Sivillere füze! Rus ordusu kentleri hedef alıyor

Kiev'de beklemediği bir direnişle karşılaşan Rusya, kent merkezindeki 26 katlı binayı füzeyle vurdu.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de dün sabah gün ağarır ağarmaz sokak çatışmaları başladı, ordu birlikleri işgalci Ruslarla göğüs göğüse çatıştı. Kentin çeresinde sivil direnişçiler de sızmaya çalışan Rus askerlerinin peşine düştü. Sosyal medyaya yansıyan bir görüntüde, Ukraynalı sivil direnişçilerin Rus askerlerini etkisiz hale getirdiği görüldü.

BAŞKENT ATEŞ ALTINDA

Kiev'in bazı noktaları Ruslar tarafından füzelerle vuruldu. Kiev Havalimanı'nın yakınlarına füzeler düşerken, sivillerin yaşadığı 26 katlı bir bina da hedef oldu. Cumartesi sabahının ilk ışıklarında gerçekleşen saldırının ardından bina paramparça oldu. Ukrayna Ulusal Polisi, Mariupol kentinin doğusunda bulunan Sartana kasabasında da Rusya'nın hava saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin de yaralandığını, 40 evin hasar gördüğünü duyurdu. Kiev'de sokağa çıkma yasağının süresi pazartesiye kadar uzatıldığı açıklandı.

ÜÇÜ ÇOCUK 198 KİŞİ ÖLDÜ

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko yaptığı açıklamada, Kiev'de gece boyunca çıkan çatışmalarda düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi. Çatışmalarda 3'ü çocuk 198 Ukraynalının hayatını kaybettiği bildirildi. Ukrayna ordusu, 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu. Ayrıca Rusya'ya ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter ve 102 tankın da şimdiye kadar imha edildiğini ekledi.

'KENDİ UÇAĞIMIZI VURDUK'

Rusya Deniz Kuvvetleri, "Savaş gemimiz 'dost ateşi' ile Karadeniz'de bir uçağımızı vurdu" açıklaması yaptı. Ukrayna Hava Kuvvetleri ise uçağı kendilerinin düşürdüğünü açıkladı. Ukrayna, Rus uçağının düşmesinin ardından yayınladığı mesajda, "Karadeniz'de Füze Birimleri tarafından Rus Su-30 savaş uçağı imha edildi. Cehenneme hoş geldiniz!" ifadeleri yer aldı.

SIĞINAKTA DOĞDU UMUT IŞIĞI OLDU

Kiev'de gece gündüz patlama ve siren seslerinin arasında sığınakta bir bebek dünyaya geldi. Kiev Metrosu Başkan Yardımcısı Natalya Makagon tarafından yapılan açıklamada, "Bebek metrolarda değil başka bir sığınakta doğdu" denildi.

KARADENİZ'DEN KRUZ FÜZELERİ ATILDI

Karadeniz'den Ukrayna'ya yönelik Kruz füzeleri atıldı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları, kruz füzeleri ateşlendiğini doğruladı.

RUSYA YASAKLI SİLAH KULLANDI

İşgalci Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk'te bir hastane yakınlarına balistik füze attığı bildirildi. Donetsk'in Ukrayna kontrolündeki bölümünde yer alan Vuhledar İlçesi'ndeki hastanenin hemen dışına yerel saatle 10.30'da düşen balistik füzenin misket bombaları taşıdığı açıklandı.

PUTİN'İN ASKER TALEBİNİ KAZAKİSTAN REDDETTİ

NBC News televizyonunun haberine göre; Kazakistan'dan asker desteği isteyen Putin'in bu isteği Kazakistan lideri Tokayev tarafından reddedildi. Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Kazakistan'a teşekkür etti.

İNGİLTERE: RUSYA'NIN İLERLEYİŞİ YAVAŞLADI

İngiltere Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya'nın yaşadığı lojistik sorunlar ve direniş karşısında Ukrayna'daki ilerleyişinin yavaşladığı ifade edildi. Kiev'in kontrolünün ele geçirilmesinin Rusya'nın öncelikli hedefi olduğu vurgulandı.

SABOTAJCILAR YAKALANDI

Dinyeper Nehri'nin kıyısındaki Nikopol şehrinde Ukrayna ordusu üniforması giymiş bir Rus sabotaj grubu yakalandı.

YARALI RUS ESİRLERİ TEDAVİ ETTİLER

Yaralı Rus savaş esirlerinin Ukrayna hastanelerinde tedavi edildiğini gösteren görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Bir görüntüde Ukrayna askerinin Rus askere pansuman yaptığı görüldü. Öte yandan Ohmatdyt Hastanesi'nden yaralı çocukların fotoğrafları geldi. 7 yaşında bir çocuğun ağır yaralı olduğu bildirildi.

ZELENSKİ SOKAKTAN MESAJ VERDİ: TAHLİYE ARACI DEĞİL SİLAH GÖNDERİN

Ukrayna lideri Zelenski, Kiev'deki başkanlık binasının yakınlarından paylaştığı video mesajında "Silah bırakmayacağız" dedi.

Ukrayna lideri Zelenski, ABD tarafından yapılan "siz ülkeden tahliye edelim" öneresine, "Bize tahliye aracı değil, silah ve mühimmat gönderin" diye cevap verdi. Hakkında çıkan ülkeyi terk etti iddialarına Twitter hesabından paylaştığı bir video ile yanıt veren Zelenski, Kiev'deki Gorodetsky Evi'nin önünde,

"Ordumuzu silah bırakmaya çağırdığım ve tahliye edildiğime dair internette çok fazla sahte bilgi var. Yalan haberlere inanmayın. Ben buradayım. Devletimizi savunacağız" diye konuştu. Zelenski'nin ABD'ye verdiği yanıt sosyal medyada övgüyle karşılandı. Ukraynalı lider, daha önce yaptığı bir konuşmada savaşmaya devam etme sözü vererek, "Bize saldırdığınızda yüzlerimizi göreceksiniz. Sırtlarımızı değil" demişti.

PLANLARINI BOZDUK

Zelenski, "Düşman saldırılarını başarı ile püskürttük. Kiev ve başkentin etrafındaki kilit şehirler ordumuz tarafından kontrol altında. İşgalciler devletimizi bloke etmek ve ve buraya kuklalarını koymak istiyor ancak düşmanın planlarını bozduk" dedi.

TÜRKİYE ATEŞKES İÇİN ÇALIŞIYOR

Başkan Erdoğan, Ukrayna lideri Zelenski ile telefonda görüştü. Erdoğan, ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Zelenski de Erdoğan'a teşekkür etti. Zelenski, Aliyev'le de telefonla görüştü. Zelenski, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'na yardımları için teşekkür etti. Zelenski yaptığı açıklamada "Aliyev ve Erdoğan, Rusya ile müzakere konusunda aracı olabileceklerini teklif etti" dedi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Ukraynalı mevkidaşı Reznikov ile görüştü. Bakan Akar, Türkiye'nin insani yardım konusunda üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini ifade etti.