YAŞ kararları açıklandı: Sürpriz sonuç!

15 Temmuz darbe girtişim sonrasında Türkiye YAŞ kararları ile gelecek son dakika haberlerine kilitlenmiş durumda. Hükümet, tarihin en kritik Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı öncesinde, olağanüstü hal çerçevesinde çıkarılan kanun hükmünde kararnameden (KHK) doğan yetkisini kullandı. 149 general ve amiral, bin 99 subay ile 436 astsubay, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç edildi. Son dakika haberleri YAŞ kararları 2016 YAŞ kararı ile atılanların listesi bu sayfada olacak.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nden büyük bir temizlik harekatı yapıldı. Buna göre çok sayıda üst rütbeli asker ordudan atıldı. Darbe girişimi sonrasında alınan OHAL çerçevesinde ikinci OHAL Kararnamesi açıklandı. İkinci OHAL’e göre  87 general, 726 subay, 256 astsbuay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 30 general, 314 subay, 11 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, 59 subay ve 63 astsubay ihraç edildi. YAŞ Toplantısına kimler katılır? Yüksek Askeri Şura başkanlığını Başbakan üstlenirken, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK'ya mensup tüm Orgeneral/Oramiral rütbesindeki komutanlar bu toplantıya katılır. YAŞ Genel sekreteri Genelkurmay II. Başkanıdır. YAŞ bugün tarihte ilk kez Genelkurmay Karargahı yerine Çankaya Köşkü'nde toplandı. Kritik toplantıda hem Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki terfi ve atamalar, hem de 15 Temmuz'daki darbe girişimi tüm ayrıntılarıyla ele alındı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, YAŞ kararlarını onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, YAŞ kararlarına ilişkin açıklama yapıyor.

YAŞ sonrası TSK komuta kademesi şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu

Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler

3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş

Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep

Genelkurmay 2'nci Başkanı Ümit Dündar

YAŞ ÖNCESİ TSK'DAN İHRAÇ EDİLDİLER 

OHAL kapsamında alınması gereken tedbirlere ilişkin Kanun Hükmünde Kararname ile milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen Fetullahçı Terör Örgütü'ne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olan Kara Kuvvetleri Komutanlığında 87 general, 726 subay, 256 astsubay, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda 32 amiral, 59subay, 63 astsubay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 30 general, 314 subay, 117 astsubay olmak üzere toplam bin 684 asker, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden çıkarıldı.

TSK’dan ihraç edilen askerlerin tam listesi için tıklayınız.

YAŞ TOPLANTISI NEDİR NEDEN YAPILIR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

YÜKSEK ASKERİ ŞÛRA  2016 YAŞ ÜYELERİ

                Adı                         Görevi

1             Binali Yıldırım     Başbakan - Şûra Başkanı

2             Fikri Işık               Millî Savunma Bakanı

3             Orgeneral Hulusi Akar   TSK Genelkurmay Başkanı

4             Orgeneral Yaşar Güler   TSK Genelkurmay II. Başkanı - Şûra Genel Sekreteri

5             Orgeneral Salih Zeki Çolak           Türk Kara Kuvvetleri Komutanı

6             Oramiral Bülent Bostanoğlu       Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı

7             Orgeneral Abidin Ünal  Türk Hava Kuvvetleri Komutanı

8             Orgeneral Galip Mendi Jandarma Genel Komutanı

9             Orgeneral Ümit Dündar               1. Ordu Komutanı

10           Orgeneral Adem Huduti              2. Ordu Komutanı

11           Orgeneral İsmail Serdar Savaş   3. Ordu Komutanı

12           Orgeneral Abdullah Recep          Ege Ordusu Komutanı

13           Orgeneral Kamil Başoğlu              Eğitim ve Doktrin Komutanı

14           Orgeneral İhsan Uyar    Türk Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı

15           Oramiral Veysel Kösele                Donanma Komutanı

16           Orgeneral Akın Öztürk  Şûra Üyesi (Darbe girişiminden gözaltında)

YAŞ TOPLANTISINDA BİR İLK 

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından YAŞ, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı yerine ilk defa Çankaya Köşkü'nde toplanacak. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıda, TSK'daki terfi ve atamaların yanı sıra FETÖ'nün darbe girişiminin de tüm ayrıntılarıyla ele alınması bekleniyor

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında ilk kez Çankaya Köşkü'nde Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK)  terfi ve atamaların yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi  de tüm ayrıntılarıyla ele alınacak. Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda, "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok  gizli" nitelikli toplantı ilk defa karargah dışında yapılacak. Toplantıya, Milli  Savunma Bakanı Fikri Işık da ilk kez katılacak.

Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri  Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent  Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci  Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri eğitim ve Doktrin Komutanı  Orgeneral Kamil Başoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 3. Ordu Komutanı  Orgeneral İsmail Serdar Savaş, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep,  Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay  Başkanı Orgeneral İhsan Uyar da yer alacak.