Skorsky ve Kobra savaş helikopterlerinin teknik özellikleri

Skorsky ve Kobra savaş helikopterleri teknik özellikleri nelerdir vatandaşlar tarafından sıklıkla soruldu.

Ülkemizde yaşanan hain darbe girişimi sonrasında halkın üzerine hangi savaş helikopterleri ateş açtı çok merak ediliyor. Bunların arasında oldukça dikkat çekici olan Skorsky ve Kobra savaş helikopterleri de sadece bir kaçıdır. Amerika, Arjantin, Çin gibi birçok ülke de bulunan Skorsky savaş helikopteri özellikleri itibarıyla yüksek rütbeli komutanlar tarafından birliklere gitmek için kullanılmaktadır. 

SKORSKY SAVAŞ HELİKOPTERİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

ABD, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahreyn, Brezilya, Bruney, Çin, Fas, Filipinler, Güney Kore, İsrail,Japonya, Kolombiya, Malezya, Meksika, Mısır, Suudi Arabistan, Tayland ve Türkiye tarafından kullanılıyor. Hizmete ilk defa ABD ordusunda 1978 yılında girdi. 

Sikorsky UH-60 Kara Şahin, birçok görevde kullanılabiliyor. 11 tam teçhizatlı askeri veya 1.170 kg yükü taşıyabiliyor. Ayrıca halatla 4.050 kg yükü çekebilir. Kara Şahinler yangın söndürme, kurtarma ve ambulans olarak da kullanılabiliyor.

Maliyeti yaklaşık 5.9 milyon Amerikan doları. Maliyet bakımından piyasadaki en pahalı helikopterlerden bir tanesi.
Helikopterler temel olarak Sikorsky'nin Stratford, Connecticut'da bulunan tesislerinde üretiliyor. Ayrıca lisanslı olarak Güney Kore ve Japonya'da da üretiliyor.

Sikorsky UH-60 Kara Şahin helikopterlerini aynı zamanda MİNİGUN diye tabir edilen silah da monte edilebiliyor. 15 Temmuz gecesi Ankara da halkımız helikopterlerden bu silahla tarandı.

KOBRA SAVAŞ HELİKOPTERİ TEKNİK ÖZELLİKLERİ

AH-1 Kobra, Bell Helicopter firması tarafından üretilen tek ve çift motorlu taarruz helikopteri. Türünün öncülerindendir ve modelleri bugün dünyanın birçok ordusu tarafından hâlâ kullanılıyor. Yüksek performans ve ateş gücünü küçük bir gövdeye sığdırmış nadir savaş helikopterlerinden.


 
AH-1 helikopterleri Amerikan ordusunun taarruz helikopter filosunun belkemiğini oluşturmaktaydı fakat Ordu yeni alınan AH-64 Apachelerle değiştirildi. Buna rağmen AH-1 helikopteri Güney Kore, İsrail, İran, Japonya, Pakistan, Tayvan ve Türkiye başta olmak üzere diğer uluslar ve ordular tarafından kullanılmaya devam edilme.. 


 
Ayrıca çift motorlu verisiyonları Amerikan deniz piyadeleri kolordusunda ana taarruz helikopteri olarak kullanılmaya devam ediliyor. Bazı ihtiyaç fazlası AH-1 helikopterleri de yangın söndürme helikopterlerine dönüştürüldü.
15 Temmuz gecesi hain teröristler tarafından Mit yerleşkesinin vurulmasında ve meclise yapılan saldırıda Cobra helikopterleri kullanıldı.

Yusuf Akbaba/aksam.com.tr