Sultan Abdülhamid'in yadigarı... 'Hamidiye Su Terazisi' İBB'nin insafına kaldı

Kağıthane'de bulunan Sultan Abdülhamid'in yadigarı ‘Hamidiye Su Terazisi', binaların arasında metruk bir halde kaldı. İBB tarihi yapının geçen yıl restore edileceğini açıkladı ancak çalışmalar başlamadı.

İHA

İstanbul Kağıthane'de bulunan Hamidiye Su Terazisi, Galata-Beyoğlu bölgesine düzenli içme suyu getiren Hamidiye Su Yolu'nda vakıf su hatlarının son halkası olarak 1899-1902 yılları arasında Sultan Abdülhamid tarafından inşa edildi.

İBB ÇALIŞMA BAŞLATMADI

Sultan Abdülhamid'in yadigarı olan, Kemerburgaz'dan gelen suyu şehre taşıması amaçlanan gotik üsluplu külahı bugün yerinde olmayan su terazisi, mega kentteki birçok tarihi bina gibi zamanla etrafında oluşan yapılaşmanın arasında kaldı.

İSKİ mülkiyetinde bulunan su terazisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) geçen yıl restorasyon çalışmalarına başlanacağını açıklamıştı. Geçen süre içerisinde herhangi bir çalışma yapılmayan tarihi su terazisi kaderine terk edildi. Tarihçilere göre bir asrı aşkındır ayakta olan yapının bir an önce koruma altına alınması gerekiyor.

"TURİZME KAZANDIRILMALI"

Tarihçi Zafer Bilgi, "Bu tarz su terazilerinin restorasyonunun hızlı bir şekilde yapılıp bir an önce kültür turizminin içine katılması gerekiyor. Osmanlı'nın su kültürünün içindeki önemini devam ettirmesi lazım. Geçmiş yıllarda restorasyonu başlayacak diye duymuştuk fakat başlamamış. Kısa sürede tekrar bir tarihi şahide olarak kendini gösterir" dedi.