Söz sırası millette! Türkiye sandık başında

61,4 milyon seçmen, yerel yöneticileri seçmek için bugün sandık başına gidiyor. 34 siyasi partinin katıldığı seçimde 1 milyon 32 bin genç ilk kez oy kullanacak.

Türkiye bugün 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için sandığa gidecek.

34 PARTİ KATILACAK

34 siyasi partinin tatılacağı seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri de belirlenecek.

1004 SEYYAR SANDIK

61 milyon 441 bin 882 kayıtlı seçmenin oy kullanacağı seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez sandığa gidecek. Yaklaşık 208 bin sandığın kurulacağı seçimde Doğu'daki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başlayıp 16.00'da sona erecek. Bunların dışında kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için 1004 seyyar sandık oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. CHP'nin 886, AK Parti'nin 858, İYİ Parti'nin 800, MHP'nin 474, DEM'in ise 416 adayı başkanlık için yarışacak.

5 ADIMDA OY KULANMA REHBERİ

Yerel seçimde seçmenler adım adım şöyle oy kullanacak:

OY VERECEĞİNİZ YERİ ÖĞRENİN: Nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağınızı Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nın Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden öğrenebilirsiniz.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN: Seçmenlerin üzerinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini bulundurması şart.

CEP TELEFONU YASAK: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak.

PUSULAYA İŞARET KOYMAYIN: Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine işaret konulmaması gerek. Yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek. Seçmenler, kullandıkları tüm oy pusulalarını tek bir zarfa koyarak sandığa atacak.

İMZA ATMAYI UNUTMAYIN: Seçmenlerin, oylarını kullanıp zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adlarının bulunduğu yerin karşısına mutlaka imza atmaları gerekiyor.

SANDIKTA BUNLARA DİKKAT!

YSK, oyların hangi hallerde geçerli, hangi hallerde geçersiz sayılacağını belirledi:

GEÇERSİZ OY

Arkasında sandık kurulu mührü ve YSK filigranı bulunmayan oy pusulaları.

Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları.

Birden fazla adaya veya siyasi partiye basılmış oy.

Birden fazla siyasi parti veya adaya ayrılan alana taşmış mühür basılan oy pusulaları

Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları.

Yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş oy pusulaları.

GEÇERLİ OY

Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazayla yırtılması.

Pusulanın lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması.

Pusulanın katlanarak zarfa konulması sebebiyle mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi.

Mührün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması.

Başka bir siyasi parti veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok mühür basılması.

Bir pusulanın geçersiz olması diğerlerini geçersiz saymayacak.

4 AYRI PUSULA BULUNUYOR

Seçmenlere 4 oy pusulası verilecek. Bu pusulalar ve renkleri şöyle: BEYAZ: Büyükşehir belediye başkanlığı, TURUNCU: İl genel meclisi üyeleri, MAVİ: Belediye başkanları, SARI: Belediye meclisi üyeleri.

BAŞKAN ERDOĞAN ÜSKÜDAR'DA OY KULLANACAK

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde genel başkanlar da sandık başında olacak. Başkan Erdoğan her seçim olduğu gibi oyunu İstanbul Üsküdar'da kullanacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş da Fatih'te sandığa gidecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli bu yılda Ankara'da, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise oyunu Manisa'da kullanacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Ankara'da, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici ise İstanbul'da sandık başına gidecek.

OTOGARLARDA SEÇİM HAREKETLİLİĞİ

Yerel seçimde oylarını kayıtlı oldukları illerde kullanacak seçmenler otogar ve havalimanlarına akın etti. Şehirlerarası otobüs seferlerinde oluşabilecek yoğunluğun önüne geçilebilmesi için birçok firmanın sefer sayılarını artırdı. İstanbul'a gelen vatandaşlar nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda ise uzun otobüs kuyrukları oluştu.

İSTANBUL'DA 49 ADAY VAR

İstanbul Büyükşehir belediye başkanlığı için AK Parti ve Cumhur ittifakının adayı Murat Kurum dahil 22'si partili, 27'si bağımsız toplam 49 aday yarışacak. İstanbul'da Ankara'da ise büyükşehir belediye başkanlığı için toplam 24 aday yarışacak. En az adayın yarışacağı il ise Bayburt. merkezinde 16'sı partili, 4'ü bağımsız toplam 20 aday yarışıyor. En az sayıda adayın yarıştığı ilçe ise biri bağımsız toplam 4 adayın yarışacağı Gümüşhane'nin Çanakçı ilçesi olacak.

TEK ADAYLI PUSULA

İstanbul'da seçmenleri 97 santimetrelik bir pusula bekliyor. En kısa pusula ise Şırnak'ın Uludere İlçesi Hilal Beldesi için basılan 4 santimetre uzunluğundaki pusula olacak. Hilal Beldesi'nde seçime sadece AK Parti adayı katılıyor.

EĞLENCE YERLERİ KAPALI, ALKOL YASAK

Oy verme günü, her türlü alkollü içecek satışı ve içilmesi yasak. Bütün eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek servisi yapılabilecek. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiç kimse silah taşıyamayacak. Seçim günü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak. 18.00 ile 21.00 arasında sadece YSK'nın seçimle ilgili haber ve tebliğleri yayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak. Ancak, YSK bu süreyi öne çekebilecek.

AA VERİLERİ 5 AŞAMADA ULAŞTIRACAK

Anadolu Ajansı (AA) seçim sonuçlarını gazete ve televizyonlara ulaştırmak için hazırlıklarını tamamladı.

Veriler Seçim Takip Sistemi üzerinden ulaştırılacak.

Sahadaki AA çalışanları, tüm parti gözlemcilerinin şahitliğinde atılan ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının fotoğrafını çekecek.

Sandık verisi fotoğrafları, OCR teknolojisiyle anında dijitalleştirilecek, tüm veriler yapay zeka desteğiyle oluşturulacak. Böylece, verilerin gecikmeden tamamlanması sağlanacak.

'Dijital sonuçlar' AA Seçim Takip Merkezi'nde kontrol edildikten sonra AA Mobil Uygulaması üzerinden sisteme yüklenecek.

Teyit edilen sonuçlar, yayın yasağı kalktıktan sonra basın kuruluşlarına servis edilecek.