Sosyal medyada yeni düzen! Sosyal ağlarda kişilik hakları koruma altında

Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Dijital platformlara temsilci bulundurma ve verileri depolama şartı getirildi.

YELDA GÖKDAĞ

TBMM, 27. Dönem 3. Yasama Yılı’nı 16 saatlik aralıksız çalışmayla tamamladı. Sosyal Medya Düzenlemesi için önceki gün saat 15.00’da toplanan TBMM Genel Kurulu, 16 saat aralıksız mesai yaparak dün saat 07.13’de çalışmalarını tamamladı ve 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Zaman zaman tartışmaların yükseldiği son oturumda kabul edilen teklifle Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya devlerine yeni sorumluluklar yüklendi. Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek yasa özetle şunları içeriyor:

KULLANICI ESASI OLACAK

Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren ‘trafik bilgisi’ tanımına ‘port bilgisi’ de eklendi. Böylece aynı IP adresini kullanan farklı kullanıcılar açısından yaşanabilecek mağduriyetlerin giderilmesi amaçlandı.

VERİLER DEPOLANACAK

Düzenlemeyle, Türkiye’de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi ve yurt dışı kaynaklı ağ sağlayıcılar, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de depolayacak.

Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları Türkiye’de bir temsilci belirleyecek. Kabul etmezler ise, 10 milyon TL ceza kesilecek.

Sosyal medya düzenlemesi ne getiriyor?

BANT GENİŞLİĞİ DÜŞECEK

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ilgili sosyal ağ sağlayıcısına yeni reklam vermesi yasaklanacak. Ardından bant genişliğinin yüzde 50 oranında daralması için Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurabilecek.

48 SAAT İÇİNDE YANIT

Herhangi bir kişi, kişilik haklarıyla ilgili bir ihlal olduğunu düşünüyorsa mahkemeye gitmeksizin o temsilciliğin oluşturacağı bir başvuru mekanizması ile bu temsilciliğe başvurabilecek. Bu temsilcilik 48 saat içinde kendisine başvurana olumlu ya da olumsuz yanıt verme zorunluluğunda olacak. Düzenleme 1 Ekim’de başlayacak. 

CEZA MİKTARI AZALTILDI

Teklifin 3. maddesi yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezasının “10 milyon liraya” çıkarılmasını öngörüyordu. Bu miktar aşağı çekildi ve ceza miktarı “100 bin liradan 1 milyon liraya” şeklinde yeniden düzenlenmiş oldu. 

KAMU ÇALIŞANINA KURUMSAL İLETİŞİMDE YERLİ PROGRAM ŞARTI 

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin hazırladığı ‘Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi’nde kamu çalışanlarının Whatsapp ya da Telegram gibi anlık mesajlaşma programları yerine milli mesajlaşma uygulamalarının kullanılması zorunluluk haline geldi. Öte yandan, konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, “Kamu personelimizin günlük hayatlarında kullandıkları iletişim uygulamalarına yönelik bir kısıtlama kesinlikle söz konusu değildir” ifadelerine yer verildi. 

SİBER VATANDA DA MÜCADELE EDİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, sosyal medya düzenlemesini TRT Haber’de değerlendirdi. Düzenlemenin amacının kişisel verileri güvence altına almak olduğunu belirten Mahir Ünal, “Siber vatanda da mücadele ediyoruz. Dünyada 3,8 milyar aktif sosyal medya kullanıcısı var. Twitter ve Facebook Almanya’nın egemenlik haklarını tanıdı. Biz de diyoruz ki bizim egemenlik haklarımızı da tanıyın. Türkiye’nin siber egemenlik hakkı vardır” açıklamasını yaptı.

TWITTER DIŞINDA TEMSİLCİ SORUNU YOK 

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, sosyal medya düzenlemesiyle ilgili olarak Habertürk’e konuştu. Bostancı, sosyal ağ sağlayıcılarıyla görüşmelerin yapıldığını söyledi. “Ağırlıklı olarak Türkiye’de temsilci bulundurmayı kabul ettiler. Bir tek Twitter olumlu cevap vermedi, orada bir sıkıntı görülüyor” diyen Bostancı, temsilci bulunması halinde bir kişinin hakkında çıkan olumsuz yayınları ortadan kaldırması için başvurabileceğini, 48 saat içinde de bunun kaldırılacağını sözlerine ekledi. 

HALK DA DENETİM VE SORUMLULUK İSTİYOR 

26 ilde 2 bin 40 kişiyle yapılan ankette vatandaşların yüzde 62,5’i dijital platformların vergiye tabi olması gerektiğini, yüzde 52,7’si de faaliyetlerin denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Optimar Araştırma’nın 10-12 Temmuz 2020 tarihleri arasında, 2 bin 40 kişiyle yaptığı Türkiye’nin Nabzı araştırmasında, sosyal medya yasası da halka soruldu. Büyük çoğunluk, uluslararası markaların aleyhte yayınlarına yaptırım uygulanması gerektiğini açıkladı. Türkiye genelinde 26 ilde yapılan ankette, “Uluslararası sosyal medya kuruluşlarının Türkiye aleyhine faaliyetlere destek vermelerini nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 52,7’lik çoğunluğu, “İzin verilmemeli, yaptırım uygulanmalı” yanıtını verdi.

VERGİLERİNİ ÖDESİNLER

Ankete katılanların yüzde 20,7’si aleyhte yayınların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesi gerektiği yönünde görüş belirtirken, yüzde 26.6’sı bu konuda fikri olmadığını açıkladı. Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası sosyal medya kuruluşlarının ülkemize vergi ödememesi hakkında ne düşündükleri hakkındaki soruya ise 62,5’lik çoğunluk, “Doğru bulmuyorum, vergi ödemeliler” diye yanıt verdi.