Soykırım! Yeterince kanıt var

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı soykırım davasını ‘makul derecede delil mevcut' diyerek ‘esastan görüşme' kararı aldı.

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın ortaya koyduğu delillerin kabul edilebilir olduğunu belirterek, İsrail hakkında ihtiyati tedbir kararı verdi. Soykırım suçuyla yargılanacak İsrail'in saldırıları derhal durdurması istendi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının 112'inci gününde dünya vicdanlarını rahatlatacak önemli bir karar çıktı. Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasında ihtiyati tedbir kararı verdi.

DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Tedbir kararı, kamuya açık bir oturumda Divan Başkanı Yargıç Joan Donoghue tarafından okundu. Adalet Divanı, İsrail'in Soykırım Sözleşmesi çerçevesindeki yükümlülüklerinin bazılarını ihlal ettiğine ilişkin ihtiyati tedbir kararı almaya yetkisi olduğuna hükmetti. Divan, Gazze'de yaşanan insani trajedinin son derece farkında olduğunu ve can kayıplarından derin endişe duyduğunu bildirdi.

İSRAİL BAŞVURUSUNA RET

Yargıç, "İsrail, soykırımın yaşandığını yalanlamaktadır, soykırım suçlamalarını reddetmiştir, hukuksal temelden yoksun olduğunu ifade etmiştir" diyerek, mahkemenin, İsrail'in dosyanın reddi talebini reddettiğini açıkladı.

DELİLLER YETERLİ SEVİYEDE

Divan, soykırım davasında İsrail aleyhine ileri sürülen iddiaların "makul seviyede" ispatladığına hükmetti. Filistinlilerin Soykırım Sözleşmesi'nin ikinci maddesinde işaret edilen etnik ve dini bir grup tanımı kapsamında değerlendirilebileceğini kaydeden Donoghue, Divan'ın Gazze'deki felaket boyutundaki insani durumun, tedbir kararını gerektirecek düzeyde "acil tehlike" teşkil ettiğine hükmettiğini de kaydetti.

"Güney Afrika'nın İsrail'e ilişkin başvurusu uygundur" diyen UAD Başkanı Donoghue, İsrail'in Gazze sakinlerine yönelik öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasına karar verdiğini bildirdi.

FİLİSTİNLİLER KORUNMALI

Soykırım sözleşmesiyle korunan insanların korunması için tüm ülkelerin adım atabileceği vurgulanarak, "Filistinlilere baktığımız zaman soykırım sözleşmesinin 2. maddesi uyarınca koruma altında olması gereken bir gruptur. İsrail saldırıları, çok sayıda insanın ölmesine, sivil alt yapının zarar görmesine, insanların yerinden edilmesine neden olmuştur. 25 bin ila 30 bin arasında Gazzelinin hayatını kaybettiği, 1.7 milyon insanın evlerinden edildiği bildirilmiştir. Gazze ölüm şehri haline gelmiştir. Herkesin gözü önünde bir felaket yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.

YÜREK PARÇALAYICI DRAM

Gazze nüfusunun yüzde 93'ü kriz seviyesinde bir açlıkla karşı karşıya olduğunu belirten Donoghue, "Gazze'deki çocuklar ciddi travmalarla karşı karşıya, 1,4 milyon insan sığınaklarda yaşamaktadır, hastalıklar yayılmaktadır. Bir neslin buna maruz kaldığı görülmektedir, pek çoğu annesiz ve babasız kalmıştır. Çocukların yaşadığı dram gerçekten yürek parçalayıcıdır" dedi.

'SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ'

Başkan Erdoğan, Uluslararası Adalet Divanı'nın Gazze için aldığı ihtiyati tedbir kararını değerli bulduğunu ve memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Soykırım Sözleşmesi'ne taraf ülkeler için bağlayıcı olan bu kararın; İsrail'in kadın, çocuk, yaşlı ayırt etmeden gerçekleştirdiği saldırılarının artık bir son bulmasına vesile olmasını diliyoruz" dedi. Erdoğan, "Türkiye olarak ateşkesin tesisi ve kalıcı barışa giden yolun temini adına tüm gücümüzle çalışmaya ve Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

MAHKEMEDE ALINAN KARARLAR

OPERASYONLAR DURMALI: İsrail devleti Gazze'de ve Gazze'ye karşı yürüttüğü askeri operasyonları derhal durdurmalı.

