Şenay Büyükköşdere
Ortadoğu’nun kazan gibi kaynadığı, yanı başımızda kanlı terör örgütlerinin cirit attığı bugünlerde Türkiye’nin sınırları her zaman olduğundan çok daha büyük tehlikeler barındırıyor. 2016 yılında yapımına başlanan, geçtiğimiz aylarda tamamlanan Suriye sınır duvarı ise bu zor dönemler için alınan en önemli tedbirlerden biri. Sınırda inşa edilen 564 kilometrelik duvarla Türkiye artık çok daha güvenli. İran sınırında inşa edilen 144 kilometrelik duvar ise tamamlanmak üzere. Suriye’den yasadışı geçişlerin ve terörist sızmalarının önlenmesi için inşa edilen sınır duvarı ve kulekollar geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Ancak duvar şimdiye kadar hiç detaylı olarak görüntülenmemişti. AKŞAM, Kilis’in Elbeyli ilçesine giderek, sınır duvarını ve kulekolları yerinde inceledi. Sınır duvarı ilk kez bu kadar detaylı şekilde görüntülendi.
DÜNYANIN EN UZUN 3. DUVARI
Suriye sınırında inşa edilen duvar, Çin Seddi ve ABD-Meksika sınırının ardından dünyada üçüncü en uzun duvarı konumunda. Bu duvarla, sınırda Asi nehrinin bulunduğu hat dışında kalan 711 kilometrelik sınır hattı 3 metre yüksekliğinde 2 metre genişliğinde 7 tonluk seyyar bloklarla kapatıldı. Ayrıca duvarların üzerlerine bir metre yüksekliğinde jiletli tel de çekildi. Güvenlik duvarının 200 kilometresi valilikler, geriye kalan kısmı ise TOKİ tarafından yapıldı. Daha önce mayınlı araziler olan bu bölgelerde bir yandan da mayın temizleme çalışmaları devam ediyor.
YANINA YOL DA YAPILDI
Sınır duvarının yanında, sınır hattı boyunca uzanan yol da inşa edildi. Mehmetçiğin devriye atmasına büyük kolaylık sağlayan yol 30-40 kilometrelik bir mesafede 15 dakika içerisinde devriye atılmasını sağlıyor. Sınır duvarının arkasında yapılan bu yollar sayesinde riskli araziden geçerek güvenlik duvarına ulaşacak askerler, sınır hattı boyunca istedikleri noktaya müdahale edebilme imkanına sahip oldu.
ROKET SALDIRILARINA DAYANIKLI
Suriye ve İran sınırını kapsayan güvenlik hattı projesi kapsamında güvenlik duvarının yanı sıra Gaziantep-Kilis sınır hattında 15 metre yüksekliğinde ve 5 katlı 22 adet Kulekol inşa edildi. Havan ve roket saldırılarına karşı dayanıklı malzemeyle inşa edilen Kulekol’lar 4 modülü duvar elemanları, 1 modülü de döşeme ve parapetler olmak üzere toplam 5 parçadan oluşuyor.
KALINLIĞI 30 CM
Duvar kalınlığı 30 santimetre olan kulekolların katlarındaki döşeme yapısal çelik sistemle tasarlandı. Bomba yüküne maruz kaldığında gözetleme terasının güvenliğini sağlamak için üzerine 10 santimetre kalınlığında prekast döşeme elemanları oturtuldu. Çelik çatı üzerine galvaniz trapez sac kaplama yapıldı.
43 KİLOMETRE İÇİN İHALE
TOKİ Başkanı Ergün Turan, Suriye duvarının ardından Hakkari Yüksekova’da Esendere Gümrük Kapası ile Dolaylı Tepe arasındaki 43 kilometrelik hat üzerinde güvenlik duvarı inşa edeceklerini açıkladı. Turan, “İran sınırımızın en önemli bölgesi olan ve yasa dışı geçişlerin yaşandığı bu hat üzerinde inşa edeceğimiz güvenlik duvarı ile teröristlerin ülkemize sızması ve kaçakçılık konusunda çok önemli tedbir alınmış olacak” dedi. Turan, Esendere Gümrük Kapısı’yla Dolaylı Tepe arasındaki 43 kilometrelik hat için en kısa sürede ihalenin yapılacağını sözlerine ekledi.
YÜKSEK GÜVENLİKLİ 59 SINIR KAPISI
Sınırda güvenlik duvarı ve Kulekol’ların yanı sıra yüksek güvenlikli kapılar da yapıldı. T K12 güvenlik düzeyinde, 7 bin ton ağırlığında bir aracın 80 kilometrelik hızla çarpmasına dirençli Balistik yüksek güvenlikli kapılar kurşun geçirmiyor. 5 metre genişliğinde ve 3.20 metre uzunluğunda olan kapılar 44’ü Suriye sınırında, 15’ini ise İran sınırında inşa edildi. Toplam 59 kapıda, en üst seviyede güvenlik sağlayan özel malzemeler kullandı.
DUŞ DA VAR SİLAHLIK DA
Kahraman askerlerimizin ihtiyaç duyduğu her şey içerisinde yer alacağı Kulekollar zemin ile beraber toplam beş kattan oluşuyor. Gözetleme Kulekollarının zemin katında duş ve silahlık bulunuyor. Birinci kat ise sistem odası olarak tasarlanmış. İçerisinde atış mazgalları ve kurşungeçirmez cam olan kulekolların yaşam katı olarak tasarlanan ikinci katında fırın ve diğer ihtiyaçlar da bulunuyor. Üçüncü kat ise gözetleme katı olarak kullanılıyor.