Sırrı Süreyya Önder, 18 gün sonra yaşam savaşını kaybetti

18 gündür yoğun bakımda tedavi gören TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, doktorların tüm çabalarına rağmen yaşam mücadelesini kaybetti.

AKŞAM GAZETESİ

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Terörsüz Türkiye vizyonu için İmralı görüşmelerinde DEM Parti adına oluşturulan heyette yer alan TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırır Süreyya Önder 18 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Önder'in 15 Nisan'da saat 22.41'de, şuuru kapalı, solunum ve kardiyak arrest tablosunda ambulansla, kalp akciğer masajı eşliğinde hastaneye getirildiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Sayın Sırrı Süreyya Önder, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun" ifadelerine yer verildi.

BARIŞ MÜCADELESİ SÜRECEK

DEM Parti'den, milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in vefatına ilişkin, "Onun canı pahasına sürdürdüğü barış mücadelesini başarıya ulaştırmak anısına bağlılığın gereğidir. Sırrı Süreyya Önder'in anısına ve onun barış mücadelesine layıkıyla sahip çıkacağız" açıklaması yapıldı. DEM Parti açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İmralı heyeti üyemiz ve Meclis Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder'i kaybetmenin derin acısını yaşıyoruz. Türkiye halklarına, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Onun canı pahasına sürdürdüğü barış mücadelesini başarıya ulaştırmak anısına bağlılığın gereğidir. Sırrı Süreyya Önder'in anısına ve onun barış mücadelesine layıkıyla sahip çıkmaya devam edeceğiz." Abdullah Öcalan da "Anadolu ve Türkmen geleneği büyük bir evladını yitirdi" dedi.

CENAZE TÖRENİ BUGÜN

DEM Parti, Önder'in cenaze programına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada Önder için bugün saat 12.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nde anma töreni düzenleneceği,, naaşının aynı gün ikindi vakti Levent'teki Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedileceği belirtildi. DEM Parti Önder'in ölümü nedeniyle partinin il ve ilçe örgütlerinde taziyeleri kabul edecek.

ERDOĞAN: ÜZÜNTÜM BÜYÜK

Başkan Erdoğan, İstanbul milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'in vefatından dolayı duyduğu üzüntüyü ifade etti. Erdoğan, "Merhum Önder'in de son dönemde büyük emek verdiği Terörsüz Türkiye menziline vasıl olacağımıza yürekten inanıyorum. Kendisine Allah'tan rahmet ailesine sevenlerine ve DEM Parti camiasına başsağlığı diliyorum" dedi.

BAHÇELİ: ÇOK ÜZGÜNÜM

MHP lideri Bahçeli: "Sağduyulu vasfıyla halk nezdinde saygı ve sevgiye müstahak olan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'i maalesef kaybettik. Hakikaten çok üzgünüm. Ayrı dünya görüşlerine sahip olsak bile aynı ülkenin barış ve huzur dolu geleceğine kilitlenmiştik. İnancım odur ki, terörsüz Türkiye'nin tezahürü Merhum Önder'e manevi bir armağan, milli birlik ve kardeşliğimize ebedi bir hizmet olacaktır. Sırrı Bey kardeşime Allah'tan rahmet diyorum" dedi.

SÜREÇLERİN UZLAŞMACI YÜZÜYDÜ

Sırrı Süreyya Önder, 7 Temmuz 1962 tarihinde Adıyaman'da dünyaya geldi. Yönetmenlik, senaristlik, oyunculuk, müzik yapımcılığı ve ulusal basında köşe yazarlığı yaptı. 12 Eylül'de Ankara'da darbe karşıtı protestolara katıldığı gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılan Önder, 7 yıl cezaevinde yattı. 2013'te Nevroz kutlamaları sırasında yaptığı konuşmadan dolayı 3,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İMRALI HEYETİNDEYDİ

24. dönemde İstanbul, 25 ve 26. dönemlerde Ankara Milletvekili seçildi. Önder, 2013-2015 yıllarında "çözüm süreci" kapsamında İmralı görüşmelerine katılan HDP heyetinde yer aldı. Açılım sürecini tamamlamak amacıyla İmralı-İstanbul-Ankara-Kandil-Avrupa hattında yoğun görüşme trafiği gerçekleştirdi. 28. dönem seçimlerinde DEM Parti İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te görev yapan Sırrı Süreyya Önder, İmralı görüşmelerinde DEM Parti adına oluşturulan heyette yer alıyor, TBMM Başkanvekili olarak görev yapıyordu.

"TERÖRSÜZ TÜRKİYE ARMAĞAN OLACAK"

DEM Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in ölümü nedeniyle siyasiler başsağlığı mesajları yayımladı.

TBMM BAŞKANI NUMAN KURTULMUŞ: "Sırrı Süreya Önder, siyasi nezaketi, duruşu ve mütevazı kişiliğiyle herkesin saygısını kazanmış değerli bir insandı."

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: "Sırrı Süreyya Önder, insanımızın tüm sorunlarıyla ilgili değerli bir sanat ve siyaset adamıydı. Ömrünün son demlerini 'Terörsüz Türkiye' hedefi için seferber etti."

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN: "Nevi şahsına münhasır tarzı ile ülkemizin yakın siyasi geçmişinde önemli bir yer edinen Sayın Önder'e Allah'tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve DEM Parti'ye başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun"

MİT BAŞKANI İBRAHİM KALIN: "Önder, Anadolu'nun bağrından çıkmış bir yüce gönüllüyü, bir âkil kişiyi, dostu kaybettik. Terörsüz Türkiye yolunda barış ve kardeşlik için mücadeleden hiç vazgeçmedi.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: "Sırrı Süreyya Önder'in Türkiye'nin birliği ve kardeşliği için verdiği mücadeleyi başarıya ulaştırmak, hepimizin ona borcudur. Ülkemizin başı sağ olsun."

DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "Barışın dili, halkların kardeşliği için çarpan cesur bir yürek sustu. Sırrı'nın düşleri bizimdir, yolu yolumuzdur."

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARIKAN: "Uzlaşmacı, sağduyulu kişiliği ve barışa olan inancıyla ülkemizin son dönem siyasetinde iz bırakmıştır."

DEVA PARTİSİ GENEL BAŞKANI ALİ BABACAN: "Önder, bu topraklara barışın gelmesi için çok çalışmış, barış mücadelesinden hiç vazgeçmemiş bir insandı."

GELECEK PARTİSİ GENEL BAŞKANI AHMET DAVUTOĞLU: "Önder'in siyasete kattığı hoşgörü ve zerafet üslubunun ülkemizin farklı kesimlerinin birbirini anlayabilmesi için gösterdiği çabaların sürdürülmesini temenni ediyorum.