İNSANİ YARDIM: İsrail, gerekli önlemleri hemen alarak, insani ve temel hizmetlerin insanlara ulaşmasını sağlamalıdır. Gazze'deki tüm ihtiyaçlar bölgeye ulaştırılmalı.

RAPOR SUNMALI: İsrail, alınan tüm önlemlerle ilgili bir ay içinde mahkemeye rapor sunmalı. Bu rapor Güney Afrika'ya da iletilecektir. Mahkeme kararlarının bağlayıcılığı haizdir.

ESİRLER BIRAKILMALI: 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılanlar derhal serbest bırakılmalıdır.

SOYKIRIM ENGELLENMELİ: İsrail, sözleşme sorumlulukları çerçevesinde elinden gelen tüm adımları atarak soykırım suçunu engellemekte elinden geleni yapmakla yükümlüdür. İsrail tüm önlemleri alarak soykırım işlenmesini teşvik etmesini engellemelidir.

DELİLLER KORUNMALI: İsrail, soykırım delillerinin yok edilmesini engellemek için her türlü adımı atmakla yükümlüdür.

NETANYAHU'DAN İLK AÇIKLAMA: KARAR ŞOKE EDİCİ

İsrail Başbakanı Netanyahu, soykırım suçunu reddederek, "Her ülke gibi İsrail'in de kendini savunma hakkı doğaldır. Bu temel hakkı reddetme girişimi, Yahudi devletine karşı ayrımcılıktır. İsrail'e karşı soykırım suçu atfetmek sadece yanlış değil, şoke edicidir. Ülkemizi savunmaya devam etme yönündeki bağlılığımız sarsılmazdır" dedi.

HUKUK ZAFERİ

FİLİSTİN Dışişleri Bakanı Maliki, "UAD'ın hükmettiği tüm geçici tedbirlerin uygulanmasını bağlayıcı bir hukuki yükümlülüktür" dedi. G.Afrika Adalet Bakanı Lamola kararı "Bir zafer" olarak niteledi. Uluslararası Af Örgütü de "Filistinlileri daha fazla acı çekmekten korumaya yardımcı olacak önemli adım" dedi.

İSRAİL YİNE SALDIRDI

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa, kararın Tel Aviv için bağlayıcı olduğunu söyleyerek, "İsrail'in mahkeme kararını uygulaması gerekiyor" dedi. Ancak İsrail saldırmaya devam etti. Filistin Kızılayı, Gazze Şeridi'nin güneyindeki El Amal Hastanesi'nde yer alan merkezlerine İsrail'in saldırı düzenlediğini açıkladı.

TAM ATEŞKES ÇAĞRISI

Hakan Fidan, İstanbul'da görüştüğü İngiliz mevkidaşı Cameron'a Gazze'de tam ateşkesin sağlanması gerektiğini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Gazze'de ateşkes için İsrail, Filistin ve Katar'ın ardından Türkiye'yi ziyaret etti. Diplomatik kaynaklar, Bakan Fidan ile Cameron'ın Bakanlığın İstanbul Temsilciliği'nde yaptığı görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alındı.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Fidan'ın Ortadoğu'da kalıcı barış için Gazze'de ivedilikle tam ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. NATO kapsamında müttefiklik ilişkilerine de değinildi. Cameron, Başkan Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü onaylamasından duyduğu memnuniyeti de dile getirdi. Karadeniz'in güvenliğinin önemine de değinilen görüşmede iki bakan, ikili ilişkileri her alanda güçlendirme kararlılıklarını teyit etti.

KANLI İTTİFAK

Gazze'deki katliamların sponsoru olan ABD'den İsrail'e yeni bir destek daha geldi. İsrail medyası, ABD ve İsrail'in büyük bir silah anlaşması imzaladığını iddia etti. İsrail Kanal 12 televizyonundaki haberde Savunma Bakanlığı'ndaki İsrailli bir yetkili, "İsrail ordusuna konuşlandırılacağı üç yeni filo ve binlerce mühimmat sağlanacak" dedi. Olağanüstü büyüklükteki anlaşma, İsrail ordusuna çok sayıda F-35 ve F15 AI uçağı ile Apache savaş helikopteri sağlanmasını içeriyor.