Somali Cumhurbaşkanı Mahmud: Türkler için Somali bir fırsattan fazlası

Türkiye'yi ziyaret eden Somali Cumhurbaşkanı Mahmud, ''Türkler, Somali'yi bir fırsattan fazlası olarak görüyor. Somali-Türkiye ilişkileri son derece pozitif ve katlanarak büyüyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'yi ziyaret eden Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, SETA Vakfınca düzenlenen "Türkiye-Somali ortaklığının Faydaları-Somali'nin Tecrübesi Üzerine Bir Tartışma Paneli"nde, Türkiye-Somali ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Mahmud, Türkiye'nin sağladığı askeri, güvenlik, ekonomi ve diplomatik destekle Somali'nin daha yetenekli hale geldiğini belirterek, "Somali-Türkiye ilişkileri son derece pozitif ve katlanarak büyüyor" dedi.

ERDOĞAN SAYESİNDE

Mahmud, Somali ve Türkiye ilişkilerinin saygı, işbirliği ve yüzyıllara dayandığına işaret ederek, bu ilişkilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ağustos 2011'deki tarihi ziyaretiyle sıçramalar yaşadığını söyledi. Tüm dünyanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o dönemdeki ziyaretiyle Mogadişu sokaklarında yürümesine şaşırdığını anlatan Mahmud, "Bu, kimsenin mümkün olmasını beklemediği bir şeydi. Ancak bu yaşanan bir hakikatti. Buna bakıldığında Somali-Türkiye ilişkilerinin bugün neden güçlü olduğu çok açıktır. Bu ilişki, günden güne artıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk hükümeti üyeleri, sivil toplum ve iş dünyası ile yaptığım her görüşmede, Somali bir fırsattan daha fazlası olarak görülüyor" diye konuştu.

HİDROKARBONDA ORTAKLIK

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Somali'nin hidrokarbon rezervleri konusunda Türk ve Somali hükümetlerinin işbirliği görüşmeleri yaptığını belirterek "Hidrokarbonda hükümetler arası ortaklık konusunu görüşmeye başladık. Başlangıç aşamasındayız, birlikte çalışıyoruz" dedi. Mahmud, Türkiye'nin Müslüman bir ülke olduğunu ve bu konuda Somali'ye destek olabileceğini belirterek "Türkiye, bu ideolojik savaşta Somali'yi destekleyebilir" değerlendirmesinde bulundu.