Statta parkta sıkı takip

İçişleri Bakanı Yerlikaya, 3 ayda 42 bin 875 düzensiz göçmenin deport edildiğini söyledi, “Denetimler daha da sıkılaşacak” dedi.

İçişleri Bakanı Yerlikaya, "1 Haziran-22 Eylül arası 42 bin 875 düzensiz göçmeni deport ettik. İkamet izni biten 105 bin 488 kişi de ülkeden ayrıldı" dedi.

Yerlikaya mobil göç noktalarının 1 Aralık'ta 81 kente yayılacağını söyledi. Bakan, her yerde kimlik kontrolünün yapılacağını, buna maçların da dahil olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kabine toplantısı sonrası düzensiz göçle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Göreve başladıkları haziranın başından 22 Eylül'e kadar 97 bin 363 düzensiz göçmen yakaladıklarını söyleyen Bakan Yerlikaya, "22 Eylül'e kadar 42 bin 875 düzensiz göçmeni deport ettik. Sahaya böyle basmamız sonucunda vizesi biten, ikamet izni biten 105 bin 488 yabancı, uçağa bindi, ülkeden ayrıldı. Daha önceden 89 bindi rakam. Sınırlara öyle iyi basıyor ki Milli Savunma Bakanlığımız, 70 bin 796 engelleme yaptı kayıtlı engelleme bunlar, içeri almıyoruz" dedi.

9 HAFTADA BÜYÜK BAŞARI

Düzensiz göçmenlerin ağırlıklı olarak Afganistan, Pakistan, Özbekistan, İran hududundan gelenler olduğunu belirten Yerlikaya, şöyle devam etti: "Mobil Göç Noktası Uygulamasını İstanbul'da başlattık. 9 hafta içinde bir tane bile komplikasyon olmadı. 1 Ekim'de Bursa, Adana, İzmir ve Ankara'da Mobil Göç Noktası Uygulamasına başlıyoruz. 1 Kasım'da bu araç sayısını 153'e çıkarıyoruz ve 30 büyükşehirde aynı anda başlıyoruz, 1 Aralık'ta tüm Türkiye'de uygulama başlayacak."

MAÇTA KİMLİK KONTROLÜ

"Futbol müsabakaları dahil olmak üzere her yerde kimlik kontrolü yapacağız. Ama bir turisti veya ikamet izni olan bir yabancıyı, üzerinde kimlik veya pasaportu yok diye alıp, geri gönderme merkezine götürmeyeceğiz. İstanbul'da bunu 9 hafta boyunca pilot uygulamayla başardık. 20 göç mobil noktasını 38 araca çıkardık. Düzensiz göçü, kaçak göçmeni, şehir içerisinde yakalamak sabır gerektiriyor. Ve sabırlı olmamız gerekiyor. Sıfır hata düşüncesiyle hareket etmemiz gerekiyor. Çünkü turizm ülkesiyiz. Yabancılar ile iletişim sağlayacak tercüman ve göç uzmanlarımız merkezde çalışıyor. Bu merkezlerde Göç-Net sistemi ve biyometrik, yani parmak izi okutma sistemimiz var."

16 İLDE 99 ZEHİR TACİRİNE SUÇÜSTÜ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 16 ildeki uyuşturucu operasyonlarında 99 "zehir taciri"nin yakalandığını bildirdi. "Zehir tacirleriyle mücadelemiz aralıksız sürecek. Aziz milletimiz bilsin ki her an enselerindeyiz ve hiçbirine göz açtırmayacağız" diyen Yerlikaya, İstanbul'da 110 kilogram metamfetamin, 250 bin uyuşturucu hap, Ordu'da 7,5 kilogram esrar, Bursa'da 1 kilogram esrar ve 400 gram metamfetamin, 11,5 kilogram bonzai ve çeşitli içerikte çok miktarda uyuşturucu, Hakkari'de 12 kilogram esrar, Muğla'da çeşitli miktarda esrar ve skunk, Afyon'da 1,5 kilogram esrar, Uşak'ta çeşitli miktarda metamfetamin ve bonzai, Denizli'de 0,5 kilogram esrar ve 0,5 kilogram kokain, Zonguldak, Elazığ, Giresun, Manisa, Aksaray, Balıkesir, Kırıkkale ve Bolu'da çeşitli içerikte ve miktarda uyuşturucu ele geçirildiğini duyurdu.

TARLADA KAÇAK AVI

Tekirdağ Jandarma Komutanlığı göçmen kaçakçılarına savaş açtı. Saray ve Ergene ilçesinde göçmen kaçakçılığı yapılacağı istihbaratı üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Termal kameralı İHA'ların da kullanıldığı operasyonda 30 Afganistan, 45 Suriye, 37 Fas, 1 Türkmenistan, 5 Filistin, 2 Pakistan, 1 Lübnan ve 1 Azerbaycan uyruklu düzensiz göçmen ve 14 organizatör suçüstü yakalandı. Yakalanan kaçaklar İl Göç İdaresi'ne teslim edildi. Gözaltına alınan 14 şüpheliden 9'u tutuklandı, 5 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

YUNANİSTAN İLE WHATSAPP HATTI KURDUK

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı ile Bulgaristan İçişleri Bakanı'yla düzensiz göçle ilgili görüştüklerini belirten Yerlikaya, Bulgar mevkidaşı Kalin Stoyanov'un 10 Ekim'de Türkiye'ye geleceğini söyledi. Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Keridis ve Yunan muhataplarıyla WhatsApp grupları olduğunu aktaran Bakan Yerlikaya, "İşbirliğimiz güçlü. Kara sınırı sıkı tutulunca denize yoğunlaşma olacağını düşünüyoruz, orada da işbirliğini geliştireceğiz" dedi.

KOMŞU UMUDUNU TÜRKİYE'YE BAĞLADI

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Dimitris Keridis'in 'göç anlaşması' ile ilgili detayları Kathimerini yazdı. Gazete, Atina'nın istediği 3 maddeyi şöyle sıraladı: "Yunanistan'a göçmen akışını engellemek için kara ve deniz sınırlarının daha iyi denetlemesi. İnsan kaçakçılarına göz açtırılmaması. Yunanistan'dan sınır dışı edilenlerin kabul edilmesi." Habere göre Atina, Türkiye'yi bu konuda teşvik etmek için vize konusunda AB ile görüşecek. Keridis bugün Brüksel'de AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson ve Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ile bir araya gelecek.