Sonuna kadar gidin!

Adalet ve Sağlık bakanlarından çete soruşturmasıyla ilgili detayları alan Başkan Erdoğan, “Ne gerekiyorsa yapın, sorumlu olan herkesten hesap sorulsun” talimatı verdi.

'Yenidoğan çetesi' skandalının mağdurları acı hikayelerini anlattı. Kimi koklayamadığı bebeğini kaybetti; kiminin çocuğu engelli kaldı.

O annelerden Neslihan Tuğçe Paksoy, AKŞAM'a konuştu: "Yoğun bakımdaki bebek çığlıklarını bastırmak için müzik açıp dans ediyorlardı."

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ve ailelerden para koparmak için bebekleri gereksiz yere önceden anlaştıkları özel hastanelerin yoğun bakımına yatırıp ölümlerine neden olan 'Yenidoğan çetesi'nin yaptıkları infial yarattı. İddianamede şebekenin 10 bebeğin ölümünden sorumlu olduğu belirtildi. Ancak soruşturmada adı geçen hastanelerde bebeklerini şüpheli şekilde kaybeden çok sayıda mağdur aile, adliyeye giderek şikayetçi olmaya başladı.

'OLUR BÖYLE ŞEYLER' DEDİLER

Çete lideri Doktor Fırat Sarı'nın çalıştığı Esenyurt Reyap Hastanesi'nde 22 Haziran 2020'de sezaryenle doğum yapan Neslihan Tuğçe Paksoy, yaşadıklarını AKŞAM'a anlattı. Bebeğini sadece doğumda 4 saniye görebildiğini belirten Paksoy, "Ardından 'nefes darlığı var' deyip yoğun bakıma aldılar. Oğlumun göbeğine yanlış takılan kataterin karaciğerine temas etmesi sonucu pıhtı oluştu. Doktor Fırat Sarı 'Kusura bakmayın, böyle şeyler olabiliyor' demekle yetindi" ifadesini kullandı. Oğlunun ihmal nedeniyle karaciğer hastası olduğunu, ileride nakil olması gerekebileceğini belirten anne Paksoy, çocuğu yoğun bakımdayken tanık olduğu anları da şöyle dile getirdi: "Kapılar açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk. Bebeklerin ağlama sesleri o kadar fazlaydı ki ortalık inliyordu. Hastane personeli ise müzik sesiyle bastırılan ortamda neşeli bir şekilde dans ediyordu."

ÇETENİN ORGANİZATÖRÜ CHP'Lİ BELEDİYEDEN!

Bebeklerin çetenin kontrolünde olan hastanelere sevkini organize eden Renas Kılıç'ın o dönem CHP'li Esenyurt Belediyesi'nde Sağlık İşleri Müdürü olduğu ortaya çıktı.

Türkiye'yi sarsa bebek çetesi soruşturmasında İBB'nin Sağlık komisyonunda yer alan CHP Meclis Üyesi Medilife Beylikdüzü Hastanesi başhekimi Ahmet Atilla Yılmaz'ın ardından Esenyurt Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Renas Kılıç'ın da tutuklandığı ortaya çıktı. İddianamede örgüt şemasının üst sıralarında yer alan Kılıç'ın bebeklerin çetenin anlaşmalı olduğu hastanelere sevkini organize ettiği belirtildi.

Suç tarihinde Esenyurt Belediyesi'nin Sağlık Hizmetleri Müdürü olan Renas Kılıç'ın tedavisinin yoğunluktan dolayı başka hastanelerde yapılması uygun görülen bebekleri çete lideri Dr. Fırat Sarı'ya bildirdiği öğrenildi.

BEBEKLERİN LİSTESİNİ VERDİ

Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in de Kılıç'ın aracılığıyla devlet hastanelerinde doğan bebekleri tedavi yöntemleri uygun olup olmadığına bakılmaksızın çeteye ait hastanelere götürdüğü tespit edildi.

PARA KAVGASI TAPEDE

Renas Kılıç'ın çete üyesi Fehmi Alperen'le yaptığı görüşmenin tape kayıtlarında elebaşı Fırat Sarı'ya para yüzünden tepki gösterdiği anlaşıldı.

Fehmi Alperen: Her yeri almış, paraları kendi alıyor parayı kendi kazanıyor.

Renas Kılıç: Fırat'ın huyunu bilmiyor musun? Bebekleri kendim alıyorum diye Özgür beye söylemiş

Fehmi Alperen: Birinci'de de aynısını yaptı.

Renas Kılıç: Bebek içeri geliyor mu geliyor problem bitti, istiyorsan yüz verirsin istiyorsan bir buçuk verirsin istiyorsan iki milyar verirsin... Fırat'ın huyu bu iki dakikada insanları satar...

İŞTE ÖRGÜT ŞEMASI

Çete lideri: Dr. Fırat Sarı

Çete yöneticileri: Dr. İlker Gönen, Gıyasettin

Mert Özdemir (Ambulans şoförü)

Çete üyeleri:

Renas Kılıç, Serdar Yüksel, Fehmi Alperen, Hakan Doğukan Taşçı, Hasan Basri Gök, Deniz Korkmaz, Hüseyin Günerhan Sümeyye Nur Arslan, Cansu Akyıldırım, Mehtap Sayar

BEBEKLERE 6 ADIMDA BÖYLE KIYMIŞLAR

SGK ve aileleri dolandırmak üzere kurulan çetenin sistemi iddianamede şöyle anlatıldı:

Çete lideri Dr. Fırat Sarı, kendisine ait Medisense Sağlık Hizmetleri Şirketi'nde çalışanı olarak görülen Dr. İlker Gönen'le birlikte özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakım ünitesini işletmek amacıyla aldı

Sarı daha sonra çete üyesi sağlık çalışanlarını bu birimlere yerleştirdi.

112 ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir, 112'de hasta sevklerini yapan Fehmi Alperen, il dışı hasta sevklerini yapan Serdar Yüksel ve o dönem Esenyurt Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Renas Kılıç aracılığıyla bebeklere ulaşıldı.

Şebeke, bebeklerin uzun sürelerde hastanede kalmasını sağladı.

Yoğun bakımların kapasitesi tamamen dolduruldu. SGK'den yüksek miktarda ödeme alındı.

Uygun tedavi yöntemleriyle tedavi olamayan bebekler hayatlarını kaybetti.

ERDOĞAN: SONUNA KADAR GİDİN

Başkan Erdoğan, Sağlık ve Adalet bakanlarından, 'yenidoğan çetesiyle ilgili sonuna kadar gidilmesi'ni istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya gelerek, 'yenidoğan çetesi' soruşturmasıyla ilgili bilgi aldı. Memişoğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Sayın Cumhurbaşkanımız 'Sonuna kadar arkanızdayım. İnsanlarımın canına, malına, herhangi bir şeyine en küçük zarar veren herkese gereğini yapın' diye bizi talimatlandırmış durumda. Sayın Cumhurbaşkanının talimatı, 'Ne gerekiyorsa yapacaksınız' oldu" dedi.

'HESABINI VERECEKLER'

Adalet Bakanı Tunç da, Erdoğan ile yapılan görüşme konusunda şunları söyledi: "Soruşturmanın titizlikle devam etmesi, gerek idari gerek adli ne gerekiyorsa yapılması konusundaki kesin kararlığını ifade etti. Bu kişilerin yargı huzurunda hesap vermelerini istedi. Bu anlamda zaten süreç devam ediyor. İddianame kabul edildikten sonra gizlilik ortadan kalkacak, kamuoyu suçlamaları ve suçlanan kişileri görmüş olacak."

ÖZEL HASTANELERE REFORM GELİYOR

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Özel hastanelere ilişkin denetimler aralıksız devam ederken özel sağlık kurumlarına ilişkin yapısal reformlar da bakanlığımızın gündemindedir" dedi. Memişoğlu şöyle devam etti: "Mevcut denetleme sisteminin güncellenmesi ve her branştan, konusunda uzman hekimler ve akademisyenlerden oluşan komisyonlar oluşturulacaktır. Bütün dünyanın takdir ettiği sağlık sistemimizi, kişisel çıkarları ve maddi menfaatleri için lekelemeye çalışanlara göz açtırmayacağız. Sağlık çalışanlarımızın itibarını da bir avuç açgözlü çeteye çiğnetmeyeceğiz."

Çete üyesi hemşire Hakan D. Taşçı etkin pişmanlıktan faydalanmak için itirafçı oldu, şunları söyledi:

Geceleri hastanelerde nöbetçi hekim yoktu, yerine hemşilere bakıyordu.

Fırat Hoca ağır hastalarla ilgilenme "Bırak ölsün" diyordu.

Ben hastaneden ayrıldıktan sonra ölenlerin sayısı arttı.

350 YATAKLI YOĞUN BAKIM HEP DOLUYDU

Şüpheli hemşire Hasan Basri Gök de şu itiraflarda bulundu:

Sarı'nın işlettiği 350 yataklı yoğun bakımlar tamamen doluydu.

Raporların tamamı usulsüz.

SGK'ya fazla fatura kesiliyordu. Yenidoğan bir ilaç alması gerekiyorsa beş ilaç kullanılmış gibi gösteriliyordu.

SAVCIYA BOYUN EĞDİLER

Soruşturmayı yürüten savcı Yavuz Engin'i Büyükçekmece Adliyesi'ndeki odasında ölümle tehdit eden Mustafa Kemal Zengin, avukat sevgilisi Aylin Arslantatar ve diğer 3 şüphelinin kelepçelenerek aynı adliyeye getirildikleri gün çekilen fotoğraf gündem oldu. Zanlıların adliyeye savcının önünden boyunları büktürülerek ters kelepçe şekilde giriş yaptıkları ortaya çıktı.

ÇOCUĞUMUZUN HAYATI SÖNDÜ

Çetenin ilk mağdurlarından Sevil ve Orhan Dağlı çifti, yaşadığı dram dolu günleri anlattı. Çocuklarının Dr. Fırat Sarı yüzünden engelli kaldığını iddia eden anne Dağlı, şöyle isyan etti: "Çocuğumu halıya koyuyorum kalıyor, arkamdan gelemiyor. Dışarıya çıktığımızda 'Oğlum koşma' diyemiyorum. Kasıtlı olması canımı çok acıtıyor. Keşke benim her şeyimi alsalardı, bizim gülüşümüzü çalmasalardı."

KAMU HASTANELERİNE NAKLEDİLDİLER

Yenidoğan çetesinin suç merkezi haline gelen ve ruhsatları iptal edilen 10 hastaneye kilit vuruldu. Özel Avcılar Hospital Hastanesi ve Esenyurt'ta bulunan Özel Reyap Hastanesi'nde tedavi gören bebeklerle yetişkin hastalar kamu hastanesine sevk edildi.

ÖLÜM MERKEZİNE TAŞLI SALDIRI

Soruşturma kapsamında kapatılan Bağcılar'daki Medilife Hastanesi gece taşlandı. Hastanenin camlarının kırılmış olması dikkatlerden kaçmadı.