HABER MERKEZİ
Adana'da yıkılan Tutar Yapı Sitesi'nin C Blok'u 63 kişiye mezar oldu. Deprem sonrasında binanın zemin ve birinci katının birleştirilip, burada yapılan tadilatta kolonların kesildiği, yapının da bu yüzden çöktüğü öne sürüldü.
TAKİPSİZLİK VERİLDİ
Söz konusu iddialar ve binanın yıkılmasıyla ilgili olarak yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede, müteahhit Hüseyin Tutar ve teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Cüneyt Akkaya'nın sorumlu olduğu vurgulandı. Savcılık, kolon kesilme iddiaları için ise takipsizlik kararı verdi. Depremzedelerin avukatı Mehtap Akyüz Özcan, takipsizlik kararına itiraz etti.
O RAPOR ORTAYA ÇIKTI
AKŞAM, 14 katlı blokla ilgili çarpıcı bir belgeye ulaştı. Binanın zemin ve birinci katları birleştirilen özel diş polikliniğiyle ilgili olarak hazırlanan, 14 Aralık 2021 tarihli 'Gayrimenkul Değerleme Raporu'nda; antre, mutfak, salon ve güney cephede yer alan balkon hacimlerinin, ara duvarlar kaldırılarak tek hacim haline getirildiği; çocuk ve yatak odalarının balkonla birleştirip, tek hacme dönüştürüldüğüne dikkat çekildi.
PROJE DIŞI İMALAT YAPILMIŞ
Raporda ayrıca; "Hol ve banyo hacimleri yerinde merdiven kovası inşa edilerek, zemin katta bulunan işyeri bağlantısı olarak kullanılması uyumsuzdur. Yapılan proje dışı imalatlardır" ifadesi de yer aldı. Avukat Özcan, yapılan tadilatta kolonların kesilmesi talimatını verdiği öne sürülen B.B. ve oğlu O.B.'nin, deprem sonrasında başlatılan soruşturma kapsamında ifadeye dahi çağrılmadığını iddia etti. Özcan, "Site 4 bloktan oluşuyor. B Blok'ta dışarıya doğru konulan sandalye bile düşmezken, C Blok yerle bir oluyor. Yıkılan binadaki tüm sorumluluk, ölen müteahhit ve inşaat mühendisine yüklendi. Kolonların kesilip kesilmediğinin tespitine yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığı da iddianamede belirtilmiyor. Tanıklarımız da dinlenmedi" diye konuştu.
DERE ÇAKILIYLA BİNA YAPMIŞLAR
Adana'da depremler sonrasında ağır hasar gören ve çökme riski bulunan 30 bina, kontrollü olarak yıkılırken, 40 binadaki çalışmalar da sürüyor. Yıkım işlemlerini gerçekleştiren firmanın sahibi Mustafa Ağıt, "İş makinelerini binanın en üst noktasına taşıyıp, yukarıdan aşağıya doğru yapıları kontrollü bir şekilde yıkıyoruz. 20-25 yıl önce yapılan binalar bizim dokunmamızla tuzla buz haline geliyor. Bunun da nedeni birçok inşatta dere çakılı kullanılmış. Bunlar eskiden Mardin beton usulüne göre yapılan yapılar. Ancak yeni yönetmelikte bu yasak" dedi.