Site devleti!

‘Mafya yönetim' skandalı vatandaşı yıldırdı. Site değil, esir kampı! İstanbul Tuzla'daki bir sitenin geçici yönetiminin uygulamaları, vatandaşları canından bezdirdi. Vatandaşa sosyal mesafeyi bozduğu gerekçesiyle yetkisiz şekilde ceza kesiliyor, ödemeyen otoparka alınmıyor. Hatta kimi zaman site sakinlerinin işyerlerine şikayet mailleri gönderiliyor.

BÜLENT ŞANLIKAN

Yayla Mahallesi Tuzla'da bulunan 250 dairelik Şahsuvaroğlu Ambiyans Sitesi'nde, inşaat firması geçici olarak site yönetimini üstlendi. Son 3 aydır yönetimin yapmış olduğu bazı uygulamalar ve cezalar site sakinlerini canından bezdirdi. Site yönetiminin vatandaşlara 'Asgari ücret cezası' kestiği, işyerlerine kovulmaları için mail attığı, site içinde daire sakinlerine maske takmamak ve sosyal mesafeye uymamaktan ceza kestiği, çocukların çimlerde oyun oynamasının da yasak olduğu iddia edildi.

CEZAYI TAHSİL ETMEYE ÇALIŞIYOR

Ceza kesilen daire sakinlerinin avukatı ve site sakini Hakan İnci, "40 tane kat malikinin avukatlığını yapıyorum. Özellikle Kişisel Verileri Koruma Kanunu'na aykırı şekilde, kamera görüntülerini alarak insanların şirketlerine mailler atılıyor. Buna ilişkin 3-4 tane dava açtık. Kendisine muhalif gördüğü kişilerin terörist ve çete olduğunu yaftalayarak bunların işlerinden atılmasını talep ediyorlar. Polis çağırdığımızda, 'Ceza kesme yetkisi tamamen valiliklerdedir, kaymakamlıklardadır' diyorlar. Yönetim, asgari ücret cezası adı altında bin TL ceza kesiyor. Bunu valiliğe de göndermiyor, kendisi tahsil etmeye çalışıyor. Cezayı da icraya koyuyor. Kendisini alacaklı görüyor."

OĞLUNU YÖNETİCİ ATADI

Yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunan Av. İnci, site yönetiminde bir şirketin bulunduğunu ve şirket yöneticisi Nihat Şahsuvaroğlu'nun, öz oğlunu vekaleten siteye yönetici olarak atadığını belirtti. İnci, "Bu şahsa ait 42 bağımsız bölüm hiçbir aidata katılmıyor. Son bir haftadır seçim tarihi açıklandığından beri yönetim, dava açan kat maliklerini çeşitli bahanelerle otoparklara almamaya başladı. Site Yöneticisi Mehmet Emin Şahsuvaroğlu ile Site Müdürü ise Yusuf Erbasan'dan davacı ve şikayetçiyim" dedi.

Yönetim tarafından vatandaşa gönderilen yazıda 'site yaşam kurallarına uymamaktan' bin TL ceza kesildiği belirtiliyor.

100'e yakın site sakini, önceki gece alkışlar eşliğinde, yönetimi istifaya çağırdı.

'ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYORUZ'

Site sakini Bora Ergünsel ise, şunları söyledi: "5 kuruş borcu olmayan insanın elektriği, suyu, doğalgazı kesilirse zorla ne hissederse onu hissediyorum. Her akşam polisle geldiğimiz an kapılarımız açılıyor. Tek sorunumuz birilerine itiraz etmek, hesap sormak. Ölüm tehditleri alıyoruz, siteye sokulamama tehditleri alıyoruz. Kayıtların hepsi mevcut. Evde koronavirüsten yattığımız bir dönemde bile başka bir yerde bulunup dükkan bastığımız iddiasıyla mahkemeye verildik. Tehditler ve yıldırma politikasıyla başımıza gelmeyen kalmadı. Evde huzurla oturmak isterken günümüz akşamımız sürekli karakolda geçiyor."

KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİ ALMAK KANUNEN SUÇ

Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri ve Tüketiciler Derneği Başkanı Avukat İbrahim Güllü, AKŞAM'a konuştu: "Site yönetimleri değil, Kat Malikleri Kurulu karar alabilir. Site yönetiminin, para cezası kesme yetkisi yok. Yönetimin, kamera görüntülerini paylaşması kişisel verilerin korunması kapsamında suçtur. Özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş olur. Bu durumda kat maliklerinin şikâyet ve tazminat hakkı doğar. Pandemi kurallarının ihlalinde ceza yetkisi valilik ve kaymakamlıktadır. Kat malikinin site yönetimine borcu olması, o kişilerin site imkanlarından faydalanma hakkını engellemez. Alacak söz konusu ise icra takibiyle tahsilat yapılmalı."

HER ŞEY ÇİT ÇEKİLMESİYLE BAŞLADI

Sitede oturan Av. Didem Kasapoğlu İnci, AKŞAM'a konuştu: "Sitede hem kat malikiyim hem de 40'a yakın kat malikinin avukatlığını eşimle birlikte üstleniyoruz. Bizzat firmanın yetkilerinden oluşan bir kadro tarafından yönetiliyoruz. Müteahhit firma yetkilisi de aynı zamanda sitede ikamet ediyor. Kendimizi esir kampında gibi hissediyoruz. Bin liralara yakın aidat ödüyoruz. Sitenin ortak alanından kendisine çit çekmek suretiyle işgalleri mevcuttur. Bununla da ilgili Anadolu 8'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nde bir tespit yaptırdık. Bu tespitin ardından site yönetimi bizimle birlikte 40 kat malikine karşı hukuk dışı eylemler başlattı. Şöyle ki; sitede maskesiz yürüdüğümüz iddia ederek 2 bin TL'ye yakın cezalar kesilmeye başlandı. Ardından su vanalarımız söküldü. Cezaları ödemediğimiz gerekçesiyle sitemizdeki ortak mülkiyetimiz olan kapalı otoparklara alınmamaktayız. Şahsımıza tehditler ve hakaretler mevcuttur. Bu şahıs hakkında soruşturma tamamlandı ve ceza davası açıldı."

AİDATLAR KİRAYLA YARIŞIYOR!

Güven ve huzur içerisinde yaşamak için siteden ev kiralayan ya da alan vatandaşlar, yaşadıkları sorunları sikayetvar.com adresinde dile getiriyor. En çok aidat ücretinden yakınan şikayetlerden bazıları:

Ezgi - 2 hafta önce / Metropol İstanbul Sitesi: Aidat ücreti, size yansıtılan kiranın yüzde 50'sinden dahi fazla olabilir. Tanesine 50 TL verdiğiniz giriş kartlarının ücretlerini çıkışta alamazsınız. Gecikmiş 1 tek aidat borcunuz olmasa bile çıkış/taşınma işlemleri esnasında sizden son tutarı teslim alana kadar eşyalarınızı rehin tutarlar. Açıklama istediğinizde karşınızda muhatap bulamazsınız.

Sevil - 3 hafta önce / Bosphorus City Sitesi: Sağlık çalışanıyım. Aidatları 500-400 şeklinde toplu ödüyorum. Bugün geldim sıcak su kesilmiş. Ne mesaj geldi, ne arandım. Kapı kartı bile çalışmıyor.

Berke - 3 Şubat / Route İstanbul Sitesi: Site yönetimi 2020'de aidat olarak 480 TL alıyordu. Ancak maalesef yabancıların siteyi tercih etmesiyle yüzde 45 gibi bir artışla aidat ücreti aylık 710 TL oldu. Yüzme havuzu yok, bahçe camları dahi temizlenmiyor. Bu artışın sebebini sorduğumuzda, güvenlik görevli sayısının artış bahane gösterildi.