Son dakika gelişmesi olarak siber saldırının gündeme gelmesiyle, Siber saldırı nedir sorusuna internet kullanıcıları tarafından yanıt aranıyor. İngiltere’de sağlık sistemini çökerten zararlı yazılımlar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 74 ülkeye sıçradı. İngiltere’deki sağlık sisteminden başlayan ve şimdiden farklı ülkelere ve 50 bin bilgisayardan fazlasına yayılan siber saldırının çaresi bulundu. Güvenlik yazılımı şirketi Avast’ın bildirdiğine göre bu sabah Türkiye saatiyle 9’da başlayan saldırı, virüs yazılımının hızla yayılmasıyla saatler içerisinde 57 binden fazla bilgisayarı etkiledi. Şu anda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 74 ülkeye yayıldığı bilinen zararlı yazılım, WanaCrypt0r 2.0 adını taşıyor ve İngiltere’deki Ulusal sağlık Sistemi’nin (NHS) yanı sıra, İspanya’nın en büyük telekomünikasyon şirketi olan Telefonica’yı da etkiledi.
ZARARLI YAZILIM NASIL ÇALIŞIYOR?
Fidye yazılımı, doktorların BBC ile paylaştığı ekran görüntüsünden Windows’ta son yıllarda görülen fidye yazılımlarını andırıyor. Bu yazılımlar, sisteme sessizce sızdıktan sonra tüm verileri şifreliyor ve şifre anahtarını başka bir sunucuya kayıt ettikten sonra uyarı veriyor. Belirli bir miktar Bitcoin, istenen hesaba gönderilmezse, şifreli verilerin anahtarının sunucudan da silineceği söylenerek, kullanıcıya süre veriliyor.
WanaCrypt0r 2.0’ın şubattaki ilk sürümün güncel hâli olduğu düşünülüyor ve virüs bu kez, 300 dolar karşılığında Bitcoin talep ediyor.
İNGİLTERE SALDIRI ALTINDA
İngiltere'nin ulusal sağlık sistemi veri tabanına siber saldırı gerçekleştirildiği bildirildi.
İngiliz Ulusal Sağlık Sistemi NHS'ten yapılan açıklamada, başkent Londra'nın da arasında bulunduğu Blackburn, Nottingham, Cumbria ve Hertfordshire bölgelerinde siber saldırı sebebiyle veri tabanına erişimin sağlanamadığı ifade edildi.
Ülkenin bazı bölgelerinde lokal sağlık merkezlerinde, kliniklerde ve hastanelerde telefon ve bilgisayar sistemleri kapatılarak hastaların veri tabanının sızdırılmasının önüne geçilmeye çalışıldığı bildirilen açıklamada siber saldırı yapanların sağlık sisteminin veri tabanını şifreleyerek, kullanıcılardan ödeme yapması için ücret talep eden bir sistem kullandığı kaydedildi.
SİBER SALDIRI NEDİR?
Bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış hacker diye tabir edilen hack veya hacker gruplarının banka, polis, jandarma, devlet, şahıs, firma vb. sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek amacı ile yaptıkları saldırıya Siber Saldırı denir. Bu saldırılar neticesinde bilgisayara ya da sitelere solucanlar, trojenler sokarak ya da açıklar aranıp bulunarak bilgiler ele geçirilebilir veya var olan bilgiler yok edilebilir.
Günümüzde yaygınlaşan internet kullanımıyla birlikte siber saldırı, bir diğer deyişle sanal saldırı olayları da artmaktadır. Cep telefonu, sosyal medya ve iletişim ortamları, web siteleri, online oyunlar, elektronik posta aracılığıyla bir kişi veya bir grup tarafından başka bir bireyi karalayıcı, küçük düşürücü yayın ve duyurular yapılarak kişilik haklarına saldırılması siber (sanal) saldırıdır.
SİBER SAVAŞ DURUMUNDA NE OLUR?
Devletler arasındaki siber saldırılarda ise devletlerin elektrik dağıtım şebekelerine yapılan bir saldırı olursa elektrikle çalışan hiçbir alet kullanılamaz, elektronik bankacılık saldırısında bankalardan ve ATM’lerden para çekilemez; nükleer tesisler, doğalgaz ve petrol hatlarında büyük sıkıntılar çıkabilir, şehir içi trafik lambalarının arıza yapması büyük kazalara sebep olabilir ve en önemlisi hava kontrol mekanizmasının kaybedilmesi sonucu uçaklar havada çarpışabilir.