Soykırımcılarda otorite kavgası

Gazze Kasabı Netanyahu ile Savunma Bakanı Gallant arasındaki gerginlik tırmandı. Gallant, “Başbakan sen değilsin” diyerek güvenlik toplantısına başkanlık etmesine izin vermeyen Netanyahu'nun liderliğini tartışmaya açtı.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmeleri sürerken Tel Aviv'deki Savaş Kabinesi'nde ise ateşkes çatlağı büyüyor. İsrail basınına göre, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant arasındaki devam eden gerginlik, rehinelerin serbest bırakılması konusunda olası ilerlemeler kaydedilmesiyle birlikte son günlerde daha da tırmandı. Netanyahu'nun konuyla ilgili olarak savunma toplantısına Gallant'ın başkanlık etmesini engellediği ve ona "başbakan sen değilsin" dediği ileri sürüldü.

TEL AVİV'DE ATEŞKES KRİZİ

Channel 12'ye göre, Gallant son günlerde müzakerelerin durumunu görüşmek üzere Barnea ve Shin Bet Direktörü Ronen Bar ile bir toplantı yapmayı planladı. Netanyahu, Gallant'a böyle bir toplantıya liderlik edecek kişinin kendisi olacağını söyledi. Başbakan'ın bu hamlesine sert tepki gösteren Gallant, bunun güvenlik teşkilatının görüşmelere hazırlanmasını zorlaştırdığını belirterek, Netanyahu liderliğindeki toplantıya katılmayacağını söyledi.

İsrailli kaynaklar, Gallant'ın otoriteyi kabul etmekte zorlandığını öne sürdü. İsmi açıklanmayan kaynaklara göre, Netanyahu ve Gallant'ın Hamas'ın sunduğu yeni öneri konusunda farklı görüşlere sahip. Gallant'ın İsrail'in bir anlaşma üzerinde ilerlemesi gerektiğine inanırken, Netanyahu ise Hamas'ın son teklifinin İsrail'in kabul edemeyeceği talepler içerdiğini düşünüyor. Öte yandan Hamas'ın 'kalıcı ateşkes' şartından vazgeçerek kademeli ateşkes öngören plana ön onay verdiği açıklandı.

HANNİBAL PROTOKOLÜ İTİRAFI

İsrail ordusunun 7 Ekim saldırıları sırasında İsrailli esirleri de öldürmeyi öngören 'Hannibal Protokolü'nü uyguladığı belirtildi. İsrailli Haaretz gazetesinin haberine göre, İsrail ordusu 7 Ekim'de esir siviller ve askerleri hedef aldı. İsrail ordusu iletişim ağında 7 Ekim günü saat 11.22'de "Gazze'ye tek bir aracın bile dönemeyeceği" emri verilirken, üst düzey bir ordu yetkilisi de "Hannibal Protokolü"nün uygulandığını doğruladı. Ordu yetkilisi: "Alınan kararlarda çılgın bir histeri vardı. Askerlerimizin vurulabileceği biliniyordu."