Soçi’de karar zirvesi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, bugün Soçi’de bir araya gelecek. Görüşmede Astana süreciyle birlikte Suriye Halkları Kongresi’ne katılacak taraflar da karara bağlanacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Soçi’de bir araya geliyor. Kritik görüşmenin öncelikli maddelerini, Suriye ve bölgedeki son gelişmeler oluşturacak. Erdoğan-Putin görüşmesinde ilk madde, Suriye sorununun çözümü olacak. Türkiye İran ve Rusya’nın öncülüğünde oluşturulan Astana Zirvesi’nin geçtiğimiz ay yapılan toplantısında, Rusya’nın önerisi ile gündeme gelen “Suriye’nin Halkları Konferansı” ve konferansa katılacak taraflar, iki lider tarafından değerlendirilerek karara bağlanacak.

PYD DAVETİ GERİ ÇEKİLDİ 

Rusya, geçtiğimiz Ekim ayının son haftası toplanması planlanan konferansa için terör örgütü PYD’ye de çağrıda bulunmuştu. Türkiye’nin bu çağrıya itiraz etmesi üzerine Ankara-Moskova hattında yoğun diplomasi trafiği işletilmişti. Görüşmelerin ardından Rusya, önce konferansı ertelemiş, ardından da terör örgütü PYD’yi listeden çıkarmıştı. 

PKK’ya net itiraz

Türkiye’nin kırmızı çizgisi 

Bu konunu, Erdoğan ile Putin arasında Soçi’de bugün gerçekleşecek görüşmede de gündeme gelecek. Türkiye’nin ulusal güvenliği için de tehdit oluşturan PYD’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu olduğunu hatırlatacak olan Erdoğan, Ankara’nın bu konudaki hassasiyetlerini yineleyecek ve Türkiye’nin “kırmızı” çizgilerine bir kez daha dikkat çekecek. 

S-400’ler ve enerji işbirliği masada 

Görüşmede Türkiye’nin Rusya’da alacağı S-400 füzelerin teslimatı, ortak üretimi ve modernizasyonu konusunun da gündeme gelmesi bekleniyor. Yine enerji konuları, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği konuları da masada olacak. Türkiye’yi enerji dağıtım üssü haline getirecek olan Türk akımı projesinin inşasında ve Akkuyu Nükleer santralinde gelinen aşamalarda iki liderin değerlendireceği başlıklar 

arasında yer allıyor. 

Çatışmasız bölge işliyor 

İki liderin buluşmasında, Ankara, Moskova ve Tahran’ın mutabakata vardığı “Çatışmasız Bölge” uygulamasına ilişkin değerlendirmeler de masada olacak. “Çatışmasız Bölge” uygulamasının denetimi için bölgeye gönderilen askeri birliklerin çalışması ve eş güdümü ele alınacak. Türkiye uygulama doğrultusunda Suriye’nin İdlib bölgesine asker sevkıyatı yapmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önümüzdeki günlerde İdlib operasyonununu YPG’nin bulunduğu Afrin’e doğru genişletmesi bekleniyor.

UCAK KRİZİNDEN SONRA DOKUZUNCU BULUSMA 

Uçak krizinin ardından atılan adımlarla Türkiye ve Rusya arasındaki iletişim daha önce hiç olmadığı kadar ileri bir seviyeye taşındı. Putin ve Erdoğan, son dönemde sık sık görüşüyor. 

FETÖ’nün ihanet planları kapsamında Rus uçağının düşmesi ile Ankara-Moskova arasında başlayan kriz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’ın karşılıklı olarak attıkları adamlarla aşılarak, yeniden normalleşmeye dönüldü. Uçak krizi sonrası Erdoğan ve Putin 8 Defa yüz yüze görüştü. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk yurt dışı gezisini Rusya’ya yaptı. 9 Ağustos 2016’da St. Petersburg’da gerçekleşen görüşme uçak krizi sonrasında da ilk yüz yüze temas olarak tarihe geçti.

TELEFONLAR DA HEP AÇIK 

İkili daha sonra Ankara, İstanbul, Moskova ve Soçi’de bir araya geldi. Putin ve Erdoğan Çin’de ve Almanya’da düzenlenen G 20 zirvesinde ve yine Çin’de düzenlene İpek Yolu Zirvelerinde buluştu.  Bugün yapılan toplantı, uçak krizi sonrasında ikili arasında gerçekleşecek 9’unuc toplantı olacak.  İki lider bu süreçte yüz yüze görüşmenin yanı sıra telefonla da defalarca bölge sorunları konusunda görüş alışverişinde bulundu. 

Stratejik ortaklık kuruldu  

“Uçak” krizinin aşılması sonrasında Türkiye ve Rusya arasında her geçen gün güçlenen ilişkiler, Erdoğan ve Putin’in karşılıklı adımları sayesinde stratejik ortaklık ve iş birliğine dönüştü. Başta Suriye olmak üzere bölgesel krizlerin çözümü için ortak çaba harcayan iki lider, Soçi’de yapacakları görüşmede atılacak yeni adımları belirleyecek. 

KORFEZ KRİZİ İCİN İKİNCİ TUR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin görüşmesinin ardından 13-15 Kasım’da Kuveyt ve Katar’a ziyaret gerçekleştirecek. Erdoğan’ın Kuveyt ziyaretinde iki ülke arasında müzakeresi tamamlanan anlaşmalar imzalanacak. Katar ziyareti sırasında ise Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite’nin Üçüncü Toplantısı gerçekleştirilecek. Erdoğan ziyaretleri sırasında Kuveyt ve Katar ile ikili ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınacak. Görüşmelerde Sudi Arabistan öncülüğündeki körfez ülkelerinin Katar’a yönelik yaptırımları ve bölgesel gelişmelerde değerlendirilecek. Erdoğan krizin ardından da Körfez turu düzenlemişti. Erdoğan, bu kez Suudi Arabistan’a ise gitmiyor. 

İki lider etkili oldu

Körfez krizinin yumuşatılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Cabir El Ahmed El Sabah’ın arabuluculuk çabaları etkili olmuştu.

İstanbul’da sürpriz toplantı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mabeyn Köşkü’nde, Başbakan Yıldırım, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile bir araya geldi. 

Haftasonunu İstanbul’da geçiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. Beşiktaş’taki Mabeyn Köşkü’ne gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüştü. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı. Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’ya gerçekleştireceği ziyaret ve Başbakan Yıldırım’ın ABD ziyaretinin gündeme geldiği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın resmi programında Başbakan Yıldırım ve Orgeneral Akar ile görüşmesi yer almıyordu.