Diyarbakır/Aksam
ŞEYHMUS ÇAKAN
Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Diyarbakır'da düzenlenen Sur Kültür Yolu Festivali'nin ikinci gününde düzenlenen etkinliklere yine on binlerce Diyarbakırlı yoğun ilgi gösterdi. En yoğun ilgiyi pop müzik sanatçısı Oğuzhan Koç'un Dağ Kapı Meydanı'ndaki konseri görürken, konsere 50.000 kişi katıldı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da 13 yıl aradan sonra Diyarbakır'a gelerek bir konser verdi.
Kurşunlu Cami Meydanı Sahnesi'nde gerçekleşen etkinliklere 5.000 kişi, yine aynı alanda başka bir noktada düzenlenen çocuk etkinlik alanında gerçekleşen aktivitelere ise yaklaşık 15.000 bin kişi katılırken, Yenikapı Caddesi üzerinde düzenlenen sokak sahneleri, sergiler ve gastronomi etkinliklerine ise 10.000'den fazla kişi ilgi gösterdi. Ressam Devrim Erbil'in Sergisi'ne de ev sahipliği yapan Keçi Burcu'nda gün boyu gerçekleşen Gökyüzü Gözlem Etkinliği ve açık hava sinema gösterimlerine de yine yaklaşık 14.000 kişi katıldı. Sur'da diğer noktalarda gerçekleşen etkinlikler de yine binlerce sanatseverin ilgisiyle karşılaştı.
Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında 13 yıldan sonra tekrar Diyarbakır'a gelen Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası rengarenk bir repertuvarla dinleyecilerin karşısına çıktı.
Pop müziğin sevilen isimlerinden Oğuzhan Koç festivalin ikinci gününde Dağ Kapı Meydanı'nda sahne aldı. Diyarbakır'da halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Oğuz Koç, konseri izleyen 50.000 kişiye unutulmaz anlar yaşattı.
Diyarbakır'ın kültürel, mimari ve tarihi mirasına dikkat çeken Heritage Talks etkinlikleri kültür rotası Diyarbakır'ın tarihini gözler önüne seriyor. İç Kale Açık Hava Sahnesi Heritage Talks "Diyarbakır Miras Sohbetleri" programının ilk gününde Kazı Başkanları Paneli düzenlendi. Farklı diller, dinler ve kültürleri barındıran Diyarbakır'ın bölge kültürü ve kültürel mirasına yönelik konuşmalarla zenginleştirilen programda ünlü resim sanatçısı İsmail Acar ve Orhan Miroğlu da konuşmacı olarak yer aldı.
Kültürel miras alanında çeşitli arkeolog ve restoratörlerin yanında, somut olmayan kültürel miras alanından da müzik, tiyatro, resim, edebiyat ve birçok sanat dalından isimlere ev sahipliği yapacak olan Heritage Talks "Diyarbakır Miras Sohbetleri" 16 Ekim'e kadar sürecek.
Ali Acun, Hasan Bilici, Mehmet Yamacu ve Tahsin Türk, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Dengbej Evi'nde dinleyicilerle buluştu. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgi gördü.
Gastro Diyarbakır Buluşmaları kapsamında Hasan Paşa Hanı'nda Tarihi Diyarbakır lezzetleriyle kahvaltı yapılırken, ardından gerçekleşen müzik dinletisi de büyük ilgi gördü. Yenikapı Caddesi'nde düzenlenen Mezopotamya Lezzetleri Diyarbakır Mutfağı etkinliği ünlü şeflerle bilinmeyen tarifleri gün yüzüne çıkardı.
Maral Ayvaz ile Dikranagerd İm Ankin (Diyarbekir, Kıymetlim)
Sanatçı Maral Ayvaz, geleneksel çalgılar eşliğinde, Diyarbakır ve Anadolu Ermeni müziğinden örnekler seslendirdi.
Keçeden üretip tasarlamanın gösterildiği atölyede, birbirinden ilgi çekici nesneler elde edildi. Atölye katılımı tüm meraklıları ile Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi'nde buluştu.
Ben u Sen (Diyarbakır Surları'nın Sırrı) Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'ndeydi..
Yedikardeş ve Ulu Beden burçlarını yapan taş ustası İbrahim ve kalfa olan oğlu Yahya'nın hikayesinin anlatıldığı oyunda, usta ile kalfanın sonu trajik, başı rekabet ve dostlukla karışık hayat yolculuğu anlatıldı. Oyun kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler için 2 gün daha tiyatroseverlerle buluşmaya devam edecek.
Şair ve Yazar Buluşmaları: Ahmed Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi'ndeydi..
Ahmed Arif Edebiyat Müzesi'nde gerçekleşen etkinliklerde çeşitli yazar ve şairler ile söyleşiler düzenlendi. Meraklı okurların sorularına cevap aldığı ve kalem ehlini yakından tanıma fırsatı bulduğu buluşmada Abdülkadir Nur Gördük ve M.Ali Akabay konuşmacı olarak yer aldı.