Somalili çiftin uyuşmazlığını Türk yargısı çözdü

Türkiye'de doktorluk yaparak Türk vatandaşı olan Somalili H.A.A., Somali kanunlarına göre evlendiği eşinin ülkesinde ikinci bir evlilik yapması üzerine başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

Somali vatandaşı H.A.A, 2006 yılında okumak için geldiği Türkiye'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirip doktor oldu. Genç kadın, 2011 yılında öğrenciyken İstanbul'da tanıştığı, kendisi gibi Somali vatandaşı olan H.O.S.M ile 2013 yılında Somali kanunlarına göre evlendi. Çiftin 2014 ve 2016 yıllarında Türkiye'de 2 çocukları dünyaya geldi.

ÜLKESİNDE EVLİLİK YAPTI

Geçen sürede kocasıyla anlaşmazlık yaşayan H.A.A, Somali'ye taşınan eşinin kendisi ve çocuklarını ihmal ettiğini, son olarak da Somali'de bir başka kadınla evlendiğini, eşinin onayı olmadığı için çocuklarını okula kaydedemediğini belirterek, Küçükçekmece Aile Mahkemesi'ne başvurdu. H.A.A.'nın avukatı Aziz Genç, Milletlerarası Özel Hukuka göre, geçici tedbir taleplerinde de Türk hukukunun uygulanması gerektiğini belirtti. Talebi kabul eden mahkeme, öncelikle çocukların velayet haklarını tedbiren anneye verdi.

ÇOCUKLARIN VELAYETİNİ ALDI

Dava devam ederken, 16 yıldır Türkiye'de yaşayan H.A.A, Türk vatandaşlığına hak kazandı. Mahkeme, H.A.A'nın artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması nedeniyle de hakkında Türk hukukunun uygulanmasını isteyebileceğini bildirdi. Bunun üzerine yeniden bir dilekçeyle başvuruda bulunan H.A.A., Türk vatandaşlığına "bekar" olarak kabul edildiğini belirterek davanın "nafaka" ve "velayet" davası olarak sürmesini talep etti. Mahkeme çocukların velayetini sürekli olarak anneye verirken, Somalili babanın da çocukları için aylık 2 bin 500'er lira iştirak nafakası ödemesine hükmetti.