Su fiyatında ilk 3'ten 14. sıraya geriledi... Kuraklık endişesini bitiren proje

Gaziantep'te Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı açıldı. Kent yeterli, kaliteli ve uygun maliyetli suya kavuştu. Son iki aşamanın da tamamlanmasıyla 2050'ye kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacı çözülmüş olacak.

Dünyanın kuraklık planı içinde olduğu bu dönemde bu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük projelerinden biri olarak göz dolduruyor. Düzbağ projesiyle Gaziantep'e kesintisiz su temini sağlamak için toplam uzunluğu 144 kilometreyi bulan isale, iletim ve dağıtım hattı ile regülatör tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi, kentin acil içme ve kullanma suyu sorunu çözüldü. Döşenen 2.6 metre çaplı borular Türkiye'de içme suyu amaçlı kullanılan en büyük boru çaplarından birisi olup ayrıca proje kapsamında 3 bin 600 metre uzunluğunda 5.6 metre çapında tünel açıldı. Düzbağ İsale Hattı'nın inşaatı 7 Şubat 2017 tarihinde başlarken Temmuz 2019 tarihinde de faaliyete hazır hale getirildi.

SUYA YÜZDE 27 İNDİRİM

Böylelikle projenin 1'inci aşamasında Gaziantep yeterli, kaliteli, uygun maliyetli suya kavuştu. 1 milyar 500 milyon TL maliyetli proje sayesinde Büyükşehir, suya yüzde 27 indirim yaparak, 30 büyükşehir içinde su fiyatlarında ilk üçte yer alan kentin 14'üncü sıraya gerilemesini sağladı. Projenin diğer iki aşamasının da tamamlanmasıyla kentin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacı çözülmüş olacak.

BURADA 25 ARALIK RUHU BİR BAŞKA

Gazi şehrin 11 ay boyunca düşmana karşı verdiği mücadeleyi tüm ayrıntılarıyla ziyaretçilerine tekrar yaşatacak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nce tamamlanan 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi, şehrin düşman işgalinden kurtuluşun 99'ncu yıl dönümünde ziyarete açıldı. Diğer örneklerinin aksine tek bir anı değil uzun bir sürecin canlandırıldığı Panorama Müzesi'nde, ünlü Rus Ressam Aleksander Samsonov tarafından yapılan 14 tablo, 3 diorama ve 13 metre yüksekliğinde, 120 metre uzunluğunda panoramik yağlı boya çalışmasından oluşan alanıyla kahramanlıklarla dolu Antep Savunması'nı tüm yönleriyle anlatılıyor.

EN YÜKSEK TESCİLLİ ÜRÜN VE COĞRAFİ İŞARETE SAHİP

Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na giren Gaziantep mutfağı, eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor. Bu kapsamda Türk Patent ve Marka Kurumu'na menengiç kahvesi için 2017 yılında yapılan coğrafi işaret başvurusu sonuçlanarak tescillendi. Gaziantep, 37 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün olmak üzere toplam 38 ürünle Türkiye'de en fazla tescilli ürüne sahip olan şehir oldu. Yöresel lezzetlerin tescili ve markalaşması adına 30 ürünün daha coğrafi işaret tescili için hazırlıklar yapılarak başvuru sürecine geçildi.

KARA TREN GAZİRAY'A DÖNÜŞÜYOR

Şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TCDD arasında yapılan protokol çerçevesinde yapımına başlanan Gaziray, kent merkezini, 6 adet Organize Sanayi Bölgesi'ni ve küçük sanayi bölgelerini birbirine bağlayacak. 16 istasyondan oluşacak, 1,2 milyar TL bütçeli dev yatırımla, mevcut 25 kilometrelik banliyo hattı yenilenecek, Kara tren Gaziray'a dönüştürülecek. İlk etapta günlük 200 bin yolcu taşıması hedefleyen Gaziray, kentin trafik yükünü alacak.

KENTİN YENİ KONUTLARI

Kuzeyşehir Toplu Konutları'nda yaşam başladı. Gerek altyapı gerekse üstyapı çalışmalarının tamamlandığı Kuzeyşehir'de tüm detaylar düşünüldü. Gazi şehre, yeni bir yaşam vaat eden Kuzeyşehir, çevre düzenlemesi kapsamında oluşturulan yeşil alanlarla birlikte bambaşka bir hayata pencere açtı. Market, kasap, bakkal, okul ve caminin yanı sıra geleneksel sokak yaşam unsurlarıyla canlanan Kuzeyşehir'de yaşayan vatandaşlar; eğitimden sağlığa, sosyal yaşamdan ulaşıma, tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçlarını şehir merkezine gitmeden karşılayabilecek.

SANAYİDE DAĞINIK ÜRETİM MODELİNE SON

Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi (BÜSEM) Projesi'nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Fen İşleri Daire Başkanlığı, kent merkezinden BÜSEM'i birbirine bağlayacak yeni yolların yapımını sürdürürken projede 24 km'lik yol çalışmasını tamamlandı. 1.8 milyon metreküp dolgu ve 500 bin metreküp yarma çalışması gerçekleştirdi.

ESNAFA DESTEK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kovid-19 salgını nedeniyle esnafa destek olmak amacıyla kurumun tüm kiracılarından 2021 yılı ocak, şubat ve mart ayı kiralarında yüzde 50 indirime gitti. Öte yandan genelgeler doğrultusunda kapalı kalan büyükşehir kiracısı işyerlerinin kapalı olduğu süre kadar sözleşmelerinin uzatılması kararlaştırıldı. Kapanan işyerlerinin sahiplerine sosyal destek kapsamında bin 500 TL destek verildi.

BAKANDAN TEŞEKKÜR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, Türkiye'ye örnek olan 'Gaziantep Modeli'nden yola çıkarak Kovid-19 sürecinde eğitimde gerçekleştirdiği yatırım ve projeleri, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından takdir topladı. Selçuk, Başkan Şahin'e teşekkürlerini iletti.