Yeni bir sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Canlı yayında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, koronavirüs salgını ve sokağa çıkma yasağı ile ilgili bilgi vermişti. Bir güncel açıklama da Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer'den geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın canlı yayında açıklamalarda bulunmuştu. Konuya ilişkin güncel bir açıklama da Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer'den geldi. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZUYOR MU?

Cuma gecesi saat 24.00 itibariyle başlayan sokağa çıkma yasağı pazar gecesi saat 24.00 itibariyle sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın canlı yayında koronavirüs salgını ne zaman biter? sorusuna “Sürecin ne zaman biteceği alınan tedbirlerin ne kadar başarıyla uygulandığına bağlı. Bir küçük kaçak ikinci bir dalgayı tetikleyebiliyor. Kesin olarak "bu tarihte biter" diye bir öngörüde bulunmak gerçekten çok zor. Sağlık alt yapımız virüse karşı çok güçlü. Bu süreç sona erdiğinde ekonomik olarak bu noktadan çok hızlı çıkacağımızı düşünüyorum. Yeni bir dünya mutlaka kurulacak. Aksi halde bir sonraki afet karşısında vereceğimiz cevap çok daha yıkıcı olabilir. Türkiye sağlam bir alt yapıya sahip olduğu için bu süreci iyi yönetti” şeklinde yanıt verdi.

İbrahim Kalın’ın yeni bir yasak olma ihtimaline ilişkin açıklamaları ise şu şekilde oldu;

“İkinci bir sokağa çıkma yasağı olabilir mi? Bunu dikkate alarak bununla ilgili kararlar biraz olayın seyrine göre şekillenir. Olabilir tekrar olabilir. Olayın seyrine göre izlememiz gereken bir konu.

Cuma gecesi keşke böyle bir panik havası hiç oluşmasaydı. Korkmayın, panik yapmayın ve sosyal mesafeyi koruyun. Bu tür sokağa çıkma yasağı ilanlarını hangi saatlerde yapsanız o bir iki saat içinde böyle marketlere hücum etme durumları ne yazık ki oluyor. O akşam açıklandıktan sonra da bir genelge de yayınlandı. Bir sıkıntı olmadı. Bu tür planlamalar yine olabilir.”

YENİ BİR SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLACAK MI?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer ise konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, sokağa çıkma yasağı sonuçlarının 10 gün sonra görülebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Tezer, yeni bir sokağa çıkma yasağı olacak mı? sorusuna ise şu ifadelerle yanıt verdi;

"Sağlık Bakanlığı değerlendiriyor, ona göre de çıkarımlar yapıyor. Bundan sonra da elbette ki vaka artış hızına göre gerekli değerlendirmeler ve uygulamalar yapılacaktır. Ocak ayının başından beri çalışıyoruz; neler olabilir, neler olmayabilir, hepsini masaya yatırıyoruz. Bu değerlendirmeleri, projeksiyonları Sağlık Bakanlığı'na sunuyoruz. Biz sonuçta tavsiye edici bir Bilim Kuruluyuz. Bundan sonra ne olacak? Hiç kimse bunun cevabını veremez. Bugün bile önemli. Çünkü vaka ne olacak? Dün iyiydi; ama bugün artışa geçebilir, yarın artışa geçebilir, belki başka bir uygulama gerekebilir. Önümüzü görmemiz gerekiyor. Yani önümüzde neler olacak. Uygulamaya aldığımız yasaklar, uygulamalar nasıl bir sonuç verecek?"

Hafta sonlarının piknik alanlarında, sokaklarda en fazla yığılmalarının olduğu zaman olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezer, 2 günlük sokağa çıkma yasağının etkilerine ilişkin, "Bu tür şeylerin tabii hemen ertesi gün etkilerini görmeyebilirsiniz, görmeyeceksiniz de zaten. Bunların, yaptığınız uygulamaların etkilerini 10 gün sonra ancak görebiliyorsunuz. Çünkü mikroorganizmanın kuluçka süresiyle, ortaya çıkış süresiyle alakalı. Ortalama 5-6 günde zaten hastalığın kuluçka süresi ortaya çıkıyor; ama 14 güne kadar da uzayabiliyor bu süre" dedi.