Sokak lezzetlerinde tifo tehlikesi

İstanbul'da sokakta satılan kokoreç, pilav, tavuk döner ve boza gibi yiyeceklerden alınan numunelerde tifoya neden olan bakteriler tespit edildi.

DHA

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin araştırması kapsamında sokak lezzetlerinden 1 yıl boyunca numuneler alındı. Bu yiyeceklerin yüzde 10’luk kısımda tifoya neden olan ‘Salmonella’ bakterisi tespit edildi. Öğretim Üyesi Dr. Murat Doğan, “Yiyeceklerden aldığımız numunelerinin yüzde 65’inde de gıda zehirlenmelerine neden olan ‘Staphylococcus Aureus’ çıktı” dedi.

4’TE 1’İNDE ‘E.COLİ’

Her 4 yiyecekten 1’inde ‘E.coli’ bakterisinin bulunduğunu, bunun da dışkı kaynaklı olduğunu belirten Doğan, şöyle konuştu: “Yiyecekleri hazırlayanların hijyen düzeylerini de ölçtüğümüzde 100 üzerinden 34 puan aldılar. Ortamlar da gıda güvenliği açısından 100 üzerinden 30 puanda kaldı.” 

YÜZDE 90’I HİJYEN DEĞİL

Satıcılardan alınan el örneklerinden de her 10 kişiden 9’unda problem olduğu görüldü.