Sis nedir , Sis nasıl oluşur ve sis olayı hangi durumlarda gerçekleşir konusu hakkında sizlere bilgi vereceğiz.
Sis, havadaki buharın yoğunlaşması neticesi meydana gelen bir hava hadisesidir.
Sis, yeryüzüne iner ve yeryüzündeki tümşeyleri sarıp sarmalar. Sis, uzağın görülmesini engel olan ve yoğunlaşmış şekilde yeryüzüne su katmanı şeklinde düşer.
Sis, atmosferdeki suların buharlaşarak nemli hava kütlelerinin soğuk bir yüzey ile ilişki etmesiyle meydana gelir . Sis bu amaçlardan dolayı sis, hava ısısının en çok düştüğü süre meydana gelir .
Sis olayında yoğunlaşma türleri;
1- Havanın alttan soğumasına bağlı yoğunlaşma: Bu yoğunlaşma tipi ile sis olayı meydana gelir.
a- Hava kütlesi sisi: Hava kütlelerinin yatay yönde ve yavaş bir şekilde hareket etmesiyle oluşur.
b- Kara sisi (radyasyon sisi) : Bu sis türü sıcaklık terslemesinin olduğu zamanlarda kara içlerinde yaşanmaktadır.
c- Kıyı ve deniz sisi: Yatay hava harektleri sonucunda nemli havanın kendinden soğuk bir alandan geçerek kıyı ve deniz üzerinde oluşturduğu sislerdir.
Ekosistem , çok çok hava hadiseler ı ortaya gelmektedir. İklim şartlarına bağlı olarak ilerleyen bu hava hadiseleri ndan birisi de, sis hadise ıdır. Sis, asli mana ıyla toprağa ulaşan buluttur.
d- Yer şekli sis (Orografik sis): Az eğimli olan bölgelerde nemli havanın yamaç boyunca yükselip içindeki su buharını yoğunlaştırması sonucunda oluşur.
e- Cephe sisi: Sıcak ve soğuk hava kütleleri belirli bir alanda karşılaşırlar ve böylece cephe sisi oluşmaktadır.
Sis, soğuyan havanın birdenbire çökmesiyle karaya yakın yerlerde bulutların oluşması hadise ıdır. Değişikliğe uğrayan basınç dengeleri ve sıcaklık farkları sisin meydana gelmesine neden olur. Sis Genellikle gece ve gündüze yakın süre meydana gelir . Oluştuğu yerler de ısısı n ve basıncın hızlı değiştiği yerlerdir.
Sisli havalarla mücadele etmek zahmetlidir . Çünkü görüş alanı daralır. Özellikle deniz ulaşımında aksamalar ve deniz ulaşımı yapılamaz hale gelir.
Kara ulaşımında da görüş uzaklığı iyice düşer. vasıta ların özel sis donanımları yoksa trafiğe çıkmaları imkansızdır. ama bu sisin yoğunluğuna göre değişir.
Sisli havalarda alınacak önlemler şunlardır:
*Araçta camlarınızı açık tutun.
*Araçta sis farlarınızı yakın.
*Araçlarla takip mesafesini koruyun.
*Yüksek hızla gitmeyin.
*Araç sollamayın.
*Uzun farları yakmayın.
*Dörtlü sinyalleri açık tutun.
Sisin toprak yüzeyinde görülme vakitleri sabah ve akşam saatleridir. Toprak yüzeyine inmiş bulut bu saatlerde su yüzeyinde ya daNedeni sonbaharda rastlanmaktadır. Çünkü sonbahar aylarında hava çabucak soğur ve sonbahar akşamlarında, toprağa yakın yerlerde sis meydana gelir . meydana gelen sis, tabakalar durumundadır ve bu tabakalar ince bir yapıdadır. Gece vakitleri toprak soğur ve de toprakla paralel olarak, alçak kesimlerde bulunan hava da soğuma işlemine uğrar. Soğuyan hava tabakası şayet kendinden daha sıcak ve nemli bir hava tabakasıyla birleşirse, bu bölümde sis oluşmaktadır.
Şehirlerde oluşan sisle, açık alanlarda oluşan sis arasında değişik lıklar . Şehir yerlerinde meydana gelen sis, açık bölgelerde meydana gelen sise oranla daha yoğundur. Yani açık bölgelerdeki sisler, yapı şeklinde de ha nadir yapıda meydana gelir .
Atmosferde yer alan bulutun oldukça fazla türü olduğu gibi, toprak ve su üstündeki bulutunda değişik türleri bulunmaktadır. Bunlar;
*Radyasyon Sisi: Ayaz olan gecelerde, havada bulut olmaz ve hava oldukça soğuk olur. Çünkü, havadaki su buharı yeryüzündeki ısının atmosfere karışmasını engeller. Bununla birlikte ayaz gecelerde yeryüzünde ısı kaybı çok olur ve yer yüzeyi soğur. Ayazlarda yerden yükseğe çıkıldıkça hava sıcaklığı artar. Çünkü ısı, atmosfere yükselmiştir. Yeryüzünün alt katmanlarındaki soğuma çiğ noktasına ulaşırsa, sis oluşur. Gece başlayan bu sis, hava ısınınca ortadan kalkar.
*Adveksiyon Sisi: Bu tür sisler, nemli ve sıcak hava kütlesinin daha soğuk bir yüzeye doğru hareket etmesiyle oluşan sistir. Havanın alt katmanları soğur ve yoğunlaşır. Böylece sis oluşur.
*Oroğrafik Sis: Kural olarak, yükselen hava soğumaktadır. Yatay olarak hareket eden hava kütlesi, dağ ve tepe gibi yer şekliyle karşılaşır ve yükselir. Buralarda ise sis oluşur.
*Cephe Sisleri: Sıcak ve soğu hava kütlelerinin karşılaşmaları sonucunda, sıcak hava soğuk havanın üzerine yükselir ve soğur. Bu yolla oluşan sisler, cephe sisleridir.
Sis, genel anlamda havadaki buluttan daha yoğun görülmektedir. Bunun Sebebi ise, toprakla ilişki eden bulutta bulunan su zerrecikleri, havada bulunan buluttaki zerreciklere oranla daha küçüktür. Siste, ufak ancak birdenbire çok bulunurken Daha çok özelliğine sahip sağlayan asli etmendir.