Sosyal medya düzenlemesi içeriğinde neler var? Maddeleri neler?

TBMM Genel Kurulunda sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi yasalaştı. AK Parti tarafından hazırlanan sosyal medya düzenlemesi Başkan Erdoğan'a sunulmuştu. Sosyal medya düzenlemesine göre Twitter, Facebook gibi şirketler Türkiye'ye temsilcilik açmak zorunda olacak.

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.  Sosyal medya düzenlemesi, internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmeyi kapsıyor. Sosyal medya düzenlemesinde Twitter, Facebook gibi şirketler Türkiye'de temsilcilik açmak zorunda olacak. Kanunlara uymayan kuruluşlara para cezası ya da reklam yasağı yaptırımları uygulanacak. 

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ KANUN TEKLİFİ MADDELERİ

-Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'de temsilci bulunduracak. Temsilci bulundurma yükümlülüğüne uyulmadığı takdirde beş aşamalı bir ceza öngörülüyor.

-Yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95'e kadar daraltılacak. Bant daraltma kararı verirse erişim sağlayıcıları da 4 saat içinde bu kararı yerine getirirler.

-Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara 48 saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak.

-Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek.

-Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen 24 saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.

Sosyal ağ sağlayıcılar, "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusuna 48 saat içinde cevap verilmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmek için 3 ay içinde gerekli çalışmaları tamamlayacak.

Sosyal ağ sağlayıcılar ayrıca "içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi" ile "özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi" başvurusu uyarınca hazırlayacakları ilk raporlarını, 2021 yılının Ocak ayında BTK'ye bildirecek ve internet sitesinde yayınlayacak.

-Teklif ile içerik çıkarma ve/veya içeriğin engellenmesi cezası verilebilecek.