ABD'li milyarder Elon Musk'ın satın aldığı Twitter'daki skandal ifşaların ardı arkası kesilmiyor. Twitter Dosyaları başlığıyla yayımlanan skandal ifşaların 8'inci kısmı, gazeteci Lee Fang tarafından paylaşıldı.
Fang, Twitter'ın sürekli olarak "devlet tarafından yürütülen gizli propaganda ağlarını kapatma" sözü vermesine rağmen, ABD Savunma Bakanlığı'nın etki aracı olarak nasıl görev üstlendiğini ifşa etti. Paylaşılan son belgeler, sosyal medya devinin ABD ordusunun Orta Doğu ve ötesinde fikirleri şekillendirmek için yürüttüğü nüfuz operasyonlarına doğrudan yardım ettiğini gösteriyor.
Twitter ile Pentagon ilişkisinin 5 yıl öncesine kadar gittiğini belirten Fang, CENTCOM'da görevli Nathaniel Kahler'la yapılan 26 Temmuz 2017 tarihli yazışmaları ifşa etti.
Belgelerde Kahler'in, şirketin kamu politikası ekibinden bir yetkiliye, "ABD'nin belirli mesajları daha güçlü yaymak için kullandığı" bir Arapça hesap listesini ileterek bunlardan birine "onaylı hesap işareti" verilmesini ve diğer hesaplara ise "beyaz liste" olarak bilinen şikayet ve siber müdahalelere karşı koruma sağlaması talebinde bulunuyor.
Fang, CENTCOM'un, Yemen, Suriye, Irak, Kuveyt ve Orta Doğu'nun genelinde insanların fikirlerini şekillendirmek için üretilen içerikleri yaymak için Twitter'ın korumaya aldığı bu hesapları kullandığını kaydetti.
Kahler'in desteklenmesini ve korunmasını istediği hesaplar arasında yer alan @yemencurrent, "ABD insansız hava aracı saldırılarının sivilleri değil teröristleri öldürdüğünü" savunuyordu. Yine Yemen'de @dala2el adlı bir hesap CENTCOM tarafından Suriye rejimine yönelik paylaşımlarda kullanılıyordu. Belgelerde, sözde DEAŞ'la mücadele bahane edilerek, PKK/YPG'nin terör propagandasını yapan Twitter hesaplarının korunup desteklendiği gözler önüne serildi.
CENTCOM talebi üzerine Twitter'ın bu hesaplara daha önce uygulanmamış bir koruma ve muafiyet etiketi eklediği bilgisi, "özgür platform" algısı oluşturan Twitter'ın terör örgütlerine bile maşalık yaptığını ortaya koydu.
Belgeler, terör örgütü PKK/YPG'nin çarpıtma görüntüleri, yalan haberleri ve hassas içerikleri paylaşırken neden zorlanmadığını anlaşılır hale getiriyor.