Soykırım çakalları

İsrailli şirketler, yüzde 70'i yıkılan, çoğu kadın ve çocuk 19 bin kişiye mezar olan Gazze'de işgalci vatandaşları için konut projeleri hazırlamaya başladı.

Gazze Şeridi'nde iki ayı aşkın süredir katliamlarını sürdüren İsrail, ilhak planını devreye soktu. İsrailli emlak şirketi Harei Zahav, enkaza dönen Gazze'de konut projesi hazırladı. "Savaşın, kurtarın, yerleşin" yazılı reklamlar yayımlandı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptığı katliamların ve yıkımın altındaki gerçekler yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Çocuk, kadın, yaşlı demeden binlerce masumu öldüren Tel Aviv yönetimi, saldırıların arkasındaki sinsi planını harekete geçirdi. İsrailli şirketler, işgalin başarılı olması halinde Gazze'de Yahudiler için yerleşim yerleri planları hazırlıyor.

KONUT PROJELERİ ÇİZİLDİ

İşgal altındaki Batı Şeria'da inşa ettiği yerleşimlerle tanınan İsrailli emlak şirketi Harei Zahav, Gazze Şeridi için hazırlanmış konut inşası reklamları yapmaya başladı. Emlak şirketinin konut projelerini çizmeye başladığı ve sosyal medyadan reklam verdiği ortaya çıktı. İsrail hükümeti tarafından finanse edilen yerleşimci örgütlerin oluşturduğu bir koalisyon "Gazze Yerleşim Konferansı için Pratik Hazırlık" başlığıyla Tel Aviv'de konferans düzenledi. Konferansın ardından yerleşimci örgütler tarafından "Gazze İsrail toprağıdır! Savaşın, kurtarın, Yerleşin" yazılı reklamlar yayımlandı.

SAHİLDE EV VAADİ

Hazırlanan reklamlarda, Gazze'de Yahudi yerleşimciler için kurulması planlanan yerleşim birimleriyle ilgilenen İsraillilerin ön kayıt oluşturabilmesi için müşteri hizmetleri numarası paylaşıldı. Emlak şirketi Harei Zahav, Gazze sahilinde villa tarzı evlerin çizimleriyle birlikte "Sahilde bir ev hayal değil! Molozları temizlemeye ve işgalcileri savuşturmaya başladık" ifadelerine yer verildi. Filistinlilerin topraklarını, evlerini ve arazilerini daha önce gasp ederek Batı Şeria, Doğu Kudüs, Nablus, Golan Tepeleri gibi işgal edilen bölgelerde yerleşim yerleri kuran şirketlerin, Gazze'deki halkı "işgalci" olarak nitelemesi dikkati çekti. Söz konusu İsrailli şirket, işgalin başarılı olması halinde yeniden kurulması planlanan yerleşim yerlerinin isimlerini ve Gazze Şeridi boyunca yaklaşık konumlarını gösteriyor.

"BUNUN ADI HIRSIZLIK"

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Birisinin toprağını işgal ediyorsunuz. İşgal etmekle kalmayıp evine el koyuyorsunuz, yıkıyorsunuz, dışarı atıyorsunuz, sonra başkasını getirip oraya koyuyorsunuz, buna da bir terim buluyorsunuz 'yerleşimci' diyorsunuz. Bunun adı hırsızlıktır" demişti.

BLİNKEN İLE GÖRÜŞTÜ

Bakan Fidan, karşı tarafın talebi üzerine ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede ABD-Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler ele alındı.

'TANINMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPAN ESİRLERİ ÖLDÜRDÜK'

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ülkede infi al yaratan 3 esirin öldürülmesi skandalıyla ilgili itirafta bulundu: "Esirlerimizin kaçma senaryosuna hazırlıklı değildik, esirler tanınmak için her şeyi yaptı."

Esirlerin hayatını hiçe sayarak Hamas tünellerini suyla dolduran İsrail ordusu, Gazze'den kurtulmaya çalışan 3 İsrailli esiri katletti. 3 esirin öldürülmesi İsrail'i karıştırdı, binerce kişi sokaklara inerek, Başbakan Netanyahu'ya öfke kustu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise yaptıkları katliamı itiraf etti.

BEYAZ BEZ SALLADILAR

Halevi, televizyon konuşmasında, Gazze'de 3 esirin, İsrail askerlerinin ateşiyle öldürülmesi olayına dikkati çekerek, "Yaşananlardan biz sorumluyuz. Bizim herhangi bir tehdide karşı hazır olmamız gerekiyordu. Ani bir karar da senin ölmene yol açabiliyor" dedi.

Olayla ilgili ilk soruşturmayı tamamladıklarını ve bundan dersler çıkardıklarını anlatan Halevi, "Kaçırılan 3 kişi, kendilerini anlayabilmemiz için her şeyi yaptılar. Üzerlerinde herhangi bir şey taşıdıkları yönünde şüphe bırakmamak için gömleklerini çıkardılar ve beyaz bir kumaş parçasını salladılar. Buna rağmen beyaz bayrak kaldıranlara ateş edilmemesi yönündeki talimatlara uyulmadan üzerlerine ateş açıldı. Gazze'deki esirlerimizin kaçma senaryosuna hazırlıklı değildik" sözleriyle sivillere ateş açtıklarını itiraf etti.

TAKTİKSEL YENİLGİ

Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, Gazze'de 3 İsrailli esiri öldüren Netanyahu hükümetinin stratejik yenilgiden taktiksel yenilgiye geçtiğini söyledi. Esir ailelerine seslenen Hamdan, "Netanyahu ve hükümetinin maceracılığı yüzünden esirleri asla canlı olarak kurtaramayabilirsiniz. Gazze'de kendi oluşturdukları bataklığa gittikçe daha çok saplanıyorlar" dedi.

PAZARLIK KOZLARI HAMAS'IN ELİNDE

İsrail'in 3 rehineyi öldürdüğünün ortaya çıkmasının ardından üzerindeki baskı artan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ile müzakerelere yeşil ışık yaktı. İsrailli bir güvenlik kaynağı, "Pazarlık kozları Hamas'ın elinde" dedi ve sürecin uzun olabileceğini belirtti. ABD basını ise Mossad'ın Katar Başbakanı El Sani'yle Avrupa'da görüştüğünü duyurdu.

2 MÜLTECİ KAMPINDA YİNE KATLİAM: 47 ÖLÜ

İsrail ordusu, sivilleri hedef almayı sürdürüyor. Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya ile orta kesimindeki Deyr Belah Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırılarda 47 sivil öldürüldü. İsrail uçaklarının Şihab ailesinin evini hedef aldığı saldırıda 24 kişi hayatını kaybetti en az 90 kişi yaralandı. Çok sayıda kişi de hâlâ enkaz altında. Cibaliya'da Halle Ailesi'ne ait İsrail saldırısında ise 11 Filistinli yaşamını yitirdi. Deyr Belah Mülteci Kampı'nda da çoğunluğu zorla yerlerinden edilen Filistinlilerin yer aldığı bir evi vuruldu, 12 Filistinli öldü, onlarca kişi de yaralandı. Batı Şeria'da da 6 Filistinliyi öldürüldü.