Sputnik V bu ay geliyor

Sputnik V'ye acil onay. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yakın zamanda uygulanması planlanan Sputnik V için acil kullanım onayı verdi. 50 milyon aşının ilk partisi bu ay gelecek. 21 gün arayla vurulan Sputnik V, ilk dozdan itibaren koruma sağlıyor. 60'tan fazla ülkede kullanılan aşı 2-8 derecede saklanıyor % 91.6 koruyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun, yaptığı inceleme ve değerlendirmeler sonunda Sputnik V aşısına acil kullanım onayı verdiğini bildirdi. Koca, "Böylece üçüncü aşı olarak Sputnik V aşısı da ülkemizde kullanıma girecek" dedi. Türkiye'de de üretilecek olan ve teknoloji transferi tamamlanan aşı hazır olarak da gelecek. Bakan Koca, 50 milyonluk dozun ilk sevkıyatın bu ay içinde olacağını belirterek en kısa sürede kullanılacağını açıkladı. 21 gün arayla vurulan Sputnik V, yüzde 91.6 korumaya sahip.

DOLUM DEĞİL, A'DAN Z'YE ÜRETİM

Sputnik V'nin üretimi artık GinneGen'in, Çerkezköy OSB'de kurulan fabrikasında yapılacak. Kansere karşı antikorlar üretmek üzere 2019'da kurulan üretim tesisinde pandemi planları değiştirdi. Aşının önümüzdeki günlerde deneme üretimine başlanacak, ilk numuneleri hem Rusya hem de Türkiye tarafı inceleyecek. Yaza doğru yüksek hacimli üretimlere geçilecek. CinnaGen İlaç CEO'su Ferhat Farsi, "Dolum değil, A'dan Z'ye üretim yapacağız. Gurur duyuyorum" dedi.