Siverek'te istihdam sorunu tarih olacak

Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, birçok projesiyle halkın takdirini kazanırken, istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalarla ilçede, işsizlik sorununu çözüme kavuşturuyor.

Uzun yıllardır yapılması planlanan ancak yapımı yılan hikayesine dönen Siverek Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) Ayşe Çakmak'ın belediye başkanı seçilmesiyle çalışmalar hızlandırıldı. İstihdamın artırılması ve işsizliğin minimum düzeye indirgenmesi amacıyla Organize Sanayi Bölgesi'nin faaliyete başlaması için olağanüstü çaba harcayan Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, sık sık Ankara'da temaslarda bulunuyor. Çakmak'ın temaslarının ardından altyapısı tamamen biten OSB'deki 80 alanın 42 tanesi fabrikalara tahsis edildi. 100 hektar üzerinde yapımı devam eden OSB'de altyapı çalışmaları tamamlanırken yatırımcılar cazip teşviklerden yararlanmak için adeta sıraya girdi, alanın yüzde 50'nin üzerinde fabrikalara tahsisi tamamlandı. İlk fabrikaların faaliyete başlamasıyla kentteki işsizlik sorununun çözüme kavuşmasının yanı sıra mevsimlik işçilik minimum seviyeye inecek. Siverek artık göç veren değil, göç alan bir kent olacak.

OSB'YE 25 MİLYONLUK YATIRIM

Siverek Belediyesi'nin de 25 milyon liralık yatırım yapacağı OSB'de kuracağı 2 fabrikada çalışacak personel sayısının yüzde 40 kadın çalışandan olması hedefleniyor. OSB'nin cazip teşviklerle yatırımcıların dikkatini çektiğini aktaran Çakmak, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın teşvik bülteni verilerine baktığımızda özellikle bölgemizde cazip teşvikler olduğunu görüyoruz. Bu da yatırımcının dikkatini bölgemize çekiyor ve bu sayede yatırımlar bölgemize kayıyor. Bu da bölgemizi yatırım için cazip hale getirirken biz de en büyük istihdam atağımızı OSB'de kuracağımız fabrikalarımızla yapacağız. Sadece bizim fabrikalarımızın tamamlanarak üretime hazır hale gelmesiyle yaklaşık 700 aileye daha istihdam sağlayacağız. Bu istihdam sayısının da en az yüzde 40 oranında kadın çalışan olmasını hedefliyoruz. Yani kadınlarımıza destek ve pozitif anlamda ayrımcılık yapıyoruz" diye konuştu.

Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak

KADINLAR İŞ HAYATINA KAZANDIRILIYOR

Kadın istihdamına büyük önem veren ve göreve başladığı tarihte ilk olarak Siverek Belediyesi'nde idari personel sayısındaki kadın sayısını yüzde 70 artıran Başkan Ayşe Çakmak, bölge belediyeleri arasında bir ilke imza atarak tarihe geçti. Daha sonra belediye bünyesinde S.S. Siverek Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni hayata geçiren Çakmak, özel bir dondurma firmasıyla yapılan anlaşma ile 'En güzel destek kadınlara meslek' projesi kapsamında dezavantajlı durumdaki kadınları 'Hobbit Evleri'nde istihdam etti. Yürütülen çalışmalar kapsamında kooperatif bünyesinde yapımı devam eden 'Sera Projesi'nin tamamlanmasıyla ilk etapta yaklaşık 60 kadının daha istihdam edilmesi hedeflenirken yeni yapılacak seralarla bu sayının artırılması planlanıyor.

TARİHİ SİVEREK KALESİ RESTORE EDİLİYOR

Zamanla kent merkezinde kalan Siverek Kalesi'nin restore edilmesi konusunda temaslarda bulunan Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, şunları söyledi: "Restorasyonun tamamlanmasıyla kale daha modern bir görüntüye kavuşacak ve kent trafiğini de rahatlatmış olacağız. Kısaca tarihimize sahip çıkma noktasında elimizden geleni yapıyor ve bu tarihi gelecek kuşaklara aktarmakta kararlıyız. 6 milyon 200 bin liralık hibe ile bölgede çevre düzenlemesi, bungalov evleri, spor parkurları, zipline ve seyir terasları yapıyoruz. Bu sayede bölgeye olan ilginin daha da artacağını düşünüyorum."

KENT ORMANI NEFES ALDIRIYOR

Kentin çehresini değiştirmeye yönelik projeler üretmeye devam eden Siverek Belediyesi, Kent Ormanı projesini tamamladı. Proje çalışmaları kapsamında 80 bin metrekare alanda yapımına başlanan Kent Ormanı'nda yürüyüş yolları, çocuk oyun grupları, kamelyalar ve dinlenme alanları tamamlandı. Çevresi çitlerle kapatılan alanda Park ve Bahçeler Müdürlüğünce yaklaşık 3 bin çeşitli ağaç dikilirken su ve zaman israfının önüne geçilmesi amacıyla otomatik sulama sistemi döşendi. Işıklandırma çalışmalarının tamamlandığı devasa projede alanın tamamı çimlendirildi. Alanda incelemelerde bulunan Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, Kent Ormanı'nın vatandaşların hizmetine sundu. Çakmak, "Siverek halkımızı 80 dönüm alan üzerine kurduğumuz çok güzel bir ormana kavuşturduk" dedi.

OFİS PARKTA SONA GELİNDİ

Siverek Belediye Başkanı Ayşe Çakmak'ın girişimiyle yapımına yeniden başlanan Ofis Park çalışmalarında sona yaklaşıldı. Devam eden yargı süreci nedeniyle atıl durumda bırakılan Ofis Park'ta, Çakmak'ın belediye başkanı seçilmesinin ardından çalışmalara yeniden başlandı. Park ve Bahçeler Müdürlüğünce yürütülen projede 22 bin metrekare alana sahip parkın 19 bin metrekaresi yeşil alan 3 bin metre karesine ise kütüphane ve idari binalardan oluşuyor. Sivereklilerin merakla beklediği alanda çocuk oyun alanlarının yanı sıra kafeterya, yürüyüş yolları, kütüphane, kapalı açık otopark, yapay gölet, süs havuzları ve dinlenme alanları gibi sosyal donatılar yer alıyor. Çalışmalarında sona yaklaşılan parkın bir süre sonra hizmete açılacağı bildirildi.

MEVSİMLİK GÖÇÜ ENGELLEYECEĞİZ

Sera sayısıyla beraber istihdamın da artacağı projede mevsimlik işçiliğin de önüne geçilecek. Projenin her adımıyla yakından ilgilenen Başkan Çakmak, seranın üretime geçmesiyle kurulacak paketleme tesisinde ürünlerin markalaştırılması düşünülüyor. Kadınların iş hayatındaki rolünü ve kadın istihdamını artırma noktasında çalıştıklarını dile getiren Belediye Başkanı Ayşe Çakmak, şunları söyledi: "Hem aile hem ülke ekonomisine katkısının büyük olacağını düşündüğümüz için kadınlarımızı kadın kooperatifi bünyesinde toplamaya çalışıyoruz. Çeşitli firmalarla iş birliği çerçevesinde başlattığımız bu projelerle tüm kadınlarımızın memnuniyetini yüzlerinde görebiliyoruz. Kadın kooperatifimizin sera projesiyle birlikte bütünleşmiş bir şekilde geleceğe dair sürdürülebilirliğini de gerçekleştirebileceğimiz projelerin devamı niteliğinde de daha iyi noktalara geleceğimize inanıyorum. Şu anda kadınlarımızı iş sahibi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bunun yanı sıra sera projesiyle birlikte 60 ailemizin mevsimlik göçünü engellemiş ve bu 60 ailemizin çocuklarıyla birlikte iş sahibi olmasını sağlamış olacağız. Söz konusu 60 kişilik istihdam ilk etap için geçerli ki daha sonra yapılacak seralarla bu sayının çok daha fazlasını istihdam etmiş olacağız."

SU PROJESİNİN BİTMESİ HAYATİ BİR KONU

Gün geçtikçe artan nüfusu ve coğrafi alan büyüklüğüyle dikkat çeken Siverek'te 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı Siverek İçme Suyu Projesi'ndeki çalışmalarında sona gelindi. Yüklenici firmanın iş bırakması nedeniyle uzun süre aksayan çalışmalar, Ayşe Çakmak'ın belediye başkan adaylığı sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi vermesiyle yeniden başladı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen ve kent merkezindeki isale hatlarının döşenmesinin tamamlandığı projenin yıl sonunda tamamlanması öngörülüyor. Arıtma tesislerinde incelemelerde bulunan Başkan Ayşe Çakmak, DSİ ve yüklenici firma yetkililerinden bilgi alarak, "Siverek'in önümüzdeki 50 yıl boyunca su sorunu olmayacak" dedi.

BAŞKAN'A TEŞEKKÜR

Belediye başkanı adaylığı sürecinde özellikle su projesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdiğini belirten Başkan Çakmak, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki tutumu Siverek ve benim adıma çok sevindiriciydi. Milletvekilimiz Mehmet Kasım Gülpınar ile birlikte bizi kabulünde adaylık sürecimizde Siverek'in böyle bir sorunu olduğunu dile getirmiştik. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu talepte bulunduk. Sayın Cumhurbaşkanımız da Siverek'e bir hediye olsun sizin adınıza da böyle bir çalışmayı başlatalım diyerek bizi kırmadı, büyük bir proje olduğu için çok büyük bir maliyeti var. 221 milyon gibi büyük bir rakama sahip. Bu şartlarda Siverek'e yapılmış çok büyük bir yatırım diye düşünüyorum. Şu an bölgede devam eden en büyük projelerin başında geliyor. Projemizin hem geçmiş olması hem de çalışma boyutunun bu seviyeye gelmiş olması bizi gerçekten sevindirdi. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımıza hemşerilerim adına çok teşekkür ediyorum" dedi.