Sivas Kongresi'nin 101. yıl dönümü!

Milli Mücadele'nin mihenk taşı olan Sivas Kongresi'nin 101. yıl dönümü kutlanıyor.

Milli Mücadele'nin mihenk taşı olan Sivas Kongresi'nin 101. yıl dönümü kutlanıyor. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından "manda ve himaye" fikrinin reddedilerek ulusal bağımsızlık düşüncesinin benimsendiği, ulusal kurtuluş mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı Sivas Kongresi, 4 Eylül 1919'da gerçekleştirildi. Peki, Sivas Kongresi kararları nelerdir?

SİVAS KONGRESİ SÜRECİ

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesini Amasya'dan sonra, 27 Haziran 1919'da ''güvenilir kent'' olarak gördüğü Sivas'a gelerek sürdürdü. Sivas'ta yapılan toplantıda ülkenin durumu görüşülerek en kısa zamanda kentte milli bir kongre yapılmasına karar verildi.

Erzurum Kongresi’ne katılmak üzere Amasya'dan ayrılan Mustafa Kemal Paşa, 27 Haziran 1919 günü Sivas'a geldi ve Sivas halkı tarafından coşkuyla karşılandı.

Sivas'a 2 Eylül 1919 günü yeniden gelen ve 18 Aralık 1919'a kadar burada kalan Mustafa Kemal Paşa ve beraberindeki heyet tarafından 4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14.00'te bugünkü Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi yapıldı.