Son dakika: Hüseyin Çapkın tahliye edildi

FETÖ'nün ''mülkiye'' yapılanması davasında, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında olduğu 4 sanığın tahliyesine karar verildi.

1

FETÖ'nün mülkiye yapılanmasına yönelik davada, aralarında eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da bulunduğu 4 sanığın tahliyesine karar verildi. Mahkeme, Hüseyin Çapkın hakkında ev hapsi uygulanmasına  karar verdi. Tahliyesine karar verilen diğer 3 sanık hakkında ise yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Oy çokluğuyla alınan kararda, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte 7 sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. 


İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski İstanbul Emniyet Müdürü  Hüseyin Çapkın'ın aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık getirildi. Duruşmada  savcı Uğur Yaşar Güngör ara mütalaasını bildirdi. Savcı mütalaasında, sanıkların 15 Temmuz darbe teşebbüsü faaliyetleri içerisinde olduklarına, bu suçların failleriyle irtibatlarına veya bu suçlara iştiraklerine dair soyut değerlendirme dışında herhangi bir anlatıma rastlanmadığını belirtti. 


Savcı, bir kısım sanıkların FETÖ'nün üst yapılanmasında oldukları belirtilen bazı isimlerle telefon irtibatı tespit edildiğine ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, "FETÖ'nün diğer terör örgütlerinden çok önemli bir farkı bulunmaktadır. FETÖ gerçek yüzünü gösterinceye kadar devlet ve sivil toplum içine gizlice yerleşmiş, yuvalanmış bir terör örgütüdür. Sosyal ilişkilere çok büyük önem vermiştir. Tabiri caizse her kapıyı güleryüzle çalmış, insanların güvenini kazanmak için azami gayret sarfetmiştir. Devlet ve toplum hayatı içine öylesine sızmıştır ki, bu terör örgütü için bugün paralel devlet tabirinin yanına 'paralel sivil toplum örgütü' tabirini de eklesek yanlış olmaz kanaatindeyiz" denildi. FETÖ'nün bir dönem toplum algısında "hizmet hareketi ve cemaat" olarak anıldığı belirtilen mütalaada, "Sanıklar mülki idare amirliği görevinde bulunmuşlardır. Mülki idare amirliği görev sosyal ilişkiler bakımından önem arzeden bir kamu görevidir. Hal böyle olunca sanıkların bir kısmının FETÖ'nün çatı yapılanmasında yer aldıkları sonradan tespit edilen bazı isimlerle normal (gizliliği bulunmayan) telefon hatları üzerinden bir dönem irtibat kurmuş olmalarının örgüt üyeliği suçu yönünden yeterli delil niteliğinde görülmesinde isabet bulunmayacaktır" ifadeleri kullanıldı. Mütalaada, FETÖ'nün örgüt içi iletişim gizliliğine önem verdiği vurgulanarak "Bunu ByLock vb. gizli iletişim kanallarıyla gerçekleştirdiği bugün artık tespit edilmiş bulunmaktadır. Bu anlamda sanıkların meslektaşları olan diğer kısım sanıklarla yine normal telefon irtibatı kurmuş olmalarının da örgüt içi irtibat olarak değerlendirilemeyeceği kanaatindeyiz" denildi. 

DHA