Sokağa bırakana ağır ceza

AK Parti'nin sahipsiz sokak köpekleri için hazırladığı taslak şekillendi. ‘Uyutma' yerine ‘ötanazi' ifadesi kullanılacak, sahiplendiği köpeğini ihmal edenin yeniden hayvan edinmesi yasaklanacak. Hayvanını sokağa atana verilen ceza 2 bin TL'den 50 bin TL'ye çıkarılacak.

Başıboş sokak köpekleri sorununu ortadan kaldırmak için AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yasal düzenleme taslağının detayları ortaya çıkmaya başladı. Üzerinde çalışılan ve önümüzdeki günlerde TBMM'ye gelmesi beklenen taslakta bu tür bir düzenlemeye neden ihtiyaç duyulduğuna da dikkat çekildi. Buna göre gerekçeler mevcut kanun sorunların çözümünde yetersiz kalması, başıboş köpek popülasyonunun son yıllarda kontrol edilememesi, artan kuduz vakaları, vatandaşın can güvenliğini ve yaşam alanını tehdit etmesi, kontrolsüz bağış kampanyaları sıralandı. 2018-2022 yılları arasında hayvana çarpma şeklinde 3 bin 476 trafik kazası ve bu kazalarda 67 ölüm, 5 bin 283 yaralanma vakasına da dikkat çekildi. Yasal düzenleme ile yapılacak değişiklikler ise şöyle:

BAKANLIK DENETLEYECEK

Uyutma yerine ötanazi ifadesi kullanılacak. Toplatılan Sahipsiz Hayvanlar Bakımevlerinde 1 ay içerisinde sahiplendirilmezse ötanazi uygulanması yapılacak.

Denetim yetkisi bakanlıkta olacak. Bu yetkiler valiliklere de verilebilecek. Belediyelere üç yıl içinde bakımevleri kurması görevi verilecek. Sadece sahipsiz hayvanlar sahiplendirilinceye kadar hayvanlara bakılacak.

Tüm hayvanlar bilgisi sisteme kaydedilecek ve takibi yapılacak. Denetimleri belediye ve zabıta ekipleri yapacak. Hayvanını sokağa atana verilen cezalardaki caydırıcılık da artacak. Mevcut yasada 2 bin lira olan ceza tam 50 bin liraya çıkarılacak. Sahiplendiği köpeğe bakamayan kişiler ömür boyu hayvan edinmeden men edilecek. Kontrollü hayvan tanımı yerine sahipli-sahipsiz hayvan tanımı gelecek.

TEKLİF, MECLİS KAPANMADAN YASALAŞACAK

Başıboş sokak köpeklerine ilişkin düzenlemede gözler Meclis'e çevrildi. Bu hafta AK Parti muhalefetin taleplerini dinleyecek, ortak bir çözüm aranacak. Ardından, konu bu alanda çalışan vekillerle istişare edilecek. Çalışmanın Meclis ayağını AK Parti Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu yürütecek. Tüm veriler toplandıktan sonra teklif oluşturulacak. Teklifin Meclis kapanmadan 10-15 gün içinde yasalaşması öngörülüyor.