Sizinle iftihar ediyoruz

Başkan Erdoğan, “Karabağ operasyonu bizim için iftihar meselesi. Erivan'ın uzatılan barış elini tutmasını ve gerekli adımları atmasını bekliyoruz” dedi.

Başkan Erdoğan, Karabağ'daki son zaferin iftihar vesilesi olduğunu vurguladı ve şu çağrıyı yaptı: "Ermenistan'ın artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz."

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine Nahçıvan'ı ziyaret etti. İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılanan Başkan Erdoğan, Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı'nıh temelini attı, ardından da Onarım Üretim Askeri Kompleksi'ni hizmete açtı.

İFTİHAR VESİLESİ OLDU

Erdoğan ve Aliyev, yaklaşık 1 saatlik ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantı düzenledi. Nahçıvan'dan bölge barışı için önemli mesajlar veren liderler, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişeceğini vurguladı. Son günlerde bölgede kritik gelişmelerin yaşandığına vurgu yapan Erdoğan, Azerbaycan'ın İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından geçen üç yıla yakın süre boyunca defaatle dile getirdiği meşru ve haklı endişelerine gereken karşılığı maalesef bulamadığını söyledi. Erdoğan, Azerbaycan'ın kendi egemen topraklarında bir antiterör operasyonu gerçekleştirmek durumunda kaldığını belirterek, "Operasyonun son derece kısa bir süre içerisinde sivillerin haklarına azami hassasiyet gösterilerek başarıyla tamamlanması bizler için iftihar vesilesi olmuştur" ifadelerini kullandı.

ARTIK SAMİMİ OLUN

Azerbaycan ordusunun, Türk milletinin adalet ve merhametini bir kez daha tüm dünyaya gösterdiğini belirten Erdoğan, Erivan'a şu mesajı gönderdi: "Son zaferle birlikte bölgede kapsamlı bir normalleşme için yeni fırsat pencereleri açılmıştır. Bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Ermenistan'ın kendisine uzatılan barış elini tutmasını ve artık samimi adımlar atmasını bekliyoruz. Her zaman vurguladığım gibi barışın kaybedeni olmaz. Bölgemizde barış, huzur ve refahın tesisi halklarımıza olan borcumuzdur. Biz bu borcu ifa etmek noktasında kararlıyız, samimiyiz. Temennimiz, muhataplarımızın da aynı samimiyeti göstermesidir."

Erdoğan, Aliyev'le imzaladıkları Şuşa Beyannamesi'nin ilişkileri müttefiklik seviyesine yükselten bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi. Temeli atılan Iğdır-Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin önemine vurgu yapan Erdoğan, "Bu proje Azerbaycan'la enerji alanındaki ortaklığımızı daha da derinleştireceği gibi Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı sağlayacaktır. Kars-Nahçıvan Demiryolu projesinin yanı sıra toplu konut ve elektrik enerjisiyle ilgili alan anlaşmalar az önce imzalandı. Böylece ulaştırma, lojistik ve enerji alanlarındaki ilişkilerimizi geliştirme irademizi tekrar ortaya koyduk" ifadelerini kullandı.

3 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Azerbaycan arasında Nahçıvan'da 3 anlaşma imzalandı. Başkan Erdoğan ile İlham Aliyev Kars-Nahçıvan Demiryolu Projesi'ne İlişkin Niyet Protokolü, Kahramanmaraş İlinde Konut Binaları, İlkokul, Anaokulu, Kültür Merkezi İnşaatına İlişkin İşbirliği Anlaşması ve elektrik enerjisiyle ilgili mevcut işbirliğinin devamını içeren anlaşmalara imza attı.

EGEMENLİĞİMİZ TAM SAĞLANDI

Azerbaycan lideri İlham Aliyev ise Karabağ'da gerçekleştirilen antiterör operasyonuyla ülkenin egemenliğinin tam sağlandığını vurguladı. Azerbaycan halkının Türkiye'nin manevi desteğinizi hiç bir zaman unutmayacağını vurgulayan Aliyev, "Üç yıl önce 2. Karabağ Savaşı'nda işgale son vermiştik, 5 günde ise egemenliğimizi tam sağladık. 24 saatten az süren antiterör operasyonunda ise Azerbaycan arazilerinde yasa dışı konuşlandırılan Ermenistan ordusu teslim oldu, şartlarımızı kabul etti" diye konuştu. Erdoğan'ın BM kürsüsünden verdiği Karabağ mesajlarının kardeşlik adımının göstergesi olduğunu kaydeden Aliyev, "Biz Bir birimize destek vererek biz bölgesel konuları da doğru istikamete yöneltiyoruz. Bölgede barış ve istikrar olsun, savaş olmasın istiyoruz" şeklinde konuştu.