Sonik patlamalar radar  ekranlarını bile salladı

15 Temmuz gecesi FETÖ’cü askerlerin işgal ettiği havalimanında zor şartlarda görev yapan kule görevlileri, Erdoğan’ı uçağı alan inene kadar yaşananları anlattı.     

Süleyman ŞEN 

FETÖ’nün darbeci askerlerinin 15 Temmuz 2016’da işgal ederek uçakların iniş-kalkışlarını durdurdukları İstanbul Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi’nde görev yapan iki kahraman hava trafik kontrolörü o gece yaşananları AKŞAM’a anlattı. 

HAİN F-16’LARI BİLDİRDİ  

5 yıldır kulede görev yapan Hava Trafik Kontrolörü Özer Özermen, TC-ATA uçağının pilotlarının Çanakkale Biga üzerinde beklemede olduklarını ve Atatürk Havalimanı’nın durumuyla ilgili bilgi istediklerini belirterek, pilotlarla arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı: TC-ATA uçağının pilotları Biga üzerinde beklemede olduklarını söyleyip ve Atatürk Havalimanı’nın durumuyla ilgili bilgi istediler. O sırada askerleri çıkartmak için sivil halk da kuleye gelmişti. Biz de kontrol odasına girmelerini önlemek için dolapları kapıya yığıp barikat kurduk. Radarımda tanımsız seri askeri trafik olduğunu düşündüğüm uçaklar olduğunu söyledim. Hızlı bir şekilde dalış ve tırmanış yapıyorlardı. Normal şartlarda devlet büyüklerimizin uçakları ‘Türkiye Cumhuriyeti 1’, ‘Türkiye Cumhuriyeti 2’ diye tanıtırlar kendilerini. Biz TK8456’yı gördük ama biliyorduk ki bu uçak Cumhurbaşkanının uçağı. Diğer sivil uçakların ya hepsi inmişti ya da hiç gelmemişlerdi, hava sahası tertemizdi.” 

RADAR EKRANLARI SALLANDI 

Kahraman kontrolör, “Cumhurbaşkanının uçağı indikten sonra da bu tanımsız askeri trafikler sürdü mü” şeklindeki sorumuz üzerine, “Askeri uçaklar iyice yakın alçak geçiş yapmaya başladılar meydan üzerinde ve sonik patlama dediğimiz patlama yaptılar. Bu ses patlaması defalarca oldu.  Özellikle Cumhurbaşkanımız indikten sonra bunların olması ekstra ürküttü. O ses bombası her yeri titretiyordu. Radar ekranları aşırı derecede sallandı, bir deprem oluyormuş hissiyatı yarattı” dedi. 

iKi HELiKOPTER PANiK YARATTI 

Deneyimli kontrolör, Cumhurbaşkanı’nın uçağının saat 03.18’de 35 sol pistine indiğini ve genel havacılık apronuna park ettiğini belirterek, şu bilgiyi verdi: Bu sırada askeri meydandan iki askeri helikopter kalktı. Tam o sırada Eskişehir’den kalkış yapmış olan ‘dost’ dediğimiz tanımlı jetler geldi. 

ALBAY DARBEYi BiLDiRDi 

6 darbeci askerle birlikte 2 polisin çıkarak uçuşları durdukları Hava Trafik Kulesi’ndeki o geceki Ekip Şefi Enver Yavuz (45) da çarpıcı bilgiler verdi: “Saat 23.35’e kadar hiçbir sorun yoktu. Fakat 23.35’te kuleye 2 polis ve birkaç asker geldi. Başlarında bulunan albay ‘Ülkenin huzur ve selameti için ordunun göreve el koyduğunu’ söyleyerek bizim görevimizin bittiğini bildirdi. Daha sonra albay uçakların kalkışlarının bir kısmını durdurmamızı istedi. Ben de onların görüşmelerinden fırsat bilip bütün ayrıntıları kendi telefonumdan üstlerime bildiriyordum.”

ASKER HALKA ATEŞ AÇTI

Saat 01.30 gibi polisler kuleye geldi ve askerleri silah bırakmaya ikna etmek için sıkı bir pazarlığa giriştiler. Yaklaşık 15 dakika sonra polisler içeri girdi ve askerlerin silahlarını aldı. Giriş kapısında ise tankları geçen halk, iç hatlarda körüklerden aprona girdi. Kalabalığın ortasından biri askeri biri sivil iki araç geçti ve halka ateş ettiler.