiz."