İstanbul dün çok şiddetli dolu ve yağmurun etkisi altındaydı. 9 gün önce de aynı durumun yaşanmasının nedeni süper hücre. Peki süper hücre nedir hava durumunu nasıl etkiliyor? 19 Mayıs Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Yrd. Abdullah Kahraman İstanbul'da yaşanan felaketle ilgili açıklamalarda bulundu. Abdullah Kahraman dün akşam yaşananlarla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: Bu süper hücreli fırtınaydı. Bu sistem bizim birkaç gündür takip ettiğimiz bir sistemdi. Bir önceki seldeki durum bir süper hücre değildi teknik olarak. O orta ölçekli konvektif sistemdi.Süper hücreli fırtına genişliği yaklaşık 10 km mertebesinde olan fırtınadır. Orta ölçekli konvektif fırtına çok daha geniş bir alanda olur. Bugünü karmaşık yapan şu. Orta ölçeklif konvektif sistem söz konusuydu Trakya'dan. Bir de güneybatıdan gelen bir orta ölçekli konvektif sistem vardı.
İL VE İLÇELERİN HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ
İSTANBUL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYINIZ
Hava durumu kötü 26 ilde meteoroloji alarm verdi-TIKLA ÖĞREN
SÜPER HÜCRE NEDİR?
Süper Hücre'nin en önemli özelliği 'mezosiklon' özelliği. Genişliği 3 ila 8 kilometre civarında olan siklondur. Bunu bir bulut oluşumunda dönen bir bulut gibi gözlemleyebilirsiniz. Kenarları, çeperleri çok belirlidir. Geçen haftaki selde böyle bir durum yoktu. Dün süper hücre karakterini işaret eden çok sayıda emare gördük. Yüzde 99 'süper hücre'ydi.
EKSTREM BİR OLAY
Gökgürültülü fırtınanın belki de yüzde 1'i süper hücredir. Çok çok az görülür. Bir keresinde 15 Ağustos 2004'te İstanbul üzerinden geçmişti. Yalova'da hortum yapmıştı. Ekstrem bir olay. İstanbul'a denk gelmesi talihsizlik.
ANADOLU'DA OLUYOR
Türkiye'de uzun yıllardır kayıtlarda olan bir hadise. Anadolu'nun pek çok yerinde seyrek olarak görülüyor. Bugünün önemi İstanbul'a denk gelmesi. Çok büyük zararı olmuştur. Dolu dışında hasar yapan şey de şiddetli rüzgardı.
FIRTINA NEDENİ SICAKLIK FARKI
Dünkü durumda yer sıcaktı, yukarı seviyede soğuk hava vardı. Dolayısıyla sıcaklık farkı çok fazlaydı. Bu durumda çok fazla fırtına enerjisi meydana geliyor.
TAM İSTANBUL ÜZERİNDE DENK GELDİ
Çevre koşulları o şekilde gelişti ki, yukarıdaki hava aşağıdaki havaya göre çok ağır ve soğuk kaldı. Olduğu gibi aşağıya çöktü. Dolayısıyla hem bir dolu hem bir fırtına etkisi var. Bu fırtına tam İstanbul üzerinde denk geldi. Yani bu açıdan ilginç bir olaydı. 2014'te de bir hortum yaşamıştık. İstanbul bu tip hadiselere çok uzak değil. 1914'teki hortumda Büyükçekmece'de 2 kişi hayatını kaybetmişti.
İstanbul hava durumu : Meteorolojinin İstanbul için yayınladığı saatlik hava durumu tahminen göre yağmur bugün öğle saatlerinden itibaren saat 18.00'a kadar aralıklarla görülecek. İstanbul haftasonu yağmuru geride bırakacak. İstanbul'un 5 günlük hava raporu yukardaki gibi.
26 İL İÇİN ALARM VERİLDİ
İstanbul'daki fırtına sonrası son hava durumu 26 için alarmla geldi. Meteoroloji Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya, Balıkesir, Kocaeli, Tekirdağ, Çanakkale, Kütahya, Eskişehir başta olmak üzere 26 ili yağmura karşı uyardı. 28 Temmuz 2017 cuma günü için yapılan son hava durumu tahminine göre öğle saatlerinden itibaren kuvvetli fırtına Batı Akdeniz'i vuracak. Hava durumu raporunda bugün Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli ve Sakarya çevrelerinde kuvvetli ve sele sebep olabilecek yağışlar bildirildi. Sabah saatlerinde başlayan yağışlar etkisini artırarak devam edecek.
BAZI İLLERİMİZDE HAVA DURUMU
Ankara: Az bulutlu ve açık 38
İstanbul: Az bulutlu, zamanla parçalı ve yer yer çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Sabah ilk saatlerde yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor) 32
İzmir: Az bulutlu ve açık, zamanla parçalı ve yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 31
Adana: Az bulutlu ve açık, zamanla kuzey ilçeleri parçalı bulutlu 36
Antalya: Az bulutlu ve açık, zamanla iç kesimleri parçalı bulutlu 32
Samsun: Az bulutlu 29
Trabzon: Az bulutlu ve açık 32
Erzurum: Az bulutlu ve açık 32
Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 41