Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin arabulucuğunda Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleşen esir takasının detaylarını anlattı. NTV canlı yayınında soruları cevaplayan Kalın, esir takası görüşmelerinin 3-3,5 ay sürdüğünü söyledi, bu süreçte Başkan Erdoğan'ın liderlerle sürekli temas halinde olduğunu anlattı:
TAKASTA TÜRKİYE'NİN ROLÜ: "Türkiye'nin savaşta her iki tarafla sürdürdüğü müzakereler sonucunda tahıl koridoru anlaşması, esir takası gibi önemli kazanımlar elde edildi. Esir takasında görüşmeler 3, 3.5 ay önce başladı. Biz mesele neticelenene kadar kamuoyuna açıklama yapmadık. Cumhurbaşkanımız esir takası için liderlerle sürekli temas halindeydi. MİT, takas sürecinde çok önemli bir rol oynadı."
TIKANMAYA ÖZEL FORMÜL: "Esir takası biz Ukrayna'nın Lviv şehrine gittiğimizde gerçekleşecekti. 200 isim vardı, 15 isimde anlaşılamıyordu. Sonra o liste daraltıldı, Liviv'e yetişmedi. En sonunda 5 isme kadar düştü. 5 ismin Türkiye'ye getirilmesi teklifini biz yaptık. 5 kişi için süreç tıkanacaktı ama bizim formülümüzle çözüldü. 5 isim Türkiye'ye getirildi ve savaş bitene kadar bizim güvencemizde burada kalacaklar. Toplamda 215 rehine veya esir bırakıldı. 11 tanesi uluslararası vatandaş. 215 içerisinde Suudi Arabistan üzerinden salıverilen uluslararası vatandaşlar da var. 2 ABD'li, 2 İngiliz ve 1 Belçikalı var."
Türkiye'nin arabulucuğunda Rusya ile Ukrayna arasında 200 esir takas edilmişti.
AB: PUTİN'İN TEHDİDİNİ CİDDİYE ALIYORUZ
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Rus lider Putin'in nükleer silah kullanma tehditlerini ciddiye alması gerektiğini ifade etti. Borrell, "Bu kesinlikle tehlikeli bir an, çünkü Rus ordusu bir köşede sıkıştı. Putin'in nükleer silah kullanmakla tehdit eden tepkisi gerçekten çok korkunç. İnsanlar bunun bir blöf olmadığını söylediğinde onları ciddiye almalısınız" dedi.
KAÇAN RUS'A KAPIMIZ AÇIK
Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise Avrupa'nın 'kısmi seferberlik' kararı nedeni ile kaçan Ruslara açılmasının sinyalini verdi, "Rusya'da insanlar siyasi görüşleri ve Kremlin'in aldığı çılgın savaş kararına uymak istememeleri nedeni ile tehlikedeyse bunu dikkate almalıyız" dedi. Konsey Başkanı, Putin'in duyurusunu yaptığı 'kısmi seferberlik' kararının savaşın dinamiğini tamamen değiştirdiğine dikkat çekerek "Çok hızlı bir şekilde işbirliği yapmamız ve koordine olmamız gerekiyor. Çünkü bu kısmi seferberlik kararı yeni bir gerçek" ifadelerini kullandı. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser da askere gitmek istemeyen Rus vatandaşlarının iltica başvurusunda bulunabileceğini açıkladı.
SEFERBERLİKTEN KAÇAN 10 YIL HAPİS YATACAK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlikten kaçanların hapis cezasına çarptırılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Kremlin Bilgi Servisi'nde yayınlanan kararnameye göre birliklerine teslim olmayan Rus vatandaşları için 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Ayrıca bu suçu tekrarlayanlara da ağır para cezaları verilmesi kararı alındı. Bu suçu ilk kez işleyenler 1 ile 3 milyon ruble arasında para cezasıyla karşılaşabilecek, tekrarlayanlar ise 8 ile 10 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacak. Öte yandan Putin, Rus ordusunda görev almak isteyen yabancı vatandaşların oturum izni almadan vatandaşlık almasını kolaylaştıran kararı onayladı.
RUSYA'YA GÖNDERİLEN ESİR PUTİN'İN DOSTU
Başkan Erdoğan'ın, esir takasında Rusya'ya gönderdiklerini söylediği isim, Rus Lider Vladimir Putin'in en yakın dostu çıktı. Ukraynalı iş adamı ve eski milletvekili Viktor Medvedçuk olduğu öğrenilen ismin, savaş öncesinde Ukrayna'nın en zengin 12'nci adamı olduğu biliniyor. Bir iddiaya göre; Kiev'in düşmesi halinde yeni kurulacak Rusya merkezli devletin başına Medvedçuk yerleştirilecekti. İşgalin başında vatana ihanet suçlamasıyla tutulduğu ev hapsinden kaçan Medvedçuk, Nisan ortasında Kiev yakınlarında yeniden yakalanmıştı. Medvedçuk, kamuoyunda 'Putin'in kızının vaftiz babası' olarak da biliniyor.
EŞİ YARDIM İSTEMEŞTİ
Medvedçuk'un eşi Oksana Marchenko, sosyal medya hesabından yayınladığı videoyla, eşinin serbest bırakılması için Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istemişti. Marchenko, Türkçe olarak, "İyi dost kara günde belli olur" ifadelerini kullanmıştı.
7 MİLYON UKRAYNALI EVİNE GERİ DÖNDÜ
Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması ile çatışmaların yoğun olduğu bölgelerden 11 milyon Ukraynalı Türkiye ve Avrupa Birliği ülkelerine göç etmişti. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, ülkesini terk etmek zorunda kalan 11 milyon Ukraynalıdan 7 milyon 200 bininin, çatışmaların azalmasıyla birlikte geri döndüğünü açıkladı. Bodnar ayrıca "20 Şubat 2022 tarihinden bu yana Türkiye'ye 400 binden fazla Ukrayna vatandaşı giriş yaptı. Bunların çoğu Ukrayna ya da diğer ülkelere dönüş yaptı. Şu an itibarı ile Türkiye'de geçici olarak ikamet eden yaklaşık 40 bin Ukrayna vatandaşı bulunuyor" dedi